Musea spelen in op regenachtige voorjaarsvakantie

0
Museum Joure (Foto: Google Street View)

Deze week openen meer dan 40 musea in Friesland hun deuren gratis voor kinderen. Al enkele jaren gaat dit onder de noemer van het evenement “Help Pake en Beppe de vakantie door”. Iedere keer wordt er een centraal thema bedacht, waar de individuele musea vervolgens een eigen programma bij bedenken.

Het thema van deze voorjaarsvakantie is: Vertel Verder! Op heel veel manieren wordt er iets verder verteld. Een van de oudste manieren is door iets in een krant te zetten. Speciaal voor deze dagen heeft het Schaatsmuseum Hindeloopen een krant gemaakt. De kinderen kunnen in deze krant hun eigen verhaal schrijven, mooie teken en knutselwerkjes maken en natuurlijk puzzelen.

Schetsen en wenskaarten

Het Jopie Huismanmuseum brengt een schetsboek vol met zoek- en tekenopdrachten, een etui met tekenmateriaal en een podcatcher kun je samen met pake of beppe of alleen het museum ontdekken. Theater Snater neemt je d.m.v. een kinderaudiotour mee in de verhalen die Jopie heeft verteld over zijn schilderijen. Zo kom je erachter waarom Jopie zo van de natuur en van vissen hield en waarom hij zoveel spullen bewaarde en schilderde.

Het ontwerpen en maken van je eigen wenskaart staat op het programma bij Museum Joure. Daarvoor kun je verschillende technieken en materialen gebruiken, van carbonpapier tot typemachines en kalligrafiestiften tot kroontjespennen.
Grafisch ontwerp speelt in Museum Joure een belangrijke rol. Zo is momenteel de expositie De meester van de pauw te zien. Hier worden 19e-eeuwse wensbrieven getoond, die geschreven zijn door Jouster scholieren. Alle wensbrieven zijn prachtig versierd en delen nog een kenmerk, namelijk een tekening van een pauw. Ook in de oude drukkerij staat het grafisch ontwerp centraal. Hier vind je prachtige drukletters, mooie persen en andere machines.
Tijdens de Pake en beppe-week laten de kinderen zich inspireren door de wensbrieven en de objecten in de oude drukkerij. Daarna gaan ze in het Maaklokaal experimenteren met een kroontjespen en inkt, met kalligrafie-stiften en kleurpotloden en met carbonpapier. Uiteindelijk maken de kinderen een wenskaart, die ze naar een persoon naar keuze kunnen sturen.