Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere maandag staat er een verse uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl

Dit is de uitgaansagenda van 19 t/m 25 maart 2018.

 

Suzanna Jansen geeft lezing in bibliotheek Joure
Woensdag 21 maart om 20.00 uur is Suzanna Jansen, bekend van o.a. ‘het Pauperparadijs’ te gast in de bibliotheek in Joure. Zij zal deze avond vertellen over haar nieuwe boek ‘Ondanks de zwaartekracht.’
Het nieuwe boek van Suzanna Jansen is een persoonlijke zoektocht naar de vraag: wat gebeurt er als je je dromen najaagt? En wat als je dat niet doet? ‘Ondanks de zwaartekracht’ is een even meeslepend als ingenieus vlechtwerk van drie levensverhalen. Het is een verhaal over toekomstvisioenen, de noodzaak van kunst en over wat een mens tot mens maakt. Boekhandel Holtrop is tijdens de lezing ook aanwezig in de bibliotheek. Wie ‘Ondanks de zwaartekracht’ nog graag wil aanschaffen, kan dat vanavond ter plekke doen. Ook kunt u uw boek laten signeren.
Kaarten voor deze bijzondere avond zijn verkrijgbaar aan de balie in de bibliotheek of online via www.bibliothekenmarenfean.nl/suzanna-jansen Kosten: € 10,- voor leden van de bibliotheek, niet-leden betalen € 12,50.

Filmhuis Joure: D’Ardenen
Filmhuis Joure vertoont om de week een film op een woensdagavond of op een donderdagavond met op donderdag 22 maart om 19:45 uur de film D’Ardenen.
In D’Ardennen zit Kenneth een jarenlange straf uit voor een gewelddadige overval die hij met zijn broertje Dave en zijn toenmalige geliefde Sylvie pleegde. Wanneer hij op vrije voeten komt, beseft Kenneth niet hoezeer het leven buiten de gevangenis veranderd is.
Dave en Sylvie proberen samen hun leven op de rails te krijgen, met een eerlijke baan en een gezinsleven, zonder drugs en criminaliteit. Kenneth probeert Sylvie bij thuiskomst direct weer te versieren, maar niemand durft hem te vertellen dat hij Sylvie definitief kwijt is. De onuitgesproken spanning tussen de ooit zo hechte broers loopt zienderogen op.
D’Ardennen pakt uit met een onverwachte maar beklijvende climax, die de relatie tussen Kenny, Dave en Sylvie helemaal hertekent. De Ardennen zijn hier geen idyllische vakantiebestemming, wel het grimmige decor voor een ontknoping die je kippenvel bezorgt.
Reserveren is gewenst (niet verplicht) via filmhuisjoure@outlook.com. Kassa open: 19.15 uur (de zaal is open vanaf 19.30 uur) Entree : € 5,00 voor donateurs, studenten/scholieren en € 7,50 voor niet-donateurs.

Lezing Margriet Brandsma in Zalencentrum De Treemter in Balk
Vrijdag 23 maart geeft Margriet Brandsma om 20:30 uur een lezing over haar boeken in Zalencentrum De Treemter in Balk. Margriet Brandsma verwierf haar bekendheid als verslaggever bij het NOS-journaal. Ze werkte van 1994 tot 2014 als correspondent in Duitsland, maar besloot zich daarna volledig op het schrijven te richten.
Haar reisboek over Berlijn, ‘Daar is de Muur’ (2016), is het vervolg op de verhalenbundel die tien jaar eerder verscheen, ‘Waar is de Muur’. In het boek neemt Brandsma de lezer mee op een geüpdatete reis, langs wijken die hip zijn, zijn geweest of nooit hip zullen worden. Het boek is niet alleen een reisgids, het staat ook stil bij de voormalige villa van Joseph Goebbels, een hoofdpijndossier voor de stad.?
Over bondskanselier Angela Merkel schreef Brandsma de biografie ‘Het mirakel Merkel’ (2012). In haar recente boek ‘Was wir noch zu sagen hätten’ (2016) interviewde ze zes Duitsland-correspondenten. Ze beschrijft hun ervaringen en vooral hun verbazing over hoe het in het schijnbaar goed georganiseerde land zo nu en dan flink mis gaat.
KAARTVERKOOP via www.nutgaasterlan-sleat.nl, Schildersbedrijf Klijnsma, Van Swinderenstraat 44 in Balk, Bibliotheek Balk en aan de zaal. Leden van NUT Gaasterlân-Sleat: €8,00 / Niet-leden en kinderen tot 16 jaar €10,00

Bingo in Sloten
De activiteitencommissie van het sociaal cultureel centrum in Sloten organiseert maandelijks in het ‘winterseizoen’ een bingo-avond. Iedereen is vanaf 18+ van harte welkom op vrijdag 23 maart om 20:00 uur. De zaal is om 19:30 uur open. Kaarten kosten €1,- per kaart, per ronde.

Muziekvereniging Concordia geeft een uniek concert “Maestro op ‘e Jouwer”
Op vrijdag 23 maart a.s. is het tijd voor “Maestro op ‘e Jouwer”. Ditmaal staan de orkesten niet alleen onder leiding van de eigen dirigenten, maar zijn er drie bekende Jousters als Maestro aangesteld. Reitse Spanninga, Douwe Zwaga en ds. Christien Ferrari gaan de strijd met elkaar aan om als beste dirigent te worden gekozen door de vakjury. Dit alles vindt plaats op 23 maart vanaf 20:00 uur in de Evenementenhal in Joure. Kaarten zijn verkrijgbaar voor €7,50 per stuk bij Primera de Heij (De Merk 3, Joure), Tabakspeciaalzaak Van Delden (Midstraat 63, Joure) en via de kaartverkoop op de website www.concordia-joure.nl

Otterexcursie in Kayak in Delfstrahuizen
KayakTjongerTours organiseert deze maand twee maal een otterexcursie in Kayak in de Rottige Meente. Vrijdag 16 was de eerste tour en de tweede is aanstaande vrijdag 23 maart om 09:30 uur. Je begint met een kort college over de Otter waarna je in de kayak stapt en met de natuurgids op zoek gaat naar sporen en tijdens de tocht wordt de levenswijze van de otter uitgelegd. Daarnaast is er ook aandacht voor roofvogels, juffers, libellen die onderweg te zien zijn. Je hoeft geen vaar ervaring te hebben iedereen kan meedoen. De excursie duurt tussen de 2 en 3 uur. Opgeven kan door middel van een e-mail naar info@kayaktjongertours.nl, met daarin aantal personen en datum excursie. Prijs per persoon € 27,50 (incl, kayak huur, gids en versnapering) Overige informatie: www.kayaktjongertours.nl/guidednaturetours

Voorspeeluur van leerlingen van It Toanhûs in Balk
Vrijdag 23 maart houden de leerlingen van It Toanhûs een voorspeelavond, vanaf 19:00 uur in Zalencentrum De Treemter in Balk. Een concertje door o.a. leerlingen dwarsfluit en zang.

Avondwandeltocht de 14 van Kameleondorp Terherne
Op zaterdagavond 24 maart a.s wordt voor de 5e keer de wandeltocht “De 14 van Kameleondorp Terherne” georganiseerd. De wandeltocht van zo’n 14 km met onderweg “14 belevenissen” is ondertussen een begrip geworden in Midden Friesland en voor veel deelnemers een jaarlijks terugkerend evenement wat al ver van te voren in de agenda wordt vastgelegd. Samen met vrienden/familie genieten van de sfeer, de muziek, de verlichting, de wind, het water, de hapjes, de drankjes en alle andere “belevenissen” welke je onderweg tegenkomt.
De ervaring van de afgelopen jaren heeft de organisatie geleerd dat 800 deelnemers ook echt het maximale aantal is, dus als je mee wilt doen, zorg dan dat je verzekerd bent van een startbewijs. Inschrijven kan via de website van de Kameleon: www.kameleonterherne.nl en vol is dus ook echt vol!
De start is om 19.00 uur bij de Kameleonboerderij. Wat er vervolgens gaat gebeuren blijft een verrassing maar de organisatie kan al wel vertellen dat ze er weer een feestje van maken.
Een link naar het inschrijven vind je op de Facebookpagina De 14 van Kameleondorp Terherne. Meedoen kost €12,50 per persoon, kinderen t/m 12 jaar lopen gratis mee.

Kinderkledingbeurs Friesland in Joure
Na een paar prachtige koude dagen met veel sneeuw en ijspret wordt het nu dan toch echt tijd voor de lente. Kom maar op met die warme zonnestralen! En misschien heb je nog niet eens tijd gehad om er aan te denken, maar een nieuw seizoen betekent ook weer een nieuwe outfit voor de kids!
Gelukkig is er tijdens de Kinderkleding- en Speelgoedbeurs op zaterdag 24 maart van 13:00 – 16:00 uur in Party- en Zalencentrum ’t Haske in Joure weer veel mooie, nieuwe en zo goed als nieuwe kleding te vinden. En ook nog eens voor hele leuke prijzen! Drie grote zalen vol kinderkleding en speelgoed, afgewisseld met de sale van een paar webshops.
Op het podium in de grote zaal gaat JoJo Kinderfeestjes een leuk doorlopend programma aanbieden voor de kinderen, zodat de ouders even de handen vrij hebben.
Laat zoon- of dochterlief maar gerust achter bij Jo en haar hulptroepen, dan komt je kind na een tijdje met de mooiste knutselwerkjes bij je terug. Aanmelden is niet nodig, alle kinderen mogen gratis komen knutselen.
De toegang tot de Kinderkledingbeurs Friesland is gratis.

Live muziek aan het Slotermeer: Weima & vd Werf
Iedere laatste zondag van de maand is er live muziek in restaurant Badmeester Keimpe in Balk aan het Slotermeer. Zondag 25 maart kun je vanaf 15:00 uur genieten van een optreden van Weima & van der Werf en hapjes bij de amuse-bar.
Reinout Weima en Anno van der Werf gaan al 25 jaar mee in de Friese muziekscene, waarvan al bijna 20 jaar als popduo. Met behulp van twee gitaren, een basgitaar en twee stemmen bestieren zij kroegen, recepties en bedrijfsfeesten.

Reprise: Als stegen konden vertellen… Een film over stegen aan de Midstraat in Joure
Op zondagmiddag 25 maart wordt de film ‘Als stegen konden vertellen’ over stegen aan de Midstraat in Joure opnieuw vertoond. De film begint om 14.00. Iedereen is van harte welkom in de doopsgezinde kerk van Joure, toegang is € 7,50 inclusief een kopje koffie of thee. Echte Jouster of gewoon geïnteresseerd in de geschiedenis? Deze film moet je gezien hebben! Je kunt je tot zaterdag 24 maart opgeven via info@vriendenvanmuseumjoure.nl
De Vlecke Joure kent vanouds vele stegen die druk bevolkt werden. De toegangen zijn vanuit de Midstraat nog duidelijk te zien. Sommige stegen zijn helaas verdwenen of niet meer toegankelijk, maar een flink aantal is nog volop in gebruik.
Over de geschiedenis daarvan en van een aantal bewoners zijn mooie verhalen te vertellen.
Het Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân heeft meerdere werkgroepen van bevlogen vrijwilligers, die onderzoek doen naar de geschiedenis van Skarsterlân. De stegenwerkgroep is ruim een jaar bezig geweest met het samenbrengen van oud en nieuw film- en fotomateriaal en de bijbehorende informatie. Dit is weergegeven in deze ‘stegenfilm’.
Initiatiefnemer voor deze reprise van de film is de Vereniging Vrienden van Museum Joure. Naast de vrienden en vrijwilligers van het museum is ook het brede publiek van harte welkom.

De Hege Fonnen: Nynke Laverman
‘A leaf-blown shimmer of a voice’, schreef The Independent over de stem van Nynke Laverman. Ze veroverde Nederland in één klap met haar Friese Fado en haar magische, Friese uitvoering van Leonard Cohen’s ‘Hallelujah’. Haar muziek kenmerkt zich door een volstrekt eigen geluid waarin melancholie, poëzie en de Friese taal samenkomen. Integer, authentiek en intens. Haar inspiratie haalt ze uit verschillende hoeken van de wereld. Ze zwierf door Portugal, Mexico, Cuba en door Mongolië, waar ze bij een nomadenfamilie verbleef. Voor dit laatste album (Nomade) ontving ze een Edison.
Zaterdag 24 maart, 20:00 uur. Entree: € 18,00 incl. pauzedrankje