Lemmer opent het watersportseizoen en de grutto is in het land: dit kun je deze week doen

0
Lemmer (Foto: Google Street View)

Iedere maandag staat er een nieuwe uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Er valt van alles te beleven in de regio! Heb je zelf een evenement die je graag wilt delen met de bezoekers en luisteraars van Radio Spannenburg? Stuur dan een e-mail naar info@radiospannenburg.nl

Opening watersportseizoen Lemmer
Op zaterdag 30 maart organiseert Watersportvereniging de Zevenwolden in samenwerking met Bedrijveninvesteringszone Lemmer (de BIZ) de ‘Opening Watersportseizoen Lemmer 2024’. De BIZ is het vervolg op de Ondernemersvereniging Lemmer.
Om 13:00 uur zal Wethouder Remboud van Iddekinge vanaf de Zevenwolden-kotter het Watersportseizoen 2024 van Lemmer openen. Dit is in de vorm van het doorknippen van een lintje bij de Blokjesbrug en er zal een kort openingswoord gehouden worden. Het koor de Shanty’s zullen op de kotter enkele liederen zingen.
Stichting LE50 stelt de Lemster Aak LE50 ter beschikking om het publiek van het clubgebouw van De Zevenwolden naar het centrum en vice versa te varen, met als schipper Piet Kortstra.
Vanaf 13:00 uur varen de LE50 en de Zevenwolden kotter-publiek van het centrum bij de Fiskerman naar het clubgebouw en vice versa.
Gedurende de middag brengen de koren Shanty’s en Wiven hun repertoire ten gehore vanaf de Zevenwolden-kotter en de LE50 en bij het clubgebouw aan de Plattedijk 2.
De Skuorre Blazers zullen in het centrum op bepaalde tijden spelen. En de Reddingsbrigade en de Zeekadetten staan in het centrum bij ‘de Fiskerman’ met een kraampje.

Ontdek het thuis van de grutto langs de Oudegaasterbrekken
In de buurt van Workum, langs de Oudegaasterbrekken beheert It Fryske Gea de Mûntsebuorsterpolder, de Ryp en Syp Set. Deze uitgestrekte weilanden, met aan de waterkanten rietstroken, zijn een echt weidevogelparadijs! De kruidenrijke percelen met ouderwetse greppelstructuren bieden prachtige foerageer- en schuilmogelijkheden voor bijvoorbeeld gruttokuikens. Om ze te helpen overleven is het belangrijk dat ze goed worden beschermd. Op de belangrijkste broedlocaties neemt It Fryske Gea daarom speciale maatregelen.
In het voorjaar is het topdrukte in de Mûntsebuorsterpolder. De grote aantallen kleine rietganzen maken dan plaats voor de weidevogels. De Grutto broedt in onze provincie en dat is bijzonder, want dat doet hij lang niet overal. Nederland is het belangrijkste land ter wereld. 85% van de grutto’s zoekt zijn kraamkamer hier, waarvan zelfs meer dan 60% bij ons in het noorden. Ontdek tijdens de excursie van It Fryske Gea waarom deze bijzondere vogel zich thuis voelt in ons landschap. De excursie is op zaterdag 30 maart van 09:30 – 11:30 uur en kost €4,- of is gratis voor leden. Aanmelden kan op www.itfryskegea.nl

De Mûntsebuorsterpolder (Foto: It Fryske Gea)

Expositie ‘100 jaar sparen’ in Museum Joure
In 2024 was het 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar spaarprogramma lanceerde. Het spaarprogramma van Douwe Egberts groeide in de afgelopen 100 jaar uit tot een oer-Hollandse traditie van punten uitknippen, bewaren in (vaak) een blik, nieuwsgierig snuffelen in geschenkenboekjes, om uiteindelijk het zo gewilde geschenk te verzilveren in de winkel. Of de spaarders doneren, zoals de laatste jaren veel gebeurt, hun waardepunten aan goede doelen.
Begin dit jaar riep Douwe Egberts spaarders van D.E-punten op om hun spaarverhaal te delen. Uit de honderden inzendingen zijn enkele verhalen geselecteerd: stuk voor stuk bijzonder (herkenbaar). De portretten van deze spaarders en hun verhaal en spaarartikelen zijn van 26 maart t/m 26 mei te zien in de tijdelijke expositie ‘100 jaar sparen’.

DE-punten uitknippen (Foto: Jesje Veling)

Stemexpressie door Nienke de Heer
Op donderdag 28 maart geeft professioneel zangeres, klanktherapeute en componiste Nienke de Heer een unieke stemavond waarbij je de magie van samen klinken ontdekt. Dit vindt plaats aan de Buorren 22 in Tersoal. Het wordt een avond vol klank, waarin je vrij bent om je te stem te laten klinken op vele manieren. Alle soorten geluiden zijn mogelijk, in verschillende ritmes en tempo’s, of zelfs zonder enige structuur. Opgave via mail@nienke.info of 06-14664116.

Open Huis Fransje Versloot
Het paasweekend staan de deuren wagenwijd open bij het atelier van Fransje Versloot in de voormalige Douwe Egbertsfabriek aan de Slachtedijk in Joure. Met name schilderkunst, maar ook een bijzondere collectie autoposters en affiches zijn te zien en deels te koop. Fransje Versloot gaat namelijk na twintig jaar haar atelier verlaten en maakt een nieuwe start in Terkaple. Eind september is de verhuizing en daarom staat de komende periode in het teken van opruimen. De deuren staan open van 29 maart t/m 1 april tussen 12:00 en 17:00 uur.

Het schilderij “Kust bij Makkum” (Foto: Fransje Versloot)

Paaseieren zoeken
Zaterdag 30 maart is er paaseieren zoeken voor kinderen uit Langweer en omstreken. Dit is tussen 14:30 uur en 16:30 uur aan de Buorren. Na het paaseieren zoeken kunnen de kinderen limonade drinken en eieren eten bij De Drie Zwaantjes in de dorpsstraat van Langweer.

Pre 00’s Party
Op vrijdag 29 maart organiseert Tafelronde 153 Lemsterland samen met Club24 de Pre 00’s Party bij Club 24 aan de Korte Streek in Lemmer. Oftewel: muziek uit de 80’s en 90’s. De opbrengst gaat naar het Lemster Doe-boek voor alle basisscholen in Lemmer. Dit boek is geschreven en getekend door Stoffel Zandstra en Wim Swart, bekend van de Onder De Hoek-strips. De avond is vanaf 20:30 uur en kaarten zijn voor €18,29 te koop via shop.ikbenaanwezig.nl.