Van de voorjaarsmarkt in Oudemirdum tot ‘Bingo en andere ongemakken’: dit kun je deze week doen

0
Voorjaarsmarkt Oudemirdum (foto: Sabine Boode)

Iedere maandag staat er een nieuwe uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Er valt van alles te beleven in de regio! Heb je zelf een evenement die je graag wilt delen met de bezoekers en luisteraars van Radio Spannenburg? Stuur dan een e-mail naar info@radiospannenburg.nl

Tweede Paasdag: Voorjaarsmarkt Oudemirdum Bruist!
Op paasmaandag 1 april is de Bruisende Voorjaarsmarkt rondom de Brink in Oudemirdum.
Kom naar hartenlust shoppen en lekkernijen proeven. De authentieke Brink is gevuld met een bonte mix van ruim negentig kramen en foodtrucks.
Verder vind je er onder andere tassen en kleurrijke manden, fijne wollen plaids en hoeden, sieraden, landelijke woonaccessoires, ecologisch tuingereedschap en baby-, kinder- en dameskleding. De markt start om 11:00 uur en eindigt om 18:00 uur De organisatie roept op om zo veel mogelijk op de fiets te komen.

Tweede Paasdag: StoomLab in het Woudagemaal
Het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal nodigt jong en oud uit voor StoomLab, een onvergetelijke ervaring op tweede Paasdag. Van 13.00 tot 17.00 uur wordt het Woudagemaal omgetoverd tot een boeiend spektakel waar de fascinerende wereld van stoom tot leven komt.
Bezoekers zullen worden getrakteerd op een indrukwekkende verzameling stoommachines, variërend van historische exemplaren tot stoommachines waar kinderen zelf de kracht van stoom kunnen ervaren. In de panoramazaal van het bezoekerscentrum wacht een knutseltafel op creatieve geesten, terwijl enthousiaste jonge wetenschappers aan de slag kunnen met leuke waterproefjes.
Speciaal voor kinderen worden er deze middag ook leuke rondleidingen georganiseerd, die vanaf 13.30 uur elk half uur vanuit het bezoekerscentrum vertrekken. Tijdens deze rondleidingen wordt op een boeiende en begrijpelijke manier uitgelegd hoe stoom werkt.
Kaarten zijn te bestellen op woudagemaal.nl

Het Woudagemaal (foto: Google Street View)

Kofferbaksale Sint Nicolaasga
Op zondag 7 april wordt van 09:00 tot 16:00 uur een kofferbaksale georganiseerd bij het Outdoorpark in Sint Nicolaasga. Tevens zijn er kinderactiviteiten en een verloting. Gratis toegang voor jong en oud.

Museumweek
Tijdens de Nationale Museumweek van t/m 5 april organiseert Museum Joure bijzondere activiteiten. Zo zijn er voor volwassenen speciale rondleidingen over Douwe Egberts. Voor kinderen is er een speciale speur-/doetocht onder de titel ‘Lente Maakfabriek’.
Tijdens de Nationale Museumweek zijn er (bijna) dagelijks om 14.00 themarondleidingen over Douwe Egberts. De rondleiders vertellen mooie verhalen over dit wereldwijd opererende bedrijf en nemen de bezoekers mee door de panden van Museum Joure. Daar kun je het eerste winkeltje van D.E., de Witte Os, en de prachtige salons van de voormalige eigenaren van Douwe Egberts bekijken. Natuurlijk breng je daarna ook een bezoek aan de vernieuwde tentoonstelling over Douwe Egberts.
Voor kinderen staat er een speciale Lente Maakfabriek klaar. Dat is de naam voor een uitgebreide doe-/speurtocht door het hele museum. Overal zijn korte doe-activiteiten, in het museum en in de tuin van Museum Joure. De materialen daarvoor zitten in een vrolijk lentetasje. Voor deze activiteit hoef je je niet op te geven.
Voor tickets en meer informatie: www.museumjoure.nl/museumweek

(foto: Museum Joure)

Voorstelling ‘Bingo en andere ongemakken’
Op zaterdag 6 april speelt Theatergroep Hege Fonnen om 20:00 uur de voorstelling ‘Bingo en andere ongemakken’. De voorstelling is een tweeluik. De theatergroep speelt het toneelstuk ‘Alles volgens het boekje’ van Marianne Kemmer en de eenakter ‘Groeten uit Vogelenzang’ van Jacques Vriens.
Kan een onschuldig en gezellig gezelschapsspel aanzetten tot onlustgevoelens, opstand, ja zelfs tot wraak? Theatergroep De Hege Fonnen laat in deze voorstelling zien dat het wel degelijk mogelijk is. ‘Alles volgens het boekje’ is een vrolijke voorstelling met veel humor en een verrassende ontknoping.
In ‘Groeten uit Vogelenzang’ maken we kennis met vier bewoners van het bejaardenoord ‘Dennenlust’ die moeten wachten totdat de eetzaal opengaat. De irritaties nemen toe en langzaam maar zeker wordt duidelijk dat ook in een bejaardenhuis de emoties hoog op kunnen lopen.
Kaartverkoop: Jumbo Lemmer en voorafgaande aan de voorstelling verkrijgbaar aan de zaal.

Open Watersportdag Terherne
Maandag 1 april vindt de Open Watersportdag plaats in Terherne. Deze dag is er weer van alles te doen, te eten, te zien en te kopen. De dag is van 11:00 – 17:00 uur.

Allinnich Anna
Zondag 7 april is bij NUT Gaasterlân-Sleat in De Treemter in Balk de voorstelling Allinnich Anna te zien. Dit is de laatste voorstelling van het seizoen.
Wat als je leven in één klap verandert, de stilte om je heen te luid is en je niet weet hoe het verder moet?. In deze muzikale, tragikomische, Friestalige theatervoorstelling wordt het verhaal van Anna verteld. Ze verzorgt met een ijzersterk lijf en een hart vol liefde zieke dieren in haar dierenopvang. Als ze een herseninfarct krijgt is ze plotseling tot niets meer in staat.
De voorstelling begint om 15:30 uur en kaarten zijn te bestellen op www.nutgaasterlan-sleat.nl

Allinnich Anna

Open dag Toanhûs
Kom luisteren, kijken, dansen, proberen en meedoen bij de open dagen van het Toanhûs in Lemmer, Balk en Joure. Ze presenteren dan het vernieuwde cursusaanbod voor het komende culturele seizoen en er is van alles uit te proberen en te ontdekken. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de ateliers van de beeldende afdeling, probeer instrumenten uit op de instrumentenmarkt en laat je omver blazen door de dansgroepen, de musicalgroep of popbands.
Vrijdag 5 april in De Hege Fonnen in Lemmer om 19:00 uur. Zaterdag 6 april in De Treemter in Balk om 10:00 uur en zaterdag 6 april in De Brede School Zuid in Joure om 14:00 uur.

Geschiedenis Oudemirdumerklif
Op zondagmiddag 7 april organiseren Bezoekerscentrum Mar & Klif en Hotel Boschlust een geschiedeniswandeling naar het Oudemirdumerklif. Publiekshistoricus en kenner van het gebied Arnoud van de Ridder uit Oudemirdum vertelt je tijdens de kuier over de geschiedenis van dit unieke stukje natuur in Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslan. Het wordt een tijdreis door de Marderhoeke naar het uitkijkpunt bij het Oudemirdumerklif. De verdwenen badhokjes, visser Minne de Vries, het jagen op konijnen met een fret, de houten zeewering en de paalworm en andere bijzonderheden, zoals de tuinwallen en het landschap, komen aan de orde.
De start van de kuier is om 13:30 uur bij Bezoekerscentrum Mar & Klif en de tocht duurt anderhalf uur. De deelnamekosten bedragen € 12,50 per persoon incl. koffie/thee met gebak. Opgave is noodzakelijk en kan op nationaallandschap.frl/evenementen