Het vriendenconcert van Concordia Balk, inspirerende lezingen en de Matthäus-traditie in Joure: dit kun je deze week doen

0
(Foto: Streekharmonie Concordia Balk)

Iedere maandag staat er een nieuwe uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Er valt van alles te beleven in de regio! Heb je zelf een evenement die je graag wilt delen met de bezoekers en luisteraars van Radio Spannenburg? Stuur dan een e-mail naar info@radiospannenburg.nl

Vriendenconcert Concordia Balk
Op zaterdag 23 maart houdt Streekharmonie Concordia uit Balk haar traditionele vriendenconcert. Eén van de werken is Inspiration, dat de componist Jan de Haan voor zijn zoon Erwin heeft geschreven. Dit is ook het werk dat Concordia in juni tijdens het muziekfestival op het Duitse eiland Borkum zal gaan spelen. De van origine traditionele Columbiaanse dansmuziek van El Cumbanchero is weer van een geheel andere stijl, net als de Sugar Blues. Sugar Blues is een solo en zal worden gespeeld door één van onze jeugdige orkestleden.
Muzykmaten de Toansetters, het gezamenlijke jeugdorkest van Concordia, Melodia Wijckel en Stêd Sleat zal eveneens een deel van het concert verzorgen. Zij staan deze avond ook onder leiding van Arjen Steur. Het concert wordt gehouden in De Paadwizer te Balk. De aanvang is 20:00 uur en de entree is gratis.

De Matthäus-traditie in Joure
Op Palmzondag 24 maart om 19:30 uur organiseert de Stichting Passie voor de Kunst in de Hobbe van Baerdt Tsjerke te Joure onder leiding van Jan Vermaning een uitvoering van de Matthäus Passion. Deze Matthäus heeft in tegenstelling tot andere uitvoeringen een intiem karakter. Het publiek krijgt de indruk ondergedompeld te worden in de muziek van Bach door de opstelling in de breedte en doordat Jan Vermaning bewust heeft gekozen voor een koor en orkest in een kleinere bezetting en voor een gloedvolle uitvoering met veel nuance. Hierbij is het streven om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke uitvoering te blijven zoals Bach die bedoelde in versie van 1736.
Kaarten €50,- en zijn te bestellen op www.passievoordekunst.nl of bij de Primera in Joure.

De Matthäus-traditie in Joure (Foto: Pieben van den Berg)

Ontdek het voorjaar in het Rysterbosk
Het lijkt wel of het hele bos op z’n kop staat: bomen persen zich vol jong blad, vogels zingen om hun territorium veilig te stellen en een partner te lokken. Een deken van varens begint het bos weer te bedekken. Tussen die varens zien we honderden nieuwe boompjes. Wie heeft die daar geplant? De bosbeheerder laat zien, wat de gevolgen zijn als er veel of weinig licht op de verschillende groei-etages valt: hoe donker kan een bos zijn en hoe weinig ondergroei is er dan onder de bomen.
De wandeling is op zondag 24 maart van 09:30 – 12:00 uur en wordt georganiseerd door It Fryske Gea. Inschrijven kan op www.itfryskegea.nl

Wandelen in het Rysterbosk (Foto: It Fryske Gea)

2000 Unplugged
De muziek van 2000 Unplugged neemt je mee naar de sferen van de MTV Unplugged Sessions en de Top 2000. Deze viermans-formatie op gitaar, toetsen en percussie, brengt de muziek die ons allen verbindt. Na deze avond weet je weer alles over de top 2000-artiesten, hun verhaal en over de noteringen in dé lijst der lijsten. Geniet van veelal Engelstalige en een aantal Nederlandstalige grote hits en meezingers. De muzikanten hebben verrassende muzikale uitvoeringen uitgewerkt en zingen meerstemmig. Een muzikale reis met nummers van Nirvana tot De Dijk, van Elvis tot Prince, van Danny Vera tot U2 en van The Eagles tot Coldplay.
Zaterdag 23 maart om 20:30 uur in Zalencentrum De Treemter in Balk. Kaartverkoop op www.nutgaasterlan-sleat.nl

2000 Unplugged (Foto: Dave van Hout)

Hoe organiseer je een dementievriendelijke uitvaart?
Op dinsdag 19 maart organiseert Bibliotheek Joure een informatieavond over dementievriendelijke uitvaarten. Dementie is volksziekte nummer 1. Door de vergrijzing in ons land krijgen we hier steeds vaker mee te maken. Deze ziekte vraagt om meer bewustwording in de maatschappij en dus ook in de uitvaartzorg.
Angela Kok, coördinator dagbesteding in Woonzorgcentrum Sint Theresia in Joure pleit ervoor om dementie te omarmen in plaats van het te zien als een schrikbeeld. Zij vertelt hoe we vanuit ons gevoel anders naar de Mens met Dementie kunnen kijken. Romy van der Wiel, dementievriendelijke uitvaartverzorger uit Joure vertelt welke mogelijkheden er zijn bij het afscheid als de Mens met Dementie achterblijft. En uitvaartfotograaf Grietje van der Reijnst laat zien hoe belangrijk beelden zijn voor de mens met Dementie. Het gevoel heeft een beter geheugen dan het verstand. De avond is gratis toegankelijk en begint om 19:30 uur.

Lezing over dementievriendelijke uitvaarten (Foto: Bibliotheken Mar & Fean)

Lezing ‘Doopsgezinden wereldwijd’ door Henk Stenvers
De Doopsgezinde Gemeente Joure maakt van 2024 een feestelijk jaar, want het kerkgebouw is dan 200 jaar oud. Het wordt een jaar met elke maand wel een bijzondere activiteit, waar niet alleen belangstellenden van onze gemeente, maar ook anderen bij betrokken kunnen worden. Op zondagmiddag 24 maart is iedereen die belangstelling heeft voor deze lezing van harte welkom.
Op zondagmiddag 24 maart 2024 om 17.00 uur verzorgt Henk Stenvers een lezing in de Doopsgezinde Kerk Joure. Henk Stenvers is sinds juli 2022 officieel voorzitter van Mennonite World Conference, de koepelorganisatie van alle doopsgezinde en verwante vredeskerken ter wereld.
In zijn lezing gaat Henk Stenvers ons vertellen over de “Doopsgezinden Wereldwijd”. Toegang is gratis. Meer informatie op www.doopsgezindjoure.nl/jubileum

Lezing ‘Molenerfgoed in breder perspectief’
Frank Terpstra geeft op zondag 24 maart om 13:30 uur de lezing ‘Molenerfgoed in breder perspectief’ in Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum.
Frank gaat in zijn lezing in op de landschappelijke effecten van de verschillende molens in de verschillende gebieden van Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslan. Hij is dé molenspecialist van de Stichting Behoud Rijksmonumenten, molenaar van de Grevensmolen, schrijft én geeft lezingen voor erfgoedinstellingen door heel Nederland.
De lezing duurt een uur, waarna ruimte is voor vragen. Entree is inclusief koffie/thee. Aanmelden doe je op www.nationaallandschap.frl De kosten zijn €5,-

De Grevensmolen in de Haskerveenpolder (Foto: Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslân)