Hoe maak je jezelf digitaal veilig? “123456: Het is niet te geloven!”

0
Deelnemers bij de informatiebijeenkomst over internetfraude

Burgers moeten nog steeds gewaarschuwd worden voor de gevaren op internet. Dat vindt Kees Bouter van Seniorweb in Zuidwest-Friesland. Deze week konden inwoners zich laten voorlichten over de gevaren op internet in de bibliotheek in Heerenveen.

“We verbazen ons er nog altijd over dat oplichters miljoenen verdienen. Zelfs ict’ers trappen regelmatig in de praatjes”, vertelt Bouter aan een volle zaal in de bibliotheek. Op de druk bezochte bijeenkomst laat hij inwoners zien hoe fraudeurs te werk gaan. Met name ouderen weten de bijeenkomst goed te vinden. Dat vindt Bouter op zich wel bijzonder, want internetoplichting gebeurt juist bij alle leeftijden.

“Ze worden steeds slimmer en steeds beter. Men is zich niet meer bewust van het gevaar. Jongeren, maar ook veertigers en vijftigers, die denken dat ze computervaardig zijn, worden ook opgelicht.”

Een van de grootste gevaren is dat internetgebruikers slordig zijn met het bewaren van hun wachtwoorden. “Het is niet te geloven dat 123456 nog altijd het meest gebruikte wachtwoord is. Dat is makkelijk te onthouden, maar je kan dan nog beter een wachtwoord op een papiertje schrijven. Je moet het dan alleen niet in je broekzak meenemen op vakantie.”

Gesjoemel op Marktplaats

Wanneer je iets op Marktplaats gekocht en betaald hebt, maar de tegenpartij levert het product niet, dan heeft Kees Bouter ook een tip. “Marktplaats verwijdert verkopers als zij het idee hebben dat er sprake is van oplichting. Er moet dan wel melding gemaakt worden, maar dat gebeurt niet altijd.”

Nieuwe vormen komen eraan

Over de komst van kunstmatige intelligente (AI) maakt niet alleen Kees Bouter, maar ook de politie en de Fraudehelpdesk zich zorgen. “Oplichters kunnen je stem kopiëren en zich bij familie voordoen als de persoon in kwestie. Dit soort vormen van techniek zijn fantastisch, maar ook heel gevaarlijk.”

De Koarte Bydrage is een wekelijkse rubriek in het programma De Gesellige Sneontemoarn en brengt op nieuwsgierige en muzikale wijze achtergronden uit Heerenveen. Maker van deze reportages is journalist Douwe van der Kooij.