[UPDATE] Aaipop bezwijkt onder regeldruk: 1 april-grap met serieuze boodschap

0
Aaipop (Foto: Radio Spannenburg, Pieter de Boer)

Update 1 april: Het blijkt toch om een 1 april-grap te gaan, zo laat de organisatie weten tegenover Omrop Fryslân. “Aaipop heeft de afgelopen dagen veel stof doen opwaaien”, zegt Jeroen Postma van de organisatie van Aaipop, dat in Nijland gehouden wordt. “We kregen veel reacties, maar erkenning van de problemen was de rode draad.”

Het was deze week een schokkend bericht voor Friese festivalgangers toen zij hoorden dat de stekker uit Aaipop wordt gehaald. De organisatie van het grootste Friestalige festival kan het evenement niet meer rondkrijgen. Voorzitter Jeroen Postma benadrukt dat dit geen 1 april-grap is: “Peaske falt gewoan dizze kear op 1 april.”

Postma en zijn team hebben besloten om voorafgaand aan het festival het nieuws te brengen zodat iedereen de gelegenheid heeft om het festival in Nijland nog één keer te kunnen bezoeken. Door de inflatie van de afgelopen periode is het te moeilijk geworden om het hoofd boven water te houden. “Het materiaal, de bands, certificaten, het werkt in alles door,” zegt Postma. “En het aantal regels waaraan wij moeten voldoen, stapelt zich ook steeds verder op. Wij moeten boekwerken opleveren, daar krijg je de hik van.”

Aaipop (Foto: Radio Spannenburg, Pieter de Boer)

Gezonde organisatie

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft nooit bijgesprongen met subsidies. “Dat maakt voor ons ook niet het verschil. Het werk wat je voor die subsidies moet doen, weegt niet op tegen de tijd die je daarvoor kwijt bent. We zijn een financieel gezonde stichting, dus wij hebben daar niet zoveel aan.”

Toch zijn de overheden nu flink wakker geschud. Komend weekend zit de organisatie om tafel met de Provinsje Fryslân en de landelijke politiek om over de problematiek te praten. “We willen het dan met name over de regelgeving hebben. Daarmee komt Aaipop niet terug, maar dat onze noodkreet gehoord wordt, doet ons wel goed. Laten we hopen dat door het gesprek een kaalslag in andere organisaties kan worden voorkomen.”

Hoe nu verder?

Postma ziet de laatste editie van Aaipop niet als de ondergang van de Friese muziek. “We zijn niet groter dan de Friese muziek, maar we waren wel een heel mooi podium voor de Friese muziek. Ik geloof dat de Friese muzikanten zich zonder ons ook wel redden. Maar, je mist nu wel een feestje op de agenda waar elke Fries graag bij wil zijn.”

In het radioprogramma Eamel is er donderdagavond ruim aandacht voor Aaipop. Het programma is te luisteren tussen 18:00 en 19:00 uur op Radio Spannenburg en na afloop terug te luisteren via Uitzending gemist.