Drukken met stencilmachines en toneelverenigingen op de planken: dit kun je deze week doen

0
Creatief Stencilen bij Museum Joure (Foto: Museum Joure)

Iedere maandag staat er een nieuwe uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Er valt van alles te beleven in de regio! Heb je zelf een evenement die je graag wilt delen met de bezoekers en luisteraars van Radio Spannenburg? Stuur dan een e-mail naar info@radiospannenburg.nl

Evenementen

Workshop ‘Creatief drukken met stencilmachines’
Als ‘museum van het maken’ wil Museum Joure het ambacht en de maakindustrie breed onder de aandacht brengen. Daarom is gestart met een serie ambachtelijke workshops voor volwassenen. De workshop Creatief Stencilen is de tweede in de reeks. Tijdens de workshop op zaterdag 9 maart ga je aan de slag met stencilmachines van het beroemde merk Gestetner. Eerst experimenteer je met de machines en ’s middags ga je eigen werk maken. De workshop wordt gegeven door Erwin Blok, die inmiddels over de hele wereld workshops stencilen geeft aan kunstenaars en grafici.
De workshop duurt van 10.30 tot 16.30 en kost €60,- inclusief koffie en thee. Je kunt zelf lunch meenemen of een lunchtasje bestellen. Voor de workshop hoef je geen ervaring te hebben met stencilmachines. Wel is het handig als je enige ervaring hebt met het mengen van kleur, schilderen of drukken, maar dit is geen noodzaak. Aanmelden kan op www.museumjoure.nl/ambacht.

De Oude balksterweg (Foto: Bezoekerscentrum Mar & Klif)

Koffiekuier – Geschiedenis Oude Balksterweg
Op zondagmiddag 10 maart organiseren Bezoekerscentrum Mar & Klif en Restaurant De Nostalgie een geschiedeniswandeling naar de Oude Balksterweg en Bosk Elfbergen onder leiding van publiekshistoricus Arnoud van de Ridder.
Tijdens deze wandeling vertelt onderzoeker Arnoud van de Ridder uit Oudemirdum over de geschiedenis van bos Elfbergen en de Oude Balksterweg. Verhalen over een verdwenen boerderij bij de Lindeboom, de markt en kermis van Wyldemerk, het Roekebos, de adel en de Kooilaan en de achtergronden van de Oude Balksterweg. U leest als het ware het landschap aan de hand van verhalen en beelden.
De start van de kuier is om 13:30 uur bij Bezoekerscentrum Mar & Klif en omstreeks 15:00 uur ben je weer bij Restaurant De Nostalgie (naast het Bezoekerscentrum) waar je na kunt zitten met een kop koffie/thee en gebak. De deelnamekosten bedragen € 12,50 per persoon incl. koffie/thee met gebak. De wandeling duurt ongeveer 1.5 uur en wordt georganiseerd i.s.m. Staatsbosbeheer, eigenaar van Bosk Elfbergen. Aanmelden kan op nationaallandschap.frl/evenementen

Muziek

Battle Of The Bands
Op zaterdagavond 9 maart vindt de Battele Of The Bands plaats in Zalencentrum Sint Nyk. Vijf bands van Popschool It Toanhûs en drie gast-bands van Centrum voor de Kunsten OPUS3 uit Dokkum strijden deze avond om de juryprijs én de publieksprijs! De bands die meedoen vanuit Joure zijn Endlesss Try, Fiinyl, Sonic Fortress en The Steradents. Vanuit Lemmer doet de band Jipzz mee en de gast bands uit Dokkum zijn The Seasons, Nothing Achieving en The Boogies.
De hoofdprijs is een liveoptreden in het programma Noardewyn van Willem de Vries in de studio’s van Omrop Fryslân.
De zaal gaat zaterdag om 19:00 uur en tickets zijn te koop via toanhus.nl Entree is €8,- (tot 12 jaar gratis).

Dubbelconcert Sânman en Sikke en duo Grytz en Grize
Op zaterdag 9 maart treden in theater De Hege Fonnen in Lemmer twee zanggroepen op. De vocale mannengroep Sânman en Sikke zal samen met het duo Grytz en Grize een zangavond verzorgen.
Sânman en Sikke zijn al dertig jaar actief en hebben met hun samenzang en repertoirekeuze een unieke plaats in het Friese muziekleven weten te veroveren. De groep staat onder leiding van Siebren Kramer. De mannen zingen weliswaar lichte muziek, maar schuwen ook klassieke liederen niet. Het is dan ook moeilijk om Sânman en Sikke in een hokje te plaatsen. Het repertoire mag gerust breed genoemd worden. De diversiteit aan stijlen is groot, van Barbershop tot Beatles en van Gospel tot Westcoast. Daarnaast hebben ze ook eigen Friestalige nummers.
En het duo Grytz en Grize zal ook optreden. Grietje Melchers en Douwe van der Werff zijn al vijftien jaar actief in de muziek. Ze maken eigen Friestalige muziek en werkten mee aan het prachtige album ‘Boudewijn de Groot yn’t Frysk’. Tijdens dit dubbelconcert zullen Grytz en Grize samen met Sânman en Sikke een combinatie van de Engelstalige en Friestalige liedjes ten gehore brengen.
Zaterdag 9 maart, aanvang 20.00 uur, Entree € 18,00 (incl. pauzedrankje). Kaarten zijn te koop bij Primera Lemmer of aan de zaal.

Optreden Jan Scheffer
Op zondagmiddag 10 maart treedt Jan Scheffer op in The British Pub in Lemmer. Aanvang is 16:00 uur, de entree is gratis.

Lazy sunday met Weima van der Werf
Ga mee op een muzikale reis, waarbij livemuziek de sfeer bepaalt tussen 15:00 en 18:00 uur bij Paviljoen Sâlt in Terherne. Zondag 10 maart kun je genieten van de muziek van Weima & Van der Werf. Twee loepzuivere stemmen, één akoestische gitaar en de grootste hits uit de jaren ’70, ’80, ’90 en van nu!

Het nieuwe centrum van Heerenveen (Foto: Gemeente Heerenveen)

Hoe komt het centrum in Heerenveen eruit te zien?
Op woensdag 6 maart is er een presentatie over de inrichting van het centrum van Heerenveen.
In 2018 stelde de gemeenteraad de visie voor een gastvrij, toekomstbestendig en duurzaam centrum van Heerenveen vast. Programmamanager Jan Westrik en stedenbouwkundige André Gout praten de bezoekers deze ochtend bij over de plannen rondom de inrichting van het centrum.
Hierbij worden o.a. de Dracht, de Sieverstraat en het Burgemeester Kuperusplein onder de loep genomen en je krijgt een doorkijk bij de plannen rondom de nieuwe parkeergarage. Verder wordt de termijn van bovenstaande werkzaamheden uitgelegd. Tijdens de presentatie is er een gelegenheid voor het stellen van vragen. De presentatie is woensdag 6 maart van 10:15 – 11:30 uur in de bibliotheek van Heerenveen.

Toneel

Het waargebeurde verhaal over countrylegende Johnny Cash door Op Nij Feriene
Tonielferiening Op Nij Feriene uit Bantega komt opnieuw met een spektakelstuk, dit keer over het leven van Johnny Cash.
Walk the Line vertelt het waargebeurde verhaal over country- muzieklegende Johnny Cash. Johnny Cash werd bekend door zijn donkere stemgeluid en teksten die recht uit het hart leken te komen. Hij is een inspiratiebron voor velen en was één van de invloedrijkste zangers zowel binnen als buiten het country-genre. Op Nij Feriene heeft zichzelf opnieuw uitgedaagd en Walk the Line zal een muziek- en theaterspektakel worden die niemand mag missen.
Van 7 t/m 21 maart te zien in Bantega. Er zijn nog kaarten voor de voorstellingen op 12, 19 en 21 maart om 20:00 uur. Deze zijn te bestellen op www.opnijferienebantega.nl Kaarten kosten €17,50

Fryske Krite De Jouwer: ‘De Himmelsters’
In de toneelvoorstelling ‘De Himmelsters’ van Fryske Krite De Jouwer zien we vier vrouwen, die op de afdeling Huishouding van een middelgrote onderwijsinstelling werken. Ze komen na de zomervakantie weer voor het eerst op het werk.
Normaal gesproken zijn zij met z’n vijven, maar één van hen, Anita, komt niet opdagen. Groot is de schrik, als blijkt dat Anita dood op het toilet zit. Wat is er gebeurd en wat moeten ze nu doen? En hoe kan het, dat niemand haar heeft gemist? Te zien in ’t Haske in Joure op zaterdag 9 maart om 20:00 uur en zondag 10 maart om 15:00 uur. Kaarten zijn te reserveren op fryskekrite.nl en de toegang is gratis voor leden. De voorstelling op zaterdag kost €15,- en voor zondag €12,50.

Lezingen

Jan Jonkman (Foto: Omrop Fryslân)

Weerman Jan Jonkman in de bibliotheek
Eens per maand is er een spreker te gast in het Senior Café die een lezing of workshop geeft. Weerman Jan Jonkman is één van de weermensen van Omrop Fryslân. Hij komt vertellen over zijn liefde voor het weer. Jan is een geboren en getogen Fries en woont in Akmarijp. Zijn liefde voor de buitenlucht en het weer is al sinds jongs af aan ontstaan. Hij werkte altijd in de buitenlucht als veehouder en ballonvaarder. Hij heeft zijn brevet luchtvaartmeteorologie gehaald om dit te kunnen doen. Met ruim 30 jaar ervaring blijft voor Jan het weer nog altijd dynamisch en soms onvoorspelbaar. Maar mede daardoor blijft het elke dag een uitdaging om de juiste keuze te maken en goede weerberichten te leveren.
De lezing is woensdag 6 maart van 10:30 – 12:00 uur in de bibliotheek van Joure. Kaarten reserveren kan op www.bmf.nl, de toegang is €1,-