Uitgaanstips

Wat is er te doen in de regio? Iedere maandag staat er een verse uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Mail jouw uitgaanstips naar info@radiospannenburg.nl

Dit is de uitgaansagenda van 9 t/m 15 april 2018.

Woudagemaal onder STOOM
Aanstaande dinsdag, woensdag en donderdag wordt het Ir. D.F. Woudagemaal ijs en weder dienende onder stoom gebracht door het Friese waterschap Wetterskip Fryslân. Deze draaidagen, die eerder ingepland stonden in de voorjaarsvakantie dienen om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Belangstellenden zijn van dinsdag 10 april tot en met donderdag 12 april tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is. Een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken.
Wetterskip Fryslân brengt het Ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen.

Nationale Museumweek in Museum Joure: Vakmanschap is ons èchte goud!
Van 10 tot 15 april vindt de Nationale Museumweek plaats met als thema ‘Ontdek samen ons èchte goud. Dichterbij dan je denkt!’ In Museum Joure is dat aanleiding om de schijnwerpers te richten op het vakmanschap van ambachtslieden. Hun kennis is van onschatbare waarde voor musea èn voor onze samenleving. Iedere dag is er om 14.00 een instaprondleiding rondom een ambacht. Er worden speciale objecten uitgelicht, waar je anders gemakkelijk aan voorbij loopt. Voor de rondleiding hoef je je niet op te geven. Als je op tijd bent, kun je zo aanschuiven. Het thema van de rondleiding wisselt per dag:

10 april: Douwe Egberts-dinsdag: Maak kennis met de verschillende zetmethodes, de wijze van verpakken èn de geschenkartikelen van Douwe Egberts
11 april: Meubel-woensdag: Maak kennis met de veranderingen in de inrichting in de afgelopen eeuw en de ontwerpen van de Jouster meubelfabrieken.
12 april: Drukkers-donderdag: De drukkers van Museum Joure laten zien hoe de klassieke boekdrukkunst in zijn werk ging. Letters zetten, een proefdruk en dan het echte werk op de pers!
13 april: Koper-vrijdag: Koper kun je op verschillende manieren bewerken, maak kennis met het ouderwetse koperslaan en het vakmanschap van de kopergieter.
14 april: Klokken-zaterdag: Zeg je Joure, dan zeg je KLOKKEN! Ontdek de bijzondere weetjes achter dit ambacht en geniet van de grootste collectie Friese (staart)klokken ter wereld.
15 april: Zilver-zondag: Op zondag met je met zilver-beslagen bijbel naar de kerk, dat was vroeger traditie. De zilversmid legt graag uit hoe het maken van dat ‘gebruikszilver’ in zijn werk ging.

De hele week kun je heerlijk schommelen op het schommelnetwerk van kunstenaar Chiel Kuijl en tijdens het weekend is er gezellige muziek van It Spul.
Speciale entreeprijs
Tijdens de Museumweek geldt een speciale entreeprijs. Bij toegang voor twee personen geldt 50% korting op het tweede kaartje. De rondleiding is gratis.

Lezing door Jos Wieggers over de ontwikkeling van de snelwegen rond Joure
De Vereniging Vrienden van Museum Joure organiseert op 11 april om 20:30 uur in Museum Joure een lezing door Jos Wieggers, ingenieur bij Rijkswaterstaat. Dhr. Wieggers vertelt over projecten van Rijkswaterstaat, waaronder de ontwikkeling van de snelwegen rondom Joure.
De heer Wieggers vertelt tijdens de lezing over het werk van Rijkswaterstaat. Samen met partners zorgt Rijkswaterstaat voor een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland, over de weg en over het water. Jos Wieggers vertelt boeiend over verschillende projecten. Natuurlijk is de omvorming van de rotonde van Joure tot het nieuwe knooppunt een belangrijk onderdeel van zijn lezing. Ook staat Wieggers stil bij het sluiten van de waterkeringen in Nederland bij hoog water.
Opgave kan via info@vriendenvanmuseumjoure.nl De entree is graten voor leden, anders betaalt u €5,-

Lezing: Lente! En de magie van de seizoenen.
De lente brengt altijd veel emotie met zich mee. Na de koude winterperiode kijken veel mensen reikhalzend uit naar het uitbundige begin van nieuw leven in de natuur. Jan Tijsma neemt u met een lezing over vlinders en vogels mee de lente in. Na de pauze wordt u meegenomen door de natuur en landschappen van zuidwest Fryslan, gedurende de vier seizoenen. Een middag vol kleurrijke beelden en klankrijke geluiden bij Miks Welzijn aan de Brugstraat in Joure. Woensdag 11 april van 14:00 tot en met 16:00 uur.

Workshop plantenhanger maken op Camping Verborgen Hoek in Harich.
Maak in de workshop op donderdag 12 april een plantenhanger van knoopwerk opgevuld met voorjaars bloemetjes en geniet er de hele zomer lang van. Dit alles inclusief een high tea
De opbrengst van deze workshop gaat naar het project JOB BOOSTER in BURKINA FASO
Met dit project wil Woord en Daad samen met verschillende partners de jeugd van Burkina Faso een toekomst geven, in hun eigen land. Veel bedrijven hebben behoefte aan geschoolde arbeiders, maar kunnen hen maar moeilijk vinden. We zien dus een gat tussen de jongeren die van school komen en bedrijven die personeel zoeken. De jongeren zijn niet op de juiste manier of voor het juiste vak getraind, om een baan te krijgen. Daar wil dit project verandering in brengen.
De workshop vindt plaats op camping Verborgen Hoek in Harich op donderdag 12 april vanaf 19:45 uur en kost €22,50.

Bingo @the Beach bij Beach Club Lemmer
Bingo@the Beach met spectaculaire prijzen. Donderdag 12 april. De deuren zijn vanaf 19.00 uur geopend. Om 20.00 uur start de Bingo.
De opbrengst van deze bingo zal naar activiteitenbegeleidingen Patyna locatie “De Schutse” gaan, zij willen graag voor hun bewoners een beleef TV aanschaffen. Kosten van zo’n beleef tv is ongeveer 8000 euro
Kaarten, € 25,00 per stuk inclusief welkomstdrankje, zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de receptie van Beach Club Lemmer.

Combi-Concert Streekharmonieorkest Concordia en het interkerkelijk Streekkoor Oudemirdum
Vrijdag 13 april organiseren Streekharmonie Concordia Balk en Interkerkelijk Streekkoor Oudemirdum gezamenlijk een combiconcert. Het harmonieorkest en het koor hebben elk hun eigen programma, maar er is ook een deel gezamenlijk.
Sinds de oprichting van het koor in februari 1969 verleent het koor medewerking aan vele kerkdiensten, maar verzorgt ook optredens en concerten. Het koor staat onder leiding van de enthousiaste dirigent Joeke Hoekstra, tevens ook docent en klassiek slagwerker (actief bij symfonieorkesten in heel Nederland). De muzikale begeleiding van het koor wordt verzorgd door de bevlogen pianist Bram Stellingwerf.
Streekharmonie Concordia Balk staat onder leiding van Rolf Verbeek en zal een prachtig optreden voor u verzorgen met mooie en speelse muziek.
Het concert wordt gehouden in de Treemter te Balk. De aanvang is 20:00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij De Boer Schoenen en Bruna in Balk (graag contante betaling), leden van Concordia en van Interkerkelijk Streekkoor Oudemirdum.

Otterexcursie in Kayak in Delfstrahuizen
KayakTjongerTours organiseert vrijdag 13 april van 08:30 tot en met 12:00 een otterexcursie in Kayak in de Rottige Meente. Je begint met een kort college over de Otter waarna je in de kayak stapt en met de natuurgids op zoek gaat naar sporen en tijdens de tocht wordt de levenswijze van de otter uitgelegd. Daarnaast is er ook aandacht voor roofvogels, juffers, libellen die onderweg te zien zijn. Je hoeft geen vaar ervaring te hebben iedereen kan meedoen. De excursie duurt tussen de 2 en 3 uur. Opgeven kan door middel van een e-mail naar info@kayaktjongertours.nl, met daarin aantal personen en datum excursie. Prijs per persoon € 27,50 (incl, kayak huur, gids en versnapering) Overige informatie: www.kayaktjongertours.nl/guidednaturetours

Bingo-avond in Balk
Kom vrijdagavond 13 april gezellig een avondje bingo spelen in de Treemter in Balk en maak kans op mooie prijzen! Het begint om 20:00 uur. Kosten zijn €10,00 voor 8 rondes inclusief koffie en bittergarnituur en €3,50 voor de super ronde.

Skûtsjesilen Langwar
De start van het watersportseizoen in Langweer begint traditioneel met het eerste wedstrijdweekend Skûtsjesilen 2018 op zaterdag 14 april en zondag 15 april. Skûtsje zeilwedstrijden met 40 skûtsjes verdeeld in 4 lengteklassen. Met o.a. braderie (op zondag), Skûtsjerun, wandeltocht en live muziek in de diverse cafés etc.

Skûtsjerun
Hardlopen langs de zeilen. Zaterdag 14 april is de skûtsjerun weer in Langweer. Een hardloop/recreatieloop van 5 en 10 km. Terwijl de skûtsjes op het meer door de golven steken, geniet een lint met enthousiaste hardlopers van de mooie omgeving. De weilanden met de lage horizon, het uitzicht op de zeilen en de binnenkomst van de wedstrijd in de gezellige dorpsstraat. Skûtsjerun in Langwar: het begin van de lente! Zaterdag 14 april van 10:00 tot en met 14:00 uur. Inschrijven voor de Skûtsjerun kan tot en met donderdag 12 april online via de inschrijfpagina op skutsjerun.com. Daarna kun je alleen nog op de dag zelf, dus zaterdag 14 april, rechtstreeks inschrijven bij de sporthal in Langweer om 09:30 uur.

Skûtsje Kuier
Op zondag 15 april is de skûtsje kuier: een wandeltocht rond de Langweerder wielen. De tocht is 12 kilometer en tijdens het wandelen ben je toeschouwer van de skûtsjes die hun wedstrijd varen.
De skûtsje kuier start van 13:00 – 13:30. De start vindt plaats bij het Café De drie zwaantjesin Langweer. De afstand van de wandeltocht is 12 KM. Inschrijfkosten zijn €7,50. Meer informatie kunt u vinden op: www.deskutsjekuier.nl Daar vind je ook de link om je in te schrijven. Inschrijven aan de start is dit jaar niet meer mogelijk.

IEPEN ToanHÛS in Joure
Op zaterdag 14 april is er open dag bij het Toanhûs in Joure. De open dag is van 13:00 – 15:30 uur. Er zijn optredens op het podium in de hal, workshops en je kunt alle instrumenten uitproberen. Maak kennis met onze docenten en cursisten. Doe mee met schilderen, keramiek, kleien. Laat je op de foto zetten als saxofonist, concertviolist of misschien wel trompetist! Het kan allemaal.
Bekijk de timetable van de open dag in Joure op zaterdag 14 april op www.toanhus.nl en klik dan op het agenda-item.

Treinbeurs Joure
Op zaterdag 14 april is er van 10:00 – 15:00 uur een treinbeurs in Zalencentrum ’t Haske in Joure. Op de beurs kan men snuffelen tussen de kramen met allerlei gebruikte treinen en andere spoorse zaken, en even lekker bijpraten over deze oude hobby die begonnen is met opwindtreintjes en tegenwoordig gestuurd wordt door de modernste digitale technieken.
Er zal een aanbod zijn van nieuwe en gebruikte treinmodellen, railmateriaal, toebehoren en literatuur van de meeste merken. Op de beurs kunnen (gebruikte) modeltreinen verkocht en gekocht worden.
Hobbyisten die met een probleem op modelspoorgebied zitten kunnen mogelijk een antwoord op hun vragen krijgen. De toegang is €3,- voor volswassenen en €1,30 voor kinderen.

Brocante Markt
Lekker snuffelen tussen kunst en kitsch? Leuke ontdekkingen doen voor in en om je huis? Dat kan nu ook in Joure! Kom gezellig sneupen op de brocante markt. Je vindt er een divers aanbod van; curiosa, vintage, mooie brocante en hippe/stijlvolle woonaccessoires. De markt is op De Merk in Joure.
Elke tweede zaterdag van de maand van april tot en met september is er weer een gezellige markt op de Merk in Joure. Brocante, antiek, industrieel, schapenvachten, er is van alles te vinden. De toegang en het parkeren (denk aan de blauwe schijf) zijn gratis.

Opening Watersportseizoen Echtenerbrug
Op zaterdag 15 april opent Echternerbrug weer haar watersportseizoen. Van 10:00 – 17:00 is er van alles te doen. Er zijn helikoptervluchten, een open dag bij het Turfskip, diverser foodstands langs de kades, live muziek bij de brug, open huis bij Warenhuis de Boer; ze vieren hun 90-jarig jubileum, een vliegershow op het strand van Delfstrahuizen, je kan de kerktoren beklimmen en er zijn optredens van de toneelverniging en de Real Bridge Dancers. Het complete programma vind je in de agenda op echtenerbrug.info
Parkeren kan bij het voetbalveld.