GraafLandgraaf door naar finale Kleine Prijs van Fryslân

0
Winnaar GraafLandgraaf tijdens zijn optreden bij 8501Indie in Joure, (Foto: Redmer Stamhuis)

Afgelopen vrijdag wist GraafLandgraaf (Laurens van der Weij, red.) de eerste finaleplek te veroveren voor de finale van de singer-songwriters-contest van de Kleine Prijs van Fryslân.

In een intense avond bij muziekstichting 8501Indie in Joure wist hij met zijn onzekere kwetsbaarheid het publiek en de jury te overtuigen. Zijn songs gaan over gedachten en problemen welke hem bezighouden. Ook Myrthe van Stralen en Asilah wisten een goede act neer te zetten. Spreekstalmeester was Bert Steeman, een bekend gezicht en stem in de Jouwster muziekscene (Mosken, Brückenbauer, red.).

De toeschouwers werden bij 8501Indie ontvangen in een ruimte die ademt naar liefde voor de muziek. Tijdens deze avond werden de dagelijkse beslommeringen buiten de deur gehouden en werd er alleen gesproken over de gezamenlijke passie van de aanwezigen: muziek! Ervaringen werden uitgewisseld tussen de diverse generaties en anekdotes werden gedeeld. “Toffe avonden als deze willen we graag vaker organiseren” volgens Jouwster allround-artiest Martin Halma.

Geen duidelijke voorkeur in Sint-Annaparochie

Zaterdag 16 maart was de tweede voorronde, in Modena in Sint-Annaparochie. Ook hier stonden drie acts in de schijnwerpers. Esmee Noelle (Esmee Atsma) uit Oudehaske mocht de spits afbijten. Vervolgens stonden het duo Seaking en de troubadour Grymtosk elk bij een half uur hun kunsten te vertonen.

(Winnaars Seaking en Grymtosk ten tijde van hun optredens bij Modena in Sint-Annaparochie (Foto: Henk Jansen)

De jury had het moeilijk en kon het niet eens worden over de winnaar. Ook de publieksstemmen konden het verschil niet maken. In overleg met Friesland Pop, de overkoepelende organisatie, werd besloten om twee winnaars uit te roepen in deze voorronde: Seaking en Grymtosk.

De avond werd gepresenteerd door Oud Sneker Jesse van der Wal (a.k.a. Jezze Jezzebel). Hij wist op zijn flamboyante manier de artiesten aan het publiek voor te stellen.

(Presentator Jesse van der Wal en deelnemer Esmee Noelle in Sint-Annaparochie (Foto: Henk Jansen)

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân (singer-songwriter) zal op 31 mei plaatsvinden in Leeuwarden. Doordat er nog wildcards beschikbaar zijn, is het nog een mogelijk dat er finalisten worden toegevoegd.

Het radioprogramma Even Wat Oars volgt deze muziek-contest voor het vijfde jaar op rij. Vrijdagavond 22 maart tussen 20:00 en 22:00 uur samen met bijna alle betrokkenen een terugblik op dit muzikale weekend.