Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere maandag staat er een verse uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl

Dit is de uitgaansagenda van 12 t/m 18 november 2018.

 

Aankomst Sinterklaas

 • Lemmer
  Vanaf 12:30 kun je overal al Pieten zien, bijvoorbeeld de Stunt-Pieten kun je zien springen op het Fedde Schurerplein. Om 14:00 uur ben je natuurlijk wél bij de Lemstersluis, want dan komt Sinterklaas echt aan. Je kunt dan zingen en springen met de Pieten én de Hofkesjongers, de blaaskapel maakt er een vrolijke boel van.
  Om 14:40 is Sinterklaas dan bij het bordes van het Oude Gemeentehuis aan de Gedempte Gracht. Daar heet de burgemeester Sint en Pieten van harte welkom in Lemmer.
  Zorg dat je om 15:00 op het Fedde Schurerplein bent, daar kun je samen met Sint en Pieten het podiumfeest meemaken.
 • Langweer
  Gelukkig zal de goede Sint ook dit jaar weer zijn voet aan wal zetten Langweer. Op de kade van de oude haven in Langweer zal even na 15:00 uur worden gezongen en gedanst voor de Sint en de zwarte Pieten. Hierna gaan we met z`n allen naar de sporthal alwaar het feest wordt voortgezet!
 • Joure
  Op zaterdag 17 november zet Sinterklaas weer voet aan wal in Joure. Rond 14.00 uur vaart de goedheiligman met zijn Pieten de Jouster haven binnen. Op zijn witte schimmel maakt Sinterklaas een tocht door de Midstraat. De Pieten hebben de zakken gevuld met pepernoten en ander lekkers. Kom dus deze zaterdag gezellig naar het centrum en vier het feest mee!

 

Puzzelrit in Langweer
Op zaterdag 17 november 2018 houdt de Vereniging voor Volksvermaken Langweer in samenwerking met MAC De Wâlden uit Drachten haar Jaarlijkse feestpuzzelrit. Vanaf 18.30 uur kunt u inschrijven in: Het Wapen van Langweer – Buorren 36 – Langweer Er wordt gereden volgens het puzzelreglement van MAC De Wâlden. Je kunt starten tussen 19.00 uur en 19.30 uur. Iedereen kan hier aan meedoen. De rit staat open voor motoren en auto’s. De kosten zijn voor niet-leden van Vereniging voor Volksvermaken Langweer 8 euro per voertuig. Leden van Vereniging voor Volksvermaken Langweer kunnen gratis meedoen.

 

Filmhuis Joure presenteert de film Foxtrot
Donderdag 15 november, Tijd: 19:45 uur (deur open vanaf 19.30 uur)
Foxtrot is een drama over ouders die het verlies van hun zoon verwerken en met een nieuwe werkelijkheid worden geconfronteerd. De film reflecteert kritisch op de militaire cultuur in Israël. Het gaat over controleren en loslaten en onderscheid maken op dat waar we invloed op hebben tegenover het toeval. De film is sterk in zijn kwetsbaarheid, groots in zijn kleinheid, en zal de kijker nog lang bijblijven.
Bestellen/reserveren van kaarten voor deze film kan alleen via www.filmhuisjoure.nl. Toegangsprijs: EUR 9,50 p.p. Voor donateurs en studenten : EUR 7,00 p.p.
Prijzen zijn incl. consumptie in de pauze.

 

Repair Café Joure
Wat doe je met een cd speler die niet meer open wil? Met een broodrooster die niet meer werkt? Met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Repareer ze in het Repair Café. Repair Café is samen kapotte spullen repareren, deskundig advies, ontmoeten en inspiratie opdoen. Woensdag 14 november van 10:00 – 12:00 uur en vrijdag 16 november van 19:00 – 21:00 uur bij Miks Welzijn aan de Brugstraat in Joure.

 

Lezing: Bijzondere ontmoetingen in de Alde Feanen
De vrijwilligers van Iepen Doar in Joure organiseren in de wintermaanden op diverse woensdagmiddagen lezingen voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur, natuur en historie. De lezing wordt even onderbroken voor een gezellige pauze met een kopje koffie of thee.
Woensdag 14 nomvember geeft Matthias Schuurst een lezing over De Alde Feanen, een bijzonder natuurgebied in Fryslân en van internationale betekenis. Speciaal zijn de aanwezige veenmosrietlanden, blauwgraslanden en dotterbloemgraslanden, met een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Mooie beelden en de meegenomen dieren vormen de basis voor vele prachtige verhalen over dit gebied.
De lezing is bij Miks Welzijn aan de Brugstraat in Joure, woensdag van 14:00 – 16:00 uur. De entree is €5,- inclusief consumptie.

 

Fermenteren: wat is dat en hoe moet het?
De medewerkers van de Zadenbibliotheek Fryslân gaan dinsdagmiddag tussen 14.30 en 16.30 uur aan de slag met fermenteren. Fermenteren wordt al duizenden jaren gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken. Door de ontdekking van de koelkast is de noodzaak minder groot, en is fermenteren wel meer in de vergetelheid geraakt. Toch staan er in onze voeding veel gefermenteerde producten op het menu. Denk aan zuurkool, yoghurt, kaas, bier, tempé en wijn. Tijdens het proces van fermenteren verandert de smaak van een product. Zo wordt witte kool door het inwerken van melkzuurbacteriën pittig-zuur van smaak wordt en verandert in zuurkool.
Het geheim van fermenteren is dat je goede bacteriën – toegevoegd of van nature aanwezig – hun werk laat doen. Ze eten de aanwezige suikers op. Daarbij worden zuren gevormd, zoals melkzuur, maar ook alcohol en koolstofdioxide. Door al die zure bijproducten verandert niet alleen de smaak, voor ziekteverwekkende bacteriën wordt het minder aantrekkelijk. Daardoor zijn gefermenteerde producten goed bestand tegen bederf. Vanwege de aanwezigheid van de goede bacteriën wordt gefermenteerd voedsel ook wel ‘levend’ voedsel genoemd.
Heeft u zelf ook altijd al eens willen fermenteren? Dat kan vanmiddag in de bibliotheek. Voor maar € 1,50 kunt u zelf aan de slag. Maak eenvoudig uw eigen product en proef later hoe lekker dat is. Alle benodigde materialen zijn aanwezig.

Orgelconcert; 40 jaar Ahrend orgel
40 jaar Ahrend orgel in Joure wordt gevierd met een concert op zondagavond 18 november vanaf 20:00 uur in de Hobbe van Baerdtkerk in Joure. Met het Noord Nederlands Kamerkoor onder leiding van Jan Vermaning brengt Bach e.a. ten gehore. Met o.a. Gerben van der Veen (harmonium), Bent Brunt (bas), Mirjam Rietberg (harp), Amaryllis Dieltiens (sopraan)
voorverkoop via info@vriendenhvbkerk.nl of bij Primera Joure voor 13,50 euro. Of €15,- op de avond zelf.