Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere maandag staat er een verse uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl

Dit is de uitgaansagenda van 17 t/m 23 september 2018.

Open Les voor de nieuwe Schildercursus in Atelier Kloeke Klodders

Atelier Kloeke Klodders in Terherne is binnenkort weer het middelpunt voor inspirerend en geïnspireerde creativiteit. De club heet Kloeke Klodders en eigenaresse Dorien Janssen is ervan overtuigd dat iedereen in staat is een prachtig schilderij te maken met het plezier van een spelend kind en de kracht van een dappere strijder. Creativiteit is een energie zonder fratsen. Ieder mens is in zijn kern creatief, het is een natuurlijk gevoel. Hoe fijn zou het zijn om vrij en onbevangen met kloeke streken te schilderen zonder een vooropgezet idee hoe het er uit ‘moet’ gaan zien?

Atelier Kloeke Klodders richt zich op mogelijkheden en kansen. De achterliggende gedachte is dat wat je aandacht geeft, groeit. Eigenaresse Dorien Janssen heeft een lesaanbod ontwikkeld, en start in de week van 1 oktober.

Je gaat in een kleine groep aan de slag met opdrachten die iedereen op geheel eigen manier benadert. Je gaat aan de slag met verschillende materialen. Om het eens te proberen, en te kijken wat die Dorien eigenlijk te vertellen heeft. Kom je ook?

Kijk op de site www.kloeke-klodders.nl voor meer toelichting en het gehele aanbod. Stuur een mail naar reserveren@kloeke-klodders.nl om een plaatsje te reserveren. Ervaring is niet nodig, wél de bereidheid om heel veel plezier te maken!

 

Muziek aan de Luts Olga Vocal Ensemble It’s a womans world

In It Breahûs in Balk is vrijdag 21 september weer Muziek aan de Luts. Om 20:30 uur is er een concert van het Olga Vocal Ensemble met de titel It’s a womans world. Wat het het Olga Vocal Ensemble bindt is een brede internationale ervaring met zang. Waar ze zich niet aan binden zijn conventies. Een Amerikaan, twee Nederlanders, een IJslander en een Rus vormen samen een ensemble dat met louter mannenstemmen elke vocale muziek van de afgelopen 1.000 jaar op een originele wijze doet herleven.

Om hun steentje aan het genderdebat bij te dragen komen ze dit jaar met It’s a Woman’s World. Een ontdekkingsreis door allerlei muziekstijlen met feministische thema’s. Iconische artiesten van de middeleeuwse Hildegard von Bingen tot Beyoncé anno nu, worden aangevuld met nog vier componistes, om de vrouwelijke benadering én de benadering van vrouwelijkheid te laten horen.

Het concert is vrij toegankelijk maar er wordt van uitgegaan dat de bezoekers wel een financiële bijdrage van ongeveer €5,00 in de collecteschaal deponeren.

 

Lezing Zeppelins

De activiteitencommissie van het sociaal cultureel centrum in Sloten organiseert op vrijdag 21 september een lezing over Zeppelins door Dhr. P. van Daalen. Van Daalen geeft graag lezingen over zijn werk in de luchtvaartindustrie en zijn grote passie de zeppelins. Deze interessante avond begint om 20:00 uur.

 

Zomer koopavond met live muziek

Tijdens de zomermaanden, mei tot en met september, zorgt winkeliersvereniging WIH van Joure voor gezellige live muziek tijdens het winkelen op de koopavond. Iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur weer wat anders. Variërend van o.a. shantykoor, dweilorkest, fanfare, draaiorgel, zang, popkoor, etc. Vrijdag 21 september is de laatste zomerkoopavond in Joure, dan met muziek van de Knollenplokkers.

 

Historische rondrit ”Sporen van de tram”

In het kader van LF 2018 zal het Openbaar Vervoermuseum te Ouwsterhaule op zaterdag 22 september een excursie organiseren langs voormalige tramlijnen in Friesland. Deze excursie zal gereden worden met één van de historische bussen van het museum. Tijdens de rit zal uitgebreide uitleg gegeven worden door een deskundige. Tevens zal verteld worden over het landschap die je passeert, de herkomst van plaatsnamen en over andere interessante zaken. Je krijgt op deze wijze ook een kijkje in de cultuurhistorie van Friesland.

Vaak is nog goed te zien waar de tram gereden heeft; ook is een aantal stationsgebouwen en bruggen bewaard gebleven. Er zal verschillende malen gestopt worden om deelnemers in de gelegenheid te stellen om foto’s te maken.

Verder is er in Arum tijd voor een koffiestop; in Bergum kun je desgewenst een maaltijd gebruiken. In beide etablissementen, die vroeger als tramstation dienden, zijn foto’s van de tram te zien. Vertrek is zaterdag 22 september om 9:00 uur vanaf het museum; terugkomst omstreeks 17 uur.

Wil je je aanmelden? Dit kan via info@novmuseum.nl of via 0513-795068

 

Flinke Flea market Hemelum

Het weiland van de Flinkefarm in Hemelum wordt zondag 23 september een grote rommelmarkt en er is dan kofferbakverkoop. Dus de kofferbak open, en kopen en verkopen maar! Altijd gezocht naar dat ene vaasje dat je oma had? Wie weet vind je het zomaar op de Flinkefarm in Hemelum. Er is een grote rommelmarkt in het weiland. Kom rommelen tussen de spullen van een ander en sla je slag. De prachtige omgeving zorgt voor een totaal beleving. Geen muffe sporthal met de geur van ouwe sigarenrook, maar lekker op de vlakte. Je hoofd leeg terwijl je lekker zit te neuzen. De dag is van 10:00 – 16:00 uur en de toegang is €1,- voor personen vanaf 13 jaar. Er is gratis parkeergelegenheid.

 

De Spylder Speelt: de ‘uitmarkt’ voor het seizoen 2018-2019

Op zaterdagmiddag 22 september is het tijd voor ‘De Spylder Speelt’ – ‘uitmarkt’ van het seizoen 2018-2019. Kijk en luister naar wat het nieuwe winterseizoen in de Spylder aan muziek, toneel, film en meer te bieden heeft. Loop gezellig binnen en geniet van korte ‘Warnser’optreden van o.a. ‘Net seure mar sjonge’ en toneelgroep Palaver. Neem een kijkje bij de kraam van de Griene Poarte, de dorpstuin. Drink in de theetuin een kop koffie of thee. En neem er een stuk huisgebakken taart of koek bij!  De middag is van 14:00 – 17:00 uur.

 

Lezing Brein in beweging in bibliotheek Joure

Op woensdag 19 september kan men in de bibliotheek van Joure kennis maken met de Ronnie Gardiner Methode (RGM).De Ronnie Gardiner Methode is ontwikkeld door de Amerikaanse jazz-drummer Ronnie Gardiner in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij was van plan een methode te ontwikkelen die gebruikt kon worden om kinderen te helpen bij hun muzikale en motorische ontwikkeling. RGM is een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. Doordat er meerdere hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd worden (o.a. zien, horen, motoriek, spraak, geheugen) is het een enorm sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren.

Sinds 1993 wordt de methode toegepast in ziekenhuizen, revalidatiecentra, in praktijken en op scholen. Inmiddels heeft de methode bewezen ook positief effect te hebben bij kinderen en volwassenen met leer- en concentratieproblemen zoals dyslexie, dyspraxie en ADHD, bij psychiatrische aandoeningen, bij mensen met burn-out en/of depressieve klachten en bij senioren als Healthy Ageing activiteit.

Ineke Kiers uit Joure, opgeleid tot practitioner, informeert en demonstreert deze methode op 19 september in Bibliotheek Joure. De toegang is gratis.