Verkeersoverlast in Heerenveen: Oranje Nassaulaan twaalf weken dicht

0
(Foto: Radio Spannenurg, Douwe van der Kooij)

De werkzaamheden aan de wegen rondom Heerenveen gaan volgende week hun laatste fase in. In Heerenveen zullen de Oranje Nassaulaan, de op- en afrit aan de centrumzijde en een deel van de Stadionweg op de schop.

De werkzaamheden hebben te maken met het project ‘Heerenveen Beter Bereikbaar’. De wegen zijn van maandag 8 april t/m 28 juni afgesloten voor het verkeer. De omleidingsroutes worden aangegeven met gele borden. Dit zal voor het verkeer overlast geven.

Martijn te Wierik is omgevingsmanager van Heerenveen Beter Bereikbaar: “aan beide kanten van de A32 hebben we de voorbereidingen getrokken voor de aanleg van twee dubbelstrooks rotondes. Deze komen te liggen op twee nieuwe viaducten. In de afgelopen maanden zijn deze viaducten gebouwd.” De oude viaducten kunnen niet worden hergebruikt, “anders is er geen ruimte voor de grotere rotondes.”

Voor fietsers levert de nieuwe situatie straks een kleine tijdswinst op. Te Wierik: “in de huidige situatie gaat hij onder de Stadionweg door. Deze wordt afgebroken en de fietsrouter wordt daardoor iets korter.”

Afsluiten voor tijdwinst

In Heerenveen is bewust gekozen om de wegen volledig af te sluiten in plaats van het verkeer door de wegwerkzaamheden heen te leiden. “We besparen daardoor veel tijd en de verkeerssituaties hoeven we dan niet continu te wijzigen. Nu kiezen we ervoor om het werk in een veel kortere periode uit te voeren. Er is dus wel iets meer hinder, maar de verkeerssituatie is wel duidelijker en daardoor is het ook veiliger. We kiezen ervoor om de pleister er zo snel mogelijk af te trekken.”

Na de werkzaamheden van dit voorjaar zal de rotonde Heerenveen-midden (Burgemeester Falkenaweg) tot een kruispunt met verkeerlichten worden omgebouwd. De rotonde bij het Internationaal Bedrijvenpark Friesland (IBF) is inmiddels klaar.

Omrijden om in Skoatterwâld en Oranjewoud te komen

In de onderstaande video zijn de omleidingsroutes aangegeven.

De Koarte Bydrage is een wekelijkse rubriek in het programma De Gesellige Sneontemoarn en brengt op nieuwsgierige en muzikale wijze achtergronden uit Heerenveen. Maker van deze reportages is journalist Douwe van der Kooij.