Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere maandag staat er een verse uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl

Dit is de uitgaansagenda van 21 t/m 27 mei 2018.

 

Excursie ‘Vogels spotten op het Oudemirdumerklif’

Ga op woensdag 23 mei mee met de excursie ‘Vogels spotten op het Oudemirdumerklif’ waarbij je met de boswachter langs de klifrand omlaag klimt naar het groene strand. Hier sta je op een plek die afgesloten is voor bezoekers vanwege de vele bijzonder planten, insecten en… vogels! Het Oudemirdumerklif ligt pal aan het IJsselmeer en doet met haar zes meter hoge klif on-Nederlands aan. Het klif is onderdeel van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Dit kustgebied is zeer gevarieerd, met kruidenrijke graslanden, rietvelden, zandplaten, schelpenbanken en historische haventjes. Talloze vogels komen er rusten, broeden en eten.  Omdat we langs de kust staan zie je hier zowel watervogels als vele zangvogels waaronder bijzondere soorten als de kneu, grasmus en rietzanger, die alle drie op het klif broeden.

Informatie over de tarieven en om je aan te melden kijk je in de agenda op www.natuurmonumenten.nl Vertrek is om 14:00 uur bij het Oudemirdumerklif.

 

Filmhuis Joure: Borg & McEnroe

Het is 1980 wanneer het tennisduel van het jaar in zicht is. De Zweed Björn Borg, nummer één op de wereldranglijst van het herentennis, gaat het duel aan met het nieuwe Amerikaanse talent John McEnroe.

De ingetogen en vriendelijke Borg wordt door de tenniswereld op handen gedragen. De excentrieke McEnroe is naast zijn geweldige sport-prestaties vooral bekend om zijn temperament op de tennisbaan. Beide mannen trainen ijverig ter voorbereiding op de finale; voor geen van beiden is verliezen een optie. Hoewel ze meer met elkaar gemeen hebben dan men op het eerste gezicht zou verwachten, ontwikkelt de rivaliteit zich steeds verder en lopen de spanningen hoog op tot het langverwachte moment daar eindelijk is. Terwijl de hele wereld meekijkt naar de finale tussen deze twee grootheden, spelen Borg en McEnroe een wedstrijd waardoor de tenniswereld nooit meer hetzelfde zal zijn. Björn Borg is in de Wimbledon finale van 1980 veruit favoriet bij het publiek én kijkend naar de statistieken. Hij kan zijn vijfde titel binnenslepen tegenover nieuwkomer John McEnroe.

De film is op donderdag 24 mei in Zalencentrum ’t Haske in Joure. Reserveren is gewenst (niet verplicht) via filmhuisjoure@outlook.com. Kaartjes kosten € 5,00 voor donateurs, studenten/scholieren en € 7,50 voor niet-donateurs. De film begint om 19:45 uur.

 

Feestweek Oude- en Nijehaske

Tijdens de aankomende feestweek in Oudehaske (24 tot en met 27 mei aanstaande) organiseert de Feestcommissie Oude- en Nijehaske op donderdag 24 mei 2018 een muzikale, Friestalige theatervoorstelling van Piter Wilkens, Griet Wiersma en Minze Dijksma, genaamd FLJIMSK! Een verrassend Fries programma vol humor, zang en magie. Drie friese toppers bundelen hun krachten en zijn te zien in deze voorstelling.

Griet Wiersma en Minze Dijksma werkten vele jaren samen met Teake van der Meer, maar in 2014 liet Teake weten te stoppen met grote shows. Bewonderaars hoopten sindsdien op een doorstart van Griet en Minze, zodat de typisch Friese humor niet verloren zou gaan. Gelukkig bleek ook Piter Wilkens toe aan een nieuwe uitdaging en de combinatie van de drie Friese toppers was een feit. “Fljimsk” is geboren, een sfeervol programma waarin humor wordt afgewisseld met zang en magie.

Toegangskaarten: e-tickets zijn online te verkrijgen voor €11,- via www.ticketkantoor.nl/shop/fconh of bij het Kulturhûs, Julianastraat 5 in Oudehaske bij Sjaak Mulder. Aan de zaal/feesttent € 15,00 p.p.

Verder is er tijdens de feestweek kinderspelen op vrijdagochtend, playbackshow op vrijdagavond, jeugdmeerkamp op zaterdagmiddag, Tent Pub Quiz op zaterdagavond en optredens van DJ Lexie op vrijdagavond en muziekband De Koffer op zaterdagavond.

 

Vleermuizen avondexcursie in een kayak

Voordat het donker wordt in je kayak stappen en op pad met de natuurgids om vleermuizen te gaan waarnemen, ze zien en horen communiceren! Ontdek , met een “ Batdetector” aan boord, de fascinatie van dit boeiende dier tijdens deze avontuurlijke excursie op Donderdag 24 én 31 mei om 20:00 uur in de omgeving van Delfstrahuizen.

Opstapplaats is hotel restaurant Tjongervallei. Hiervandaan word je per boot naar het vertrekpunt gebracht waar de kayakken klaarliggen. De tocht duurt tussen de twee en een half uur en drie uur. De prijs p.p. is € 27,50, met inbegrip van natuurgids, kayak, versnapering en vervoer per boot. Opgave per mail naar info@kayaktjongertours.nl met daarin de volgende gegevens: Naam, aantal personen, telefoonnummer en de datum: donderdag 24 of 31 mei.

 

Zomer koopavond met live muziek

Tijdens de zomermaanden, mei tot en met september, zorgt winkeliersvereniging WIH van Joure voor gezellige live muziek tijdens het winkelen op de koopavond. Iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur weer wat anders. Variërend van o.a. shantykoor, dweilorkest, fanfare, draaiorgel, zang, popkoor, etc. Vrijdag 25 mei een gezamenlijk optreden van de jeugdkorpsen van Concordia en de Jouster Fanfare.

 

Welsh sportdag noord

Op zaterdag 26 mei staat de onlangs heropende Manege Gaasterland in het teken van de Welsh pony. De dag begint al om 8:30 uur. Nieuw dit jaar is de kür op muziek.

 

Wildpluk-excursie omgeving Mirns

Het is een excursie voor iedereen die graag de natuur in gaat en wil weten wanneer je wat en waar kunt plukken. Wildplukken doe je met al je zintuigen. Je kijkt, voelt, kneust, ruikt, knipt en plukt de heerlijkste wilde planten, bessen, zaden en bloemen. In deze excursie bekijken we welke planten je kunt plukken zonder de natuur te schaden en wanneer dat kan. We plukken ondertussen hier en daar een handje en eten daar een heerlijke salade van.

Deze activiteit start zaterdag 26 mei om 10.00 uur vanaf parkeerterrein Paviljoen ’t Mirnser Klif o.l.v. Baukje Miedema en Focco Meijer. De excursie duurt tot ongeveer 13.00 uur. Info en aanmelden: Focco Meijer, focco.meijer@telfort.nl

 

Première Theaterstuk: Jochanan van Patmos

Op zaterdag 26 mei vindt de première plaats van het theaterconcert Jochanan van Patmos in de Paedwizer in Balk. Het begint om 20:00 uur. Aan dit bijzondere theaterconcert werken mee het Christelijk regionaal mannenkoor Cantate Cum Gaudio o.l.v. Hans van Rossum, acteur Kees Posthumus en toneelgroep Tsjoch o.l.v. Rients Feenstra.

De inhoud van het theaterconcert gaat over visioenen, draken, rampen en oorlogen.

‘De man van Patmos’ ziet het allemaal gebeuren. Een acteur vertelt, een koor zingt, trompetten klinken en een toneelgroep laat ons in de spiegel kijken. Wanneer het machtige Romeinse Rijk valt, breekt een volkomen nieuwe tijd aan.

Gaandeweg wordt het duidelijk: het kwaad gaat het niet winnen. Er is hoop op betere tijden!

Kaarten à €13,50 zijn in de voorverkoop te koop bij Schildersbedrijf Klijnsma, Van Swinderenstraat 44 in Balk.

De voorstelling is later dit jaar ook te zien in Joure op zaterdag 13 oktober.

 

Grasbaanraces Joure

Alweer voor de 48e keer organiseert M.C. Flying Boetoe de traditionele Grasbaanraces op de Nutsbaan in Joure. Een vol programma op zaterdag 26 mei met verschillende klassen, waarin de coureurs de kans krijgen om te laten zien dat ze het grasbaanracen ook in 2018 nog niet zijn verleerd. Onder het motto ‘de jeugd heeft de toekomst’ worden de Jeugd en Nationale wedstrijden verreden. Men zal verstelt staan van de snelheden waarmee de allerkleinsten van amper zes jaar in de 50cc klasse in de rondte gaan. Al met al een echt grasbaanrace programma dat ’s ochtends start met trainingen en 13.00 uur met de wedstrijden. En wie denkt dat motorsport geen vrouwensport is, komt op de Nutsbaan bedrogen uit. M.C. Flying Boetoe presenteert een heuse dames klasse luisterend naar de naam Powergirls.

 

Historische rondrit ”Sporen van de tram”

In het kader van LF 2018 zal het Openbaar Vervoermuseum in Ouwsterhaule een aantal excursies organiseren langs voormalige tramlijnen in Friesland. Deze excursies zullen gereden worden met één van de historische bussen van het museum. Tijdens de rit zal uitgebreide uitleg gegeven worden door een deskundige. Tevens zal verteld worden over het landschap dat u passeert, de herkomst van plaatsnamen en over andere interessante zaken. Je krijgt op deze wijze ook een kijkje in de cultuurhistorie van Friesland.

Vaak is nog goed te zien waar de tram gereden heeft; ook is een aantal stationsgebouwen en bruggen bewaard gebleven. Wij zullen de oude tramroutes zoveel mogelijk volgen.

Er zal verschillende malen gestopt worden om deelnemers in de gelegenheid te stellen om foto’s te maken.

Verder is er te Arum tijd voor een koffiestop; in Bergum kunt u desgewenst een maaltijd gebruiken. In beide etablissementen, die vroeger als tramstation dienden, zijn foto’s van de tram te zien.

De excursie zal gereden worden op zaterdag 26 mei, 23 juni en 22 september. Vertrek is om 9:00 uur vanaf het museum; terugkomst omstreeks 17:00 uur. Wil je je aanmelden voor een van deze ritten, dan kan dit via info@novmuseum.nl of via 0513-795068.

 

Live muziek aan het Slotermeer: JaZZapp

Iedere laatste zondag van de maand is er live muziek in restaurant Badmeester Keimpe in Balk aan het Slotermeer. Genieten van een optreden van JaZZapp en heerlijke hapjes bij de amuse-bar. Zondag 27 mei om 15:00 uur komt JaZZapp. Een groep muzikanten uit Flevoland. Deze band is geformeerd rond zangeres Marieke Cannegieter die al eens de Jazz-i-award won van het Sea Bottom Jazz Festival in Lelystad.

 

Muziek aan de Luts presenteert: Johan Keus

Zondag 27 mei is het weer tijd voor Muziek aan de Luts in de kerk It Breahûs. Vanaf 16:00 uur treedt Johan Keus op. Johan Keus is een veelzijdig muzikant die gitaar, basgitaar, percussie en nog veel meer instrumenten bespeelt. Samen met regionale bekenden Jannie Brandsma, Bouba Keita en Wytze van der Meer zal een ‘licht versterkt’ programma worden uitgevoerd met een jazzy karakter. Na dit middagconcert gaan we, onder het genot van hapje en drankje, afscheid nemen van Johan Heegsma als nestor en bestuurslid van Muziek aan de Luts. Johan Keus zal er in zijn concert op muzikale wijze aandacht aan besteden.

De concerten zijn vrij toegankelijk maar er wordt van uitgegaan dat de bezoekers wel een financiële bijdrage van ongeveer €5,00 in de collecteschaal deponeren.

 

Lentemarkt Oudehaske

Op zondag 27 mei a.s. vindt voor de 7de maal de “Lentemarkt” in Oudehaske plaats. Deze keer wordt de markt georganiseerd voor Bake for Life. Deze stichting bouwt bakkerijen in de Afrikaanse landen Oeganda en Kenia. Gehandicapten, wezen, kindsoldaten, alleenstaande moeders en mensen die door omstandigheden op jonge leeftijd school hebben moeten verlaten werken hier en leren het bakkersvak. Hierdoor krijgen deze mensen een eerlijk bestaan en verdienen ze een salaris waarmee ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Op de markt weer een grote diversiteit aan kramen. U vindt er o.a. brocante, huis-en tuindecoratie. Maar ook op het gebied van persoonlijke verzorging en lekkernijen is er een ruime keuze. Op het terras serveren wij koffie met iets lekkers. Dit jaar ook heerlijke muziek en dans. De markt is aan de Lange Ekers 11 in Oudehaske, op zondag 27 mei van 10:00 tot 16:00 uur. De entree is gratis.