Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere maandag staat er een verse uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl

Dit is de uitgaansagenda van 18 t/m 24 februari 2019.

 

Voorjaarswandeling door het Rijsterbos
Vlakbij Rijs ligt het Rysterbosk. Hier kun je heerlijk wandelen over de statige lanen, uitkijken over het IJsselmeer en een bezoek brengen aan het sprookjesachtige vredestempeltje. In deze tijd van het jaar komen alle bomen weer uit hun winterslaap. De bladeren kruipen langzaam uit hun knopjes, waarna het groen van de bladeren prachtig afsteekt tegen de donkerbruine bast. Reden voor It Fryske Gea om op zondag 24 februari een Voorjaarswandeling te organisren. Meld je uiterlijk op zaterdag 23 februari aan via www.itfryskegea.nl/eropuit. Goed om te weten is dat er onderweg een koffiestop bij het Murnserklif is (de kosten hiervan zijn voor eigen rekening). Deelname is gratis voor leden van It Fryske Gea, en anders betaal je €4,- of €2,- voor kinderen t/m 12 jaar.

Lazy sunday afternoon bij Badmeester Keimpe
Lazy Sunday afternoon is een evenement wat iedere laatste zondag van de maand weer terugkeert. Een garantie voor gezelligheid, een evenement welke inmiddels 8 jaar met succes wordt georganiseerd. Geschikt voor jong en oud.
De laatste zondag van februari, 24 februari: CéCé! Het repertoire bestaat uit jazzy sounds, mainstream & smooth, aangevuld met muziek uit de jaren zestig tot nu, met uitstapjes naar alle uithoeken van de wereld. CéCé speelt het met hun eigen sausje. Met een originele en smaakvolle repertoirekeuze zijn ze subtiel aanwezig zodat de gelegenheid blijft bestaan om rustig te kletsen. Ons zorgvuldig opgebouwde repertoire is even veelzijdig als verrassend. CéCé staat voor subtiele en beschaafde interactie tussen publiek en band.
Zondag 24 februari vanaf 15:00 bij Badmeester Keimpe in Balk.

Modelautoruilbeurs
In Party- en Zalencentrum ’t Haske in Joure is op zaterdag 23 februari een modelautoruilbeurs. De beurs is een ontmoetingsplek voor modelautoverzamelaars en kenmerkt zich door gezelligheid.De samenwerking met Henk van Bruggen van zalencentrum ’t Haske maakt het mogelijk dat we deze beurs al meer dan 35 jaar kunnen organiseren.
De entree en het parkeren zijn vrij, dus het is voor iedereen mogelijk om van 10.00 uur t/m 14.00 uur langs de 125 tafels te struinen en de gezelligheid te proeven. Tot ziens in t ‘Haske te joure.

It Wie Op In Simmerjûn in Sondel
De voorstelling van Pier 21 laat vier mensen zien die plannen maken voor de rest van hun leven. Maar dat leven gaat soms z’n eigen gang…
Theo en Anneke hebben elkaar op latere leeftijd gevonden. Theo helpt Anneke zo goed als hij kan bij het vinden van een fijne plek in een verzorgingstehuis voor haar vader en moeder, Daniël en Wimmy. Die zijn op een leeftijd dat ze allang niet meer op pad kunnen met Daniëls grote hobby, het draaiorgel. Maar Daniël en Wimmy willen niet afhankelijk worden en hebben hele andere plannen. Samen willen ze uit het leven stappen, na een laatste dans op ‘It wie op in simmerjûn’.
Gerenommeerde acteurs Jan Arendz en Joke Tjalsma spelen zowel het jonge als het oude stel. Ze staan voor het eerst samen op het podium in dit nieuwe stuk van Bouke Oldenhof. Eerder schreef Oldenhof ‘Feteranen’, dat in 2017 werd uitgeroepen tot het beste Friestalige toneelstuk 2013-2016. Velen kennen Joke Tjalsma van ‘Marijke Muoi’, waarin ze een glansrol vertolkte. Jan Arendz tourde recent succesvol door de provincie met ‘Bokwert’. De regie van ‘It wie op in simmerjûn’ is in handen van Jos Thie, vaste regisseur bij Pier21 en de man achter de grote 2018-productie ‘De Stormruiter’.
Zaterdag 23 februari vanaf 20:00 in De Bining in Sondel. Kaarten kosten €19,- en zijn te bestellen op www.vanplan.nl

Kees Plat met Tribute to the Catsband bij Lange Piet in Lemmer
Op zaterdag 23 februari is Kees Plat met Tribute to the Catsband bij Lange Piet in Lemmer, met nummers als Be my day, Marian, One way wind. Muziek is Kees’ passie en een live optreden met publiek wordt altijd een feestje! Kees Plat begint om 21:30 uur.

Jubileumtoneelvoorstelling: 40 jaar Op Nij Feriene Bantega
Toneelvereniging ‘Op Nij Feriene’ uit Bantega bestond in oktober 2018 alweer 40 jaar! Dit zullen zij vieren met een jubileumvoorstelling, speciaal hiervoor geschreven door Keimpe Vlietstra. Hierin worden delen van de door de vereniging gespeelde stukken op een sublieme wijze tot één toneelstuk verweven.
Echter is het wel een op zichzelf staande toneelvoorstelling, waardoor het tevens voor bezoekers die niet bekend zijn met de gespeelde stukken van Op Nij Feriene zeker de moeite waard zal zijn om het te bezoeken.
Jan Smit zal de regie in handen hebben van het jubileumstuk. Het succesduo Keimpe Vlietstra (schrijver) & Jan Smit (regie) verzorgde eerder in 2014 de succesvoorstelling Hite Bliksem.
Opnieuw zullen er met deze jubileumvoorstelling grenzen opgezocht worden met de kenmerkende vernieuwende aspecten die we van deze vereniging gewend zijn. Een uitdaging voor de gedreven spelersgroep. Kaarten à € 10,00 incl. koffie/thee bij binnenkomst zijn verkrijgbaar via de website van de toneelvereniging en bij SPAR Lemmer & Kapsalon Jolanda Bantega. www.opnijferienebantega.nl Er zijn nog kaarten te koop voor zondag 24 februari 14:30 uur en zondag 3 maart ook 14:30 uur. De voorstelling is in SCC De Pomp in Bantea.

Priuwke dagen in Langweer
De Priuwke Dagen – oftewel de Proeverij Dagen – worden weer gehouden op vrijdag 22 en zaterdag 23 februari en wordt georganiseerd door de horeca van Langweer. Deze dagen staan in het teken van één fries streekproduct waar door iedere horecazaak een gerechtje van wordt gemaakt. Dit jaar de 8e editie! Bezoekers kunnen bij alle deelnemende horeca een stempelkaart kopen waarmee zij bij iedere horecazaak kunnen genieten van een gerechtje. Dit kun je op één avond doen maar je kunt het ook verdelen over twee avonden.
Zeven restaurants, zeven gerechtjes voor € 21,00 en stempelkaarten zijn verkrijgbaar bij alle deelnemende horeca en bij Slagerij Dol. Dus kom naar Langweer om op een leuke, lekkere maar vooral ook gezellige manier kennis te maken met een heerlijk streekproduct uit Friesland! Deelnemende horeca zijn: Eetcafé het Wapen van Langweer, Eetcafé De Tapperij, Brasserie AnderS, Eetcafé De Drie Zwaantjes, Restaurant Noflik Langwar, Cafétaria-IJssalon ‘t Hoekje en Restaurant-Pizzeria La Buona Cucina.

Help pake en beppe de vakantie door bij Mar en Klif
Kookworkshop ‘Het blije ei
Op dinsdag 19 februari organiseren is om 14:00 uur de workshop ‘Het Blije Ei’. Tijdens deze workshop ga je aan de slag met eieren. Zo ga je gevulde eitjes maken in de vorm van vrolijke kuikentjes, leer je een heerlijke eiersalade maken en maak je kinder-tokkelroom.
De workshop is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 7-13 jaar en de kosten zijn € 5,= per kind. Na afloop krijg je de recepten mee naar huis, zodat je het thuis je ouders, pake en beppe, of iemand anders ook een keer kan verrassen met jouw zelfgemaakte heerlijke hapjes.

Knutselworkshop Vogelvoedermobile maken
Op woensdag 20 februari is om 14:00 uur de knutselworkshop ‘Vogelvoedermobile maken’. Samen met de creatieve dames van het IVN Súdwesthoeke ga je aan de slag om de vogels de winter door te helpen. Je bouwt een mobile van natuurlijke materialen en hangen daar wat te eten in voor de vogels.
De workshop is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 7-13 jaar. Deelname is gratis, opgave is noodzakelijk.

Kinderkookworkshop ‘We bakken ze bruin’
Op donderdag 21 februari 14:00 uur is de ‘We bakken ze bruin’ en ga je zelf heerlijke pannenkoeken bakken, je leert hoe je een mugcake bakt en ga je zelf speculooschocomelk maken.
Doe jij mee met de workshop, zodat je dit weekend je ouders, pake en beppe, of iemand anders kan verrassen met jouw zelfgemaakte heerlijke hapjes? Je krijgt de recepten namelijk mee naar huis. De workshop kost € 5,= per kind en opgave is noodzakelijk. De workshop is bedoeld voor kinderen van 7-13 jaar en je moet zelf een schort meenemen.

Nestkastjes timmeren
Op vrijdag 22 februari is om 10:00 uur de workshop ‘Nestkastje timmeren’ met de boswachters van Staatsbosbeheer in de werkschuur in bos Elfbergen in Oudemirdum. In de werkschuur van Staatsbosbeheer in Oudemirdum ligt een bouwpakket met gereedschap voor je klaar. Samen gaan we aan de slag. Vergeet je daarna niet om je nestkastje thuis op te hangen? De kans is groot dat er in het voorjaar vogeltjes in gaan nestelen. De workshop is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 7-13 jaar en de kosten zijn € 6,= per kind.

Opgeven voor deze workshops gaat online
Opgave is noodzakelijk en kan via www.marenklif.nl

Droge voeten tour
Van dinsdag 19 t/m vrijdag 22 februari organiseert het Woudagemaal de droge voeten tour. Niet alleen pakes en beppes zijn welkom ook vaders, moeders, ooms, tantes, buurmannen en buurvrouwen mogen mee.
Wat moet er volgens jou absoluut mee naar zolder als je moet vluchten voor het water? Doe mee met het zolderspel en ontdek wat je nodig hebt om droge voeten te houden.
Of creëer een fikse regenbui met wateroverlast. En ervaar hoe je in een stad of buurt zelf van alles kunt doen om droge voeten te houden. Met de droge voeten tour maak je spelenderwijs kennis met wateroverlast, maar ook met de kracht van water en stoom. Dus ben jij tussen de 8 en 12 jaar en wil jij pake en beppe de vakantie door helpen, kom dan langs in het Woudagemaal. De tour start op de genoemde data om 14.00 uur en duurt ongeveer tot 16.00 uur.
Op vertoon van een betalende volwassene hebben kinderen t/m 12 jaar gratis entree.

Smaakfabriek Museum Joure – Help pake en beppe de vakantie door
Dit jaar is het thema van Help Pake en Beppe de vakantie door  ‘Lekker ite sûnder weismite’. Museum Joure pakt uit met een echte familie-activiteit: DE SMAAKFABRIEK. Als echte codekrakers gaan de kinderen met ouders of pake en beppe aan de slag om een muizeninvasie in DE SMAAKFABRIEK te bestrijden. Om de puzzel op te lossen, moet je overal proeven, maken, tekenen, buigen en vormen. Natuurlijk zet je alle recepten, aantekeningen en ideeën in je eigen notitieboek.
De Smaakfabriek wordt op dinsdag 19 t/m vrijdag 22 februari iedere dag georganiseerd. Je kunt tussen 13.30 – 16.30 op een tijdstip naar wens starten. Houdt er rekening mee dat het programma tenminste 1,5 uur duurt. Kosten? Op vertoon van 1 betalende volwassene mag een kind gratis naar binnen, museumjaarkaarten zijn in deze week geldig.

CineMiks Joure: Tulipani
Bij CineMiks in Joure wordt elke derde woensdag van de maand een speelfilm vertoond. Woensdag 20 februari om 19:45 uur de film Tulipani.
‘Tulipani’ is een sprookjesachtige tragikomedie over de romantische Zeeuwse boer Gauke (Gijs Naber) die na de watersnoodramp in 1953 nooit meer natte voeten wil en naar het zuiden van Italië fietst. Aan de rand van een klein dorpje weet hij op miraculeuze wijze tulpen te kweken en groeit hij uit tot een levende legende. Gauke wordt echter regelmatig dwars gezeten door de Maffia. Dertig jaar later probeert een Italiaanse politie-inspecteur te achterhalen wat er daadwerkelijk gebeurde.
Een aanrader voor een ieder die van (zuid)Italië en verrassende films houdt.
Kaarten kosten €5,- en in de pauze is der voldoende tijd voor een praatje onder het genot van een kopje koffie of thee.

Klassiek met het Denner Trio (van het Noord Nederlands Orkest)
Vaste gast in het programma van het NUT in Balk is een kamermuziekensemble van het NNO.
Dit jaar is gekozen voor een combinatie van klarinet, altviool en piano. Centraal in het programma staat het Kegelstatt-trio van W.A. Mozart. Dit werk voor klarinet, altviool en piano is geïnspireerd op de Kegelstatt. Dit is een speelveld waar een combinatie van jeu de boules en kegelen/bowlen wordt gespeeld. Een vrolijke compositie van één van de meest gespeelde componisten ooit. Ook wordt van Robert Schumann de “Märchenerzählungen” gespeeld. Dit is een romantisch werk voor altviool en piano. Tenslotte staat het Kol Nidrei op het programma. Een op Joodse volksliederen geïnspireerd werk van Max Bruch.
Zondag 24 februari vanaf 15:30 in De Treemter in Balk. Kaarten kun je bestellen via www.nutgaasterlan-sleat.nl Leden betalen €15,-, anders €17,- of tot 16 jaar €10,-