Brief van de burgemeester

0

Beste inwoners en ondernemers van De Fryske Marren,

Deze week heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Er wordt opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te werken. Evenementen worden afgelast, de scholen en kinderopvang zijn dicht en ook de horeca en sportgelegenheden moeten hun deuren sluiten.

Ingrijpende maatregelen met een grote impact op ons dagelijks leven. Het voelt onwerkelijk, maar de situatie is zeer reëel. De maatregelen treffen ons niet alleen persoonlijk, maar hebben ook grote gevolgen voor onze ondernemers en zelfstandigen. Toch zijn deze maatregelen noodzakelijk. Ze zorgen er voor dat ons zorgsysteem niet overbelast raakt en dat iedereen de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Ik wil u daarom dringend verzoeken de maatregelen op te volgen.

Samen staan we voor een onzekere tijd. We maken ons zorgen, niet alleen om onze eigen gezondheid, maar ook om onze naasten, onze kwetsbare inwoners, ouderen en onze kinderen. Zorg voor elkaar is nu meer dan nodig. Gelukkig doen wij dat in De Fryske Marren op grote schaal. Van een klein persoonlijk gebaar om boodschappen te halen voor een zieke buurvrouw tot grotere georganiseerde initiatieven. Het is hartverwarmend om te zien hoe onze inwoners voor elkaar klaar staan.

En onze jeugd, ook voor jullie ziet de wereld er ineens heel anders uit. Je kunt niet meer naar school of sport en je volgt online lessen, thuis bij je ouders. Dat is niet niks. Je maakt je misschien zorgen of vraagt je af wat je kunt doen. Ik wil je in ieder geval vragen om elkaar niet gek te maken met paniekerige berichtjes. Veel mensen werken heel hard om alles weer zo snel mogelijk ‘normaal’ te laten zijn. Misschien kun je iets doen voor de mensen die thuis zitten en geen bezoek mogen ontvangen, zoals een telefoontje, appje of het sturen van een kaartje.

Gemeente De Fryske Marren is een betrokken gemeenschap. Daarbij wil ik u op het hart drukken om verstandig te blijven. Denk om uw eigen gezondheid en die van anderen. Bewaar afstand van elkaar, werk thuis als het kan en houd de hygiëne maatregelen in acht. We hebben elkaar de komende tijd hard nodig en zo voorkomen we dat de  verspreiding van het virus een grote vlucht neemt.

Als gemeente nemen we zelf ook maatregelen. Veel van onze medewerkers werken thuis. Wij proberen onze dienstverlening zo veel mogelijk op peil te houden. Het gemeentehuis in Joure is geopend en ook op onze milieuterreinen kunt u terecht. Het afval wordt de komen weken gewoon ingezameld. Wij houden u de komende periode via onze website www.defryskemarren.nl/coronavirus en onze social media op de hoogte van de actuele situatie en wat dit voor u betekent. Heeft u vragen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via info@defryskemarren.nl of telefoonnummer 14 05 14.

Samen komen we hier door, dat weet ik zeker. De Fryske Marren staat niet voor niets bekend als gemeente waar we samen graag de schouders ergens onder zetten en niemand er alleen voor staat. Ik verwacht dat dat nu niet anders zal zijn.

Hartelijke groet,

Fred Veenstra

burgemeester