Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere maandag staat er een verse uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl

Dit is de uitgaansagenda van 8 juli t/m 15 juli 2018.

 

Muziek aan de Luts: Jacqueline en Bart Bakker

Voor de liefhebbers van romantiek laat Muziek aan de Luts een paar oude bekenden invliegen voor een concert op vrijdag 13 juli in It Breahûs in Balk.
Pianiste Jacqueline Hehakaya had een bloeiende pianopraktijk in Lemmer en haar man, fluitist en pianist Bart Bakker gaf les in Emmeloord. Nu wonen ze in Spanje en dat is met name voor Bart een inspirerende omgeving om meer te componeren. Niet alleen fluitmethode boeken, met eigen werk, maar ook respectabele concertstukken vinden hun weg in de professionele muziekpraktijk. Na stukken van Beethoven, Fauré en Schubert krijgen we dan ook de première van de Romance & Rondo Fantasia van Bakker, in de stijl van Chopin. Van vroeg- tot hoogromantiek dus. Het concert is op vrijdag 13 juli en begint om 20:30 uur.

Tsjerkepaad: Muziek in de kerk met jeugdorkest “de Blaasbende”

Tijdens Tsjerkepaad (iedere zaterdag t/m 8 september) zijn elke zaterdag tussen 13:30 uur en 17:00 veel kerken in Fryslân geopend voor publiek. In Lemmer zijn dat de Hervormde kerk en de Rooms Katholieke kerk. Naast het bezichtigen is er veel ruimte voor cultuur, zoals kunst en muziek.

Muziek in de kerk is aanstaande zaterdag om 15:00 uur van het jeugdorkest “de Blaasbende”, het jeugdorkest van muziekvereniging Us Ideael en Nieuw Leven uit Echten. Hier krijgen alle kinderen de mogelijkheid om hun muzikale talenten te ontwikkelen.

Zaterdag 7 juli is ook de opening van het Tsjerkepaad in Echten. Dit in samenwerking met “de Kunstroute”, die een fietstocht-app start langs de zuidkant van het Tjeukemeer. Zowel op zaterdag als op zondag is de kerk in Echten open van 11 tot 17 uur met verschillende culturele evenementen:

Toneelvereniging “Freonental” uit Oosterzee speelt het toneelstuk “Rjocht”, een rechtszaak tegen Tsjûke en Margje, bekend als de naamgeefsters van het Tjûkemar, waar langs het fietspad hun beeld staat. Dit is een heel ander verhaal dan de legende, bedacht en geschreven door Popke Popma.

Zondag 8 juli is in de kerk in Echten een optreden van het Koor Melomania. Zij zingen om 13:00, 14.30 en 16 uur. Melomania is een 5 stemmig a-capella koor opgericht in 2002 en bestaande uit 14 leden uit Lippenhuizen e.o. Het repertoire is internationaal en afwisselend. Plezier, sfeer en harmonie kenmerken de optredens van Melomania. Sinds september 2017 staat het koor onder de enthousiaste leiding van dirigent Frank van Dijk. Onder zijn leiding zijn nieuwe, uitdagende arrangementen aan het repertoire toegevoegd.

Fountaintour – LF2018 rondvaart vanuit Lemmer

Helemaal in het kader van LF Leeuwarden-Fryslân is deze dagrondvaart vanuit Lemmer. Topkunstenaars uit elf verschillende landen hebben in elke stad een fontein gemaakt, speciaal voor 2018, waarin Leeuwarden (en Fryslân) culturele hoofdstad van Europa is. Zie ook de website van LF2018 met enorm veel informatie, zoals over bijvoorbeeld de fonteinen, en alle verdere leuke evenementen.

Een Elfstedentocht over het ijs is een steeds grotere zeldzaamheid: de schaatstocht van bijna 200 kilometer over natuurijs is voor het laatst in 1997 gereden. Praktisch als de Friezen zijn, maken ze dan gewoon een nieuwe Elfstedentocht. Niet verbonden door ijs, maar door het sprankelende water van fonteinen.

Wat is dan passender dan per rondvaartboot over het water kennis te maken met de fontein in Sloten, ‘De kievit van Sloten’.

De MS Waterpoort vertekt iedere maandag t/m 20 augustus om 10.00 uur vanaf de Kortestreek in Lemmer en legt daar om 16.00 uur ook weer aan. Prijs € 25,00 volw./ €12,50 kind is inclusief 1 kopje koffie of thee met appeltaart.

Kaartverkoop: VVV Joure, VVV Lemmer en aan boord.

Natuurwandeling in de Twigen

Het IVN Súdwesthoeke nodigt je uit om op zaterdag 14 juli kennis te maken met natuurgebied De Twigen in Broek. Naast gids Constance Smit van het IVN wandelt ook Luut de Zee van de Vlinderwerkgroep Friesland mee om af en toe iets te vertellen over de vlinders die we tegenkomen en om misschien nog meer leuke weetjes met ons te delen.

De Twigen is een gevarieerd natuurgebied met diverse biotopen, waardoor verschillende soorten vogels, vleermuizen, kikkers, padden, vlinders en libellen zich er thuis voelen. De aanwezige bomen en besdragende struwelen zijn veelal inheems, wat bijdraagt aan de natuurwaarde van het gebied. Er zijn veel verschillende planten en mossen te vinden, waaronder soorten die op de rode lijst staan.

De Twigen is niet vrij toegankelijk. Dat komt de rust in het gebied ten goede en maakt dat de verschillende leefgemeenschappen zich ongestoord kunnen ontwikkelen. Het gebied ligt ingeklemd tussen de oude rijksweg en de in de tweede helft van de twintigste eeuw aangelegde snelweg A7. Het noordwestelijke deel van De Twigen heeft een open verbinden met de Langwarder Wielen. Om die reden is het gebied een belangrijke schakel in de ecologische verbindingszone tussen het Friese merengebied, de historische Omkromte, het natuurterrein de Famberhorst en park Heremastate.

De wandeling is op zaterdag 14 juli. Constance Smit, de IVN gids, staat om 10.00 uur voor u klaar. De excursie duurt tot 12.00 uur. Je kunt je bij haar aanmelden via de mail: constance-smit@hetnet.nl

Rondvaart met zeilschip de LE50 vanuit Lemmer

Iedere vrijdag t/m 12 oktober kun je meevaren met de Lemster aak LE50. De LE50 is een originele en goed onderhouden Lemster Aak, een platbodem waarmee vroeger op de Zuiderzee werd gevist. Op vrijdagmiddagen zeil je met een enthousiaste bemanning twee uren op het IJsselmeer, of op de Friese Meren wanneer dat gezien de wind beter is. De afvaart is om 13.00 uur aan de Kortestreek, bij het monument van de Lemster Aak, helemaal in het centrum van het gezellige Lemmer. Bij voldoende deelname is een tweede rondvaart mogelijk, die vertrekt dan om 15.30 vanaf de Kortestreek.

Per vaart kunnen maximaal 12 deelnemers mee, dus wacht niet te lang met boeken!

De prijzen zijn: volwassenen € 15,- kinderen van 5 t/m 10 jaar € 8,- kinderen jonger dan 5 jaar € 2,50. Met het kaartje kun je, voorafgaande aan, of na afloop van de vaartocht, ook gratis naar binnen bij de Oudheidkamer ‘Lemster Fiifgea’. Kaartverkoop en reserveringen via VVV Lemmer, tel. 0514-534550

Stadswandeling inclusief rondvaart en museumbezoek door Sloten

Iedere donderdagmiddag in juli en augustus kun je meedoen aan een leuk, afwisselend arrangement in Sloten met ontvangst in de Raadszaal van Museum Stedhûs Sleat, door stadsomroeper Pieter Haringsma, die kort iets vertelt over de geschiedenis van de stad. Een stadswandeling met de stadsomroeper, met onder meer bezoek aan de kerk en de molen. Boottochtje met de schipper door de stad en richting Slotermeer. En mogelijkheid om op eigen gelegenheid het museum te bezoeken.

Aanmelden voor de rondleiding op donderdag voor 12.30 uur via info@museumsloten.nl. De rondleiding begint om 13:30 uur en kost €15,- voor volwassenen en €7,50 voor kinderen. Voor groepen ook rondleidingen op afspraak.

Zomer koopavond met livemuziek

Tijdens de zomermaanden, mei tot en met september, zorgt winkeliersvereniging WIH van Joure voor gezellige livemuziek tijdens het winkelen op de koopavond. Iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur weer wat anders. Variërend van o.a. shantykoor, dweilorkest, fanfare, draaiorgel, zang, popkoor, etc. Vrijdag 13 juli: Smûk

(Vis)rokerij en proeverij met livemuziek

In het oude centrum van de stad worden op zaterdag 14 juli vanaf 13:00 uurverschillende soorten vlees en vis gerookt. Ook is er een proeverij van wijn, kaas en bier. Naast de rokerij en proeverij is er livemuziek, is er de Frets Talentenshow en een viswedstrijd voor kinderen. Vanaf 14:00 uur is er ook livemuziek met troubadour Bruno.

Brocante Markt

Lekker snuffelen tussen kunst en kitsch? Elke tweede zaterdag van de maand van april tot en met september is er weer een gezellige markt op de Merk in Joure. Brocante, antiek, industrieel, schapenvachten, er is van alles te vinden. De toegang en het parkeren (denk aan de blauwe schijf) zijn gratis.

Skaad oer it Waad

Op zondagavond 15 juli voert RemoliNo samen met gasten en DeKoor, Herman Peenstra’s ‘nachtsuite’ Skaad oer ’t Waad uit in Gaasterland, in de Teatertún in Rijs.

De compositie van Herman Peenstra, is geïnspireerd door de nacht. De muziek in deze 16-delige nachtsuite is betoverend en filmisch, een bijzondere mix van klassiek, minimal en folk. Skaad oer it Waad brengt je in een andere wereld. Er ontstaat een sfeer waardoor je als publiek los komt van de muziek en de geheimen van de nacht beleeft.

Herman Peenstra, componist en accordeonist, is gefascineerd door de nacht. Op basis van zijn associaties met de nacht heeft hij een suite geschreven die alle facetten van de nacht verklankt. Van de zonsondergang en de schemering neemt de ingetogen muziek je mee naar de diepte van de nacht met heldere sterren en een zacht golvende zee. In het levendige middenstuk van de compositie ontwaken de dieren van de nacht. Dan komen de mensen, in steeds fantastischer gedaanten. Tot de nacht zijn einde vindt in de zonsopgang.

Deze bijzondere suite wordt uitgevoerd door wereldmuziekensemble RemoliNo en Wereldkoor Dekoor uit Leeuwarden o.l.v. Wilco Kloosterman. RemoliNo bestaat uit Herman Peenstra (accordeon), Carel van Leeuwen (cello) en Marcel Prins (viool). Voor deze gelegenheid is de bezetting uitgebreid met twee gastmuzikanten: Willem de Wit (marimba) en Hans Oosterhoff (hobo).

De voorstelling begint om 21:30 uur in de Teatertún in Rijs. De toegang is €15,- en kaarten zijn te reserveren via info@remolino.nl

Marathon voor Paarden en Pony’s

PSV De Oorsprong in Sint Nicolaasga organiseert op zaterdag 14 juli van 13:00 – 20:00 uur een Marathon voor paarden en pony’s De route gaat door de Vegilinsbossen. Diverse aanspanningen zullen de 8 spectaculaire hindernissen zo snel mogelijk moeten zien te rijden. Er starten ook dit jaar weer enkelspannen, tweespannen, tandems, vierspannen en er is een zadelrubriek.

Zomeravondbridge

Elke donderdagavond in juli en augustus is er zomeravondbridge in ’t Haske in Joure. Aanvang 19.30 uur. Inschrijving aan de zaal vanaf 19.00 uur. Kosten: met bondsnummer 3,00 per persoon, zonder bondsnummer 3,50 per persoon Er zijn uiteraard prijzen: karbonades en droge worst.

Flinke Flea market

Het weiland van de Flinkefarm wordt op zondag 15 juli van 10:00 – 16:00 uur een grote rommelmarkt / kofferbakverkoop. Kofferbak open, en kopen en verkopen maar! Altijd gezocht naar dat ene vaasje dat je oma had? Wie weet vind je het zomaar op de Flinkefarm in Hemelum. Er is een grote rommelmarkt in het weiland. Kom rommelen tussen de spullen van een ander en sla je slag. De prachtige omgeving zorgt voor een totaal beleving. Geen muffe sporthal met de geur van ouwe sigarenrook, maar lekker op de vlakte. Je hoofd leeg terwijl je lekker zit te neuzen. De toegang is 1 euro voor personen vanaf 13 jaar. Parkeren en wc zijn gratis.

Dagtochten in Kayak onder begeleiding van een gids

Tijdens de kayaktour van Kayak Tjongertrous vaar je o.a. door de Rottige Meente en maak je kennis met rivier de Linde. De groep vertrekt om 10.00 uur vanaf hotel Tjongervallei in Delfstrahuizen met lunch aan boord, onderweg kan je otter sporen, ringslangen en de purperreiger tegenkomen. Het peddelen door natuurschoon is bijna meditatief en aan het eind van de dag stap je heerlijk voldaan uit je Kayak. Ervaring is niet vereist, iedereen kan leren Kayak varen, de boten zijn van een hoge kwaliteit zeer geschikt voor tour tochten.

Geplande data in juli: zondag 15 en 22 juli. Prijs pp: € 55,- (incl. kayak en toebehoren, lunch, gids). Opgeven: via info@kayaktjongertours.nl