Brug Uitwellingerga maandag opnieuw dicht voor al het verkeer

0
(Foto: Google Street View)

Door de harde wind op vrijdag 26 januari kon er geen onderhoud gepleegd worden aan de brug bij Uitwellingerga. Rijkswaterstaat zou die dag de ballastkist van de brug tussen Joure en Sneek definitief herstellen, maar koos door de slechte weersomstandigheden voor uitstel. Maandag 19 februari zal Rijkswaterstaat alsnog de resterende werkzaamheden uitvoeren.

“Om deze werkzaamheden goed en veilig uit te kunnen voeren moet de brug in een geopende positie staan,” meldt Rijkswaterstaat op haar website. “Het stremmen van de brug is daarom helaas onvermijdelijk. Het verkeer wordt geadviseerd via de A7 te rijden. Voor het landbouwverkeer of verkeer dat niet door de Prinses Margriettunnel past, geldt dat zij tijdens deze periode een alternatieve route moeten nemen. Voor fietsers en voetgangers worden pendelbussen ingezet.”

De werkzaamheden vinden plaats tussen 9:00 en 15:00 uur en geldt dus voor al het verkeer.

Staat van brug al lange tijd slecht

Al meer dan een jaar verkeerd de brug in een slechte staat. Het extra verkeer dat de brug moest verdragen door de problemen in de Prinses Margriettunnel leidden tot een nog snellere achteruitgang. Onder andere zorgde de toename van de verkeersdruk voor slijtage aan het wegdek.
Na inspectie van de brug, die gebouwd is in 1939, bleek dat ook de ballastkist aan vervanging toe was. De ballastkist heeft de functie van contragewicht bij een brugopening.