Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere week staat hier een verse uitgaansagenda voor je klaar. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl zodat wij ze kenbaar kunnen maken op de website en op de radio.

Dit is de uitgaansagenda van 20 t/m 26 mei 2019.

 

Lentemarkt in Oudehaske.

Op zondag 26 mei a.s. vindt voor de 8ste maal de “Lentemarkt” in Oudehaske plaats. Deze keer wordt de markt georganiseerd voor de stichting Jetty van Aalsum.

Deze stichting geeft kinderen uit de krottenwijken van Colombia een toekomst in hun geboorteland.

Op de markt weer een grote diversiteit aan kramen. U vindt er o.a. brocante, huis-en tuindecoratie, Colombiaans fruit etc. Maar ook op het gebied van persoonlijke verzorging en lekkernijen is er een ruime keuze. Op het terras serveren wij koffie met oranjekoek en er zijn leuke activiteiten voor de kinderen.

Het is bij de familie Broersma, Lange Ekers 11 te Oudehaske, op zondag 26 mei van 10 tot 16 uur. Onder meer het standgeld en de terras-opbrengsten komen ten goede aan de projecten van de stichting  Jetty van Aalsum.

 

Excursie “De tramlijnen rond Oosterwolde” met historische bus

Als vervolg op de succesvolle excursie van 2018 kun je op 25 mei en 15 juni met het Nationaal Openbaar Vervoer Museum in Ouwsterhaule de oostkant van het NTM-net bekijken, dat zijn de tramlijnen rond Oosterwolde. Deze lijnen behoorden tot de meest onrendabele van de NTM. Niettemin zijn ze grotendeels in gebruik gebleven tot 1962. Derhalve is er nog veel bewaard gebleven zoals stations, personeelwoningen, bruggen en dergelijke. Ook het tracé is vaak nog goed te volgen.

U krijgt diverse malen de gelegenheid om foto’s te maken. Onderweg zal toelichting worden gegeven.

De lunch (niet bij de prijs inbegrepen) zal worden gebruikt in het voormalige stationsgebouw van Oosterwolde.

Vertrek is vanaf het Nationaal Openbaarvervoer Museum te Ouwsterhaule om 9 uur. Terugkomst rond 17.00 uur.

Wilt u zich aanmelden? Dit kan via info@novmuseum.nl  De kosten zijn €20,- exclusief lunch.

 

Voetbalwedstrijd Lucky Ajax tegen VV Langweer

Lucky Ajax, oftewel, de oude voetbalsterren van Ajax komen op 25 mei naar Langweer. Er wordt een wedstrijd gespeeld van 2×35 minuten met in de pauze de finale van de penalty bokaal.

De jeugd speelt samen met de jeugd van de buurdorpen Sint Nicolaasga en Idskenhuizen. In totaal 250 jeugdleden, voetballend onder de naam SJO RVC. Samenwerking en plezier brengt resultaat, is hier het credo.

De jo8 en jo9 verzorgen de line-up. De spelers van jo10, jo11 en jo12 strijden om de penaltybokaal met in de pauze de grote finale.

Aan de wedstrijd is ook een goed doel verbonden. De Edwinstichting. De Edwinstichting biedt mensen met een beperking de mogelijkheid om te genieten in en van Langweer.

De wedstrijd is 25 mei om 17:00 uur.

 

Brio Zeilmarathon

zaterdag 25 mei is de Brio Zeilmarathon. Dat is een zeilevenement voor open zeilboten die op wind- en spierkracht 60 km door Zuid West Friesland moeten varen. De Brio Zeilmarathon wordt jaarlijks georganiseerd door Watersportvereniging Onder Ons uit (Kameleondorp) Terherne. Na een rustig begin in 1988 met 30 boten, is de Brio Zeilmarathon uitgegroeid tot een evenement met maximaal 150 boten aan de start.

De route voert 60 km door Zuid-west Friesland met Terherne als start- en finishplaats. De 150 deelnemende boten starten om 7 uur op het Sneekermeer.

Vrijdagavond is er live muziek in de tent in Terherne. Zaterdag overdag kan het publiek op diverse plaatsen langs de route de deelnemers volgen. Vanaf 14:00 uur is het feest bij de finish met een dweilorkest en ’s avonds is er weer live muziek in de feesttent.

 

Rommelmarkt met boeken en brocante

Zaterdag 25 mei 2019 wordt, aan het Lemsterpad 11 in Lemmer, een grote rommelmarkt gehouden ten bate van het onderhoud van gebouw Us Haven. De verkoop is van 08:00-12:00 uur.

Van vintage tot antiek, kleding, meubels, serviezen, potterie, glaswerk, manden, tassen, schoenen, tuinartikelen, veel kinderspeelgoed en diverse snuisterijen. Bij deze rommelmarkt zijn er ook 2e hands boeken per genre uitgesorteerd. Deze gezellige markt is een goede gelegenheid om voordelig spulletjes aan te schaffen. Gratis toegang.

 

Solo expositie Spaties Spaces van Friese kunstenaar Anne Jaap de Rapper

Op vrijdag 24 mei opent de solo expositie SPATIES SPACES van Friese kunstenaar Anne Jaap de Rapper bij Nuweland. Toen Anne Jaap nog geen kunstenaar was, maar een jongen van elf, twaalf jaar, knutselende hij gebouwen van papier. Oude grachtenpanden, twee-onder-een-kap-woningen, rijtjeshuizen, flatgebouwen, garageboxen, arbeiderswoninkjes, fabrieken. Met enkel een potlood, een schaar, een stapel ruitjespapier en een pot lijm, bouwde hij een imaginaire stad, die hij telkens opnieuw arrangeerde.

Nu, heel veel jaren later, zijn het eigenlijk nog dezelfde fascinaties en verlangens als toen, die de basis vormen van zijn werk. Alledaagse architectuur, de strak georganiseerde wereld van modernisten als Mondriaan en het verlangen naar de schilderkunstige rijkdom van

schilders als Rembrandt.

In aanwezigheid van de kunstenaar zal de expositie officieel geopend worden door Barthold Boksem, docent beeldende kunst aan Academie Minerva te Groningen. Barthold en Anne Jaap gaan in gesprek en nemen ons mee in de zienswijze en observaties van de kunstenaar. Deze expositie maakt ook deel uit van de Kunstroute Tsjûkemar 2019. De kunstroute vindt plaats van 30 mei t/m 02 juni 2019.

 

Film “Holwerd aan Zee” bij UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal

Op vrijdagavond 24 mei aanstaande te zien in het Woudagemaal in Lemmer: De film ‘Holwerd aan zee’ waarin 4 jonge mannen worden gevolgd op hun tocht om 65 miljoen bij elkaar te brengen voor dit waanzinnige plan om leegloop, werkeloosheid en verlies van voorzieningen tegen te gaan in hun dorp. Aansluitend een rondleiding door het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal en onder het genot van een hapje en een drankje een meet & greet met de regisseur en hoofdrolspelers uit de film.

19.00 – 19.50 uur: vertoning film Holwerd aan Zee

19.50 – 21.30 uur: rondleiding Woudagemaal en napraten met regisseur en hoofdrolspelers onder het genot van een hapje en een drankje.

Omdat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn is aanmelden noodzakelijk. Dit kan via info@woudegemaal.nl onder vermelding van naam en aantal personen. Prijs: 10,00 p.p. (dit is incl. film, rondleiding, 1 consumptie en hapjes)

 

Film Shoplifters

Als Osamu en zijn zoon na hun zoveelste winkeldiefstal onderweg naar huis zijn, komen ze buiten in de kou een verloren klein meisje tegen. Osamu neemt haar mee naar huis, waar ze al snel wordt opgenomen in het hechte gezin. Hoewel de familie arm is en ze net genoeg verdienen door te stelen, hebben ze een gelukkig leven samen. Tot een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen blootlegt en de familiebanden hevig op de proef worden gesteld.

RESERVEREN IS VERPLICHT EN KAN VIA DE WEBSITE: WWW.FILMHUISJOURE.NL

Zowel aan de kassa alsook in het café kunt u alleen contant betalen. Kaarten kosten €7,- voor donateurs en scholieren, €9,50 voor niet-donateurs. De kaarten zijn inclusief een consumptie in de pauze.

 

Dorpsfeest Oude- en Nijehaske

do 23 mei 2019 t/m zo 26 mei 2019. Dorpsfeest voor inwoners van Oudehaske, Nijehaske e.o., met diverse activiteiten en verscheidene muzikale optredens. Voor een exact overzicht van de festiviteiten, volg de facebookpagina “FC ONH Feestcommissie Oudehaske Original”

 

Praten over gezonde voeding met Marianne Meeter in de Bibliotheek in Lemmer

Donderdag 23 mei om 19.30 komt gewichtsconsulent Marianne Meeter in de Bibliotheek in Lemmer vertellen over gezonde voeding en een gezondere leefstijl.  Fit en gezond zijn, wie wil dit nou niet? Met de juiste voeding komen we een heel eind. Toch is het in het dagelijkse leven best lastig om de juiste keuzes te maken. Het aanbod van voeding in de supermarkten is enorm en door tegenstrijdige berichten in de media weten we niet meer wat nu ECHT gezond is.

De toegang voor deze avond bedraagt € 3,50 voor leden van de Bibliotheek, niet-leden betalen € 5,-. Kaartjes zijn te koop aan de balie of via de website van BMF.

 

Fête de la Nature – natuurfestival op de Wyldemerk

Het Fête de la Nature, is het grootste grassroots natuurfestival van Nederland. Tijdens het weekend van 25 & 26 mei vieren overal in Nederland mensen de natuur. In Gaasterland vieren wij de natuur graag samen met jullie tussen de idyllische waterpartijen van de Wyldmerk en het mystieke bos Elfbergen.

Het programma van Staatsbosbeheer en Mar en Klif biedt activiteiten voor jong en oud. Activiteiten waarin de natuur centraal staat om actief of juist passief te beleven. Activiteiten om te doen, te luisteren en te ervaren. Breng de natuur dichtbij en ontdek een nieuwe natuurbeleving die misschien wel heel goed bij je past. Er is voor elk wat wils en het programma is zo opgezet dat de activiteiten mooi op elkaar aansluiten. Kijk voor het uitgebreide en leuke programma op www.marenklif.nl. Voor alle activiteiten geldt dat opgave gewenst is i.v.m. het beperkt aantal deelnameplaatsen.