Wandelen door de Zuiderfennenpolder, markten en Brêgepop: dit kun je deze week doen

0
Zuiderfennenpolder (Foto: Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslân)

Iedere maandag staat er een nieuwe uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Er valt van alles te beleven in de regio! Heb je zelf een evenement die je graag wilt delen met de bezoekers en luisteraars van Radio Spannenburg? Stuur dan een e-mail naar info@radiospannenburg.nl

Koffiekuier ‘Zuiderfennenpolder’

Op zondagmiddag 14 april organiseren Bezoekerscentrum Mar & Klif en Paviljoen ‘t Mar een natuur- en landschapswandeling onder leiding van vogelaar Marten Wesselius.
De voorjaarswandeling voert je door een karakteristiek stukje Gaasterland; je gaat dwars door overgangen van de hoger gelegen bossen naar de lager gelegen polder met haar weidse graslanden met vaarten en sloten. Tijdens de kuier wordt toelichting gegeven over het gevarieerde landschap en de natuur. De afstand is ongeveer 9 km die je in ongeveer 2,5 uur over grotendeels onverharde paden aflegt. De start is om 13:30 uur op de parkeerplaats bij Paviljoen ’t Mar in Mirns.
Aanmelden is verplicht en kan via www.nationaallandschap.frl/evenementen

Brêgepop Festival

Komend weekend is Scharsterbrug ‘the place to be’ voor muziekliefhebbers uit heel Nederland. Bekende artiesten zullen de weg richting het noorden weten te vinden om hun fans te bedienen op één van de negen podia van Brêgepop. Jan Smit en band, Danny Vera en Jannes zullen vrijdags op het podium staan. RONDÉ, Antoon, De Kast en De Hûnekop zullen zaterdag de boel op de kop zetten.

Friese artiesten komen ook langs om een feestje te bouwen. De Suskes, Gaatze Bosma, Steyn Land, Pieter Sahieter, Doelleazen, Folgas, Vangrail, de lokale Flash Vinyl Show van Sieds Wijnalda en de Earring Experience uit de regio Joure.
Vernieuwd is dit jaar de talentstage. In een speciaal deel van het festivalterrein krijgen talenten een podium om zich te tonen aan een groter publiek en er is een wedstrijdelement ingebouwd. Sonic Fortress (Toanhûs), Aftr All (8501indie), Amade, Braned, Johan & Friends en Groot Onderhoud doen buiten mededinging mee.

Er zijn echter een groot aantal artiesten die zich vrijdag kunnen kwalificeren voor een tweede optreden op de zaterdag. Mees Jonkman (uit Heerenveen), Levikta, Darksidewall (uit Wolvega), Sjorrie en de beppesizzers, Melissa Pander (uit Oudemirdum), Mauroos, Lionite (uit Leeuwarden), Crimping Iron (uit Joure) doen mee aan de talent-contest.

(Foto: Brêgepop)

Lezing ‘Warber Libben’ door Bertus Mulder
Op zondag 14 april organiseert het Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân een lezing van Bertus Mulder. Voormalig gedeputeerde van de provincie Fryslân en auteur van onder andere de Jonge Piter Jelles: over de oud geliefde van Fokje Pasma, Piter Jelles Troelstra. In 2020 hield hij in Museum Joure een eerste lezing over de jonge doopsgezinde boerendochter Fokje Pasma. In deze tweede lezing gaat het over haar verdere leven. Hoe kwam ze ertoe vroedvrouw te worden en hoe verging het haar?
De lezing is voor iedereen toegankelijk en begint om 14.00 in het Koffielokaal van Museum Joure. Een ticket voor de lezing kost €7,00 per persoon. Voor tickets en meer informatie: www.museumjoure.nl

SailWise IJsselmeer Challenge
In Elahuizen ben je donderdagochtend getuige van het feestelijk uitvaren van de inclusieve vloot van bekende en minder bekende watersporters. Moedig de visueel beperkte Jos Lavrijsen aan, die op zijn surfplank de oversteek maakt van Elahuizen naar Enkhuizen. Een tocht van ruim 40 kilometer over het uitdagende water van het IJsselmeer. Hij vertrekt donderdag om 10:00 uur.
Stichting SailWise uit Elahuizen bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd met een Lustrum10daagse. Aftrap is de IJsselmeer Challenge.

Markten

Gezelligheidsmarkt Joure
In de Oerdracht in Joure wordt een markt georganiseerd op zaterdag 13 april tussen 10:00 en 16:00 uur. Er is een duurzaamheidsplein, waar diverse bedrijven hun duurzame producten aanbieden, een rommelmarkt waar je naast de 2e handspullen ook creatieve dingen zal vinden, maar ook stekjes enz. Er is een horeca plein waar Reitse Spanninga de lunch verzorgt. In de middag is er een veiling onder leiding van Jelle Bleeker. Voor de kinderen is er een knutselhoek, een springkussen en een ouderwetse grabbelton! Maar ook leuke spellen en de kop van jut.

Tweedehands kledingmarkt
Heb je minder dan €2,- te besteden en wil je jezelf toch heel leuk kleden? Dan kun je waarschijnlijk goed terecht op de tweedehands kledingmarkt van Stichting De Bijzondere Onderneming. Een stichting die zich met name richt op het voorkomen en doorbreken van isolement. De markt vindt plaats op minicamping ’t Woutersbergje in Oudeschoot. Het wordt een markt met muziek en tweedehands kleding voor jong en oud.
De opbrengst van de kleding gaat naar dierenopvang ’t Heerveld. En de overgebleven kleding wordt gedoneerd aan Stichting Het Huisgezin en Stichting Dierenlot.