Slechtziende Jos surft IJsselmeer over: “makkelijker dan over land”

0

Afgelopen donderdag werd de IJsselmeer Challenge georganiseerd. Jos Lavrijsen, die ernstig slechtziend is, ging samen met meer dan vijftig andere watersporters met en zonder beperking de uitdaging aan om het IJsselmeer over te steken. Jos deed dit op zijn windsurfplank. Wat begon als een tocht van ruim 40 kilometer, groeide uit tot meer dan 80 kilometer. En door de tegenwind die Lavrijsen en zijn begeleiders moesten trotseren, was het een pittige tocht.

7 uur non-stop surfen

Met slechts twee mede-surfers die hem via een headset begeleidden, navigeerde Lavrijsen door het uitdagende water van het IJsselmeer, waarbij hij gedwongen werd om tegen de wind in te kruisen en een zigzagkoers te volgen. Jos heeft Retinitis pigmentosa. “Kortgezegd houdt dat in dat mijn netvlies afsterft. Maar op het water verplaats ik mij makkelijker dan op het land”, vertelt hij.
Na ruim 7 uur onafgebroken surfen, en met de duisternis die langzaam inviel, stapte Lavrijsen over op de catamaran van SailWise om het laatste deel van de tocht naar Enkhuizen zeilend af te leggen.

Jos Lavrijsen
Jos tijdens de IJsselmeer Challenge in actie (foto: Sailwise)

Zeilen met een VR-bril

Naast Lavrijsen namen ook andere opmerkelijke deelnemers deel aan deze uitdaging. Zo zeilden wedstrijdzeilers Laila van der Meer en Bjarne Brouwer van TeamAllianz het IJsselmeer over in een Inclusion catamaran, met een verduisterende VR-bril op. Voor Laila, die de golven niet kon zien aankomen vanwege de bril, was het een extra uitdaging.

De begeleidende vloot, die onder andere bestond uit een rolstoeltoegankelijke catamaran, benadrukte het inclusieve karakter van het evenement. De missie van SailWise, ‘actieve watersport voor mensen met een beperking’, was is dan ook duidelijk terug te zien als leidraad, in dit evenement.

50 Jaar Sailwise

Het evenement werd georganiseerd om het 50-jarig jubileum te vieren. Directeur Renske Rietbergen is trots op deze mijlpaal: “Het was toen in 1974 heel bijzonder dat we mensen in een rolstoel mee konden laten varen. Het begon met de Zonnetij, maar nu hebben we meer dan vijftig vaartuigen.”

Renske Rietbergen van Sailwise over het jubileum