Groot verlies FNP bij gemeenteraadsverkiezing

0

 

Commissaris van de Koning Brok en burgemeester Veenstra kijken toe als de eerste uitslagen van de verschillende bureaus binnendruppelen. Meteen wordt duidelijk dat het voor de FNP niet goed zal aflopen. Aan het eind van de avond blijkt dat er nog maar zeven van de tien zetels over zijn. Coalitiegenoot CDA blijft op acht zetels. De FNP kandidaten verzamelen zich op de gang, buiten het zicht van de camera’s die de constant de raadszaal live streamt naar het internet.  Pas tegen middernacht is lijsttrekker Volbeda beschikbaar voor een interview.

De veranderingen in de zetelverdeling zijn verder niet spectaculair. Voor kleine fracties echter met grote impact. Bij de vorige verkiezing ging er met miniem verschil een restzetel naar de Christen Unie, ten koste van de NCPN. Deze verkiezing ging het net andersom. NCPN mag het de komende vier jaar met twee zetels doen, de CU houdt er nog maar een over.

Hier de voorlopige einduitslag:

CDA                  8

FNP                   7

PvdA                  4

VVD                   4

D66                   2

NCPN                 2

GroenLinks         2

CU                     1

Burgerpartij        1

Een kort filmpje van de avond, met een reactie van FNP lijsttrekker Volbeda vindt u hier