Strijd voor finaleplaats Kleine Prijs van Fryslân

0
De laatste overall-winnaar SSTO in 2022, (foto: Radio Spannenburg, Henk Jansen)

Komend weekend start bij de bands de voorrondes van Kleine Prijs van Fryslân. In De Westereen, Donkerbroek en Sneek wordt gestreden door totaal twaalf bands om een plek in de finale van hun genre. Dit wordt lokaal georganiseerd in samenwerking met Stichting Friesland Pop.

Dit jaar zijn veel nieuwe gezichten onder de deelnemers, maar ook een paar ‘oude bekenden’. Zo is Melissa Pander, uit Oudemirdum, met haar band op vrijdag 19 april in RockCafé Sneek één van de deelnemers. De Leeuwarder bands Pulse en Grand Decadence zijn bekende namen bij Radio Spannenburg. Zij spelen respectievelijk 12 april in Poppodium Badhûs te De Westereen en 13 april in Café Donkerbroek.

Dat artiesten zich ontwikkelen is een goed teken. Zo zijn er nieuwe namen met bekende gezichten: Deafened to Death, Bad Luck Baby, Aurelia Rose en Floor Bruystens hebben onder een andere naam of vorm/genre meegedaan in eerdere edities.

Sinds vorig jaar is de Kleine Prijs van Fryslân opgedeeld in drie naast elkaar lopende trajecten. De genres: Singer-songwriter, Hiphop en Bands hebben nu hun eigen begin en eindpunt.

Voorheen werden per genre aparte voorrondes gehouden. Vanaf de halve finale kwam dan alles bij elkaar. Uit losse Hiphop-evenementen kwamen dan vaak ook één of twee artiesten, die via de zijkant de uiteindelijke finale instroomden.

De Kleine Prijs Fan Fryslân

Geen duidelijke lijnen

Een veelgehoorde opmerking bij de Kleine Prijs van Fryslân was dat je er geen pijl op kon trekken hoe het traject zou gaan verlopen en waar je als artiest op beoordeeld zou gaan worden. Friesland Pop heeft altijd als insteek gehad om artiesten verder te helpen in hun ontwikkeling. Maar de organisatie bleef ook kritisch naar zichzelf toe en heeft geconstateerd dat er per genre gerichter gecoacht en begeleid kan worden.

Er is dus vorig jaar een verandering doorgevoerd, al is één winnaar krachtiger dan twee of drie. Het is nu makkelijker voor Friesland Pop om specialisten te vragen als jurylid of als traject begeleider. Workshops worden echter wel gezamenlijk gedaan aangezien daar ‘algemene’ zaken worden aangeboden die bruikbaar zijn voor artiesten uit alle genres (podiumpresentatie, branding, sociale-media, etc.)

Het vinden van juryleden is een lastige zaak. Om een goed beeld te hebben van het geheel is er iemand nodig die alle genre-voorrondes meemaakt. Voor dit jaar zijn dat Timo de Jong (singer-songwriter), Kuò We Ho (hiphop) en Henk Jansen uit Vegelinsoord (bands). Een ieder neemt zijn kennis mee in het beoordelen en adviseren van de deelnemers.

De Hiphop-finale is op vrijdag 14 juni in Iduna te Drachten. de Band-finale is op zaterdag 29 juni in het Bolwerk te Sneek

Het radioprogramma Even Wat Oars volgt deze muziekcontest voor het vijfde jaar op rij. Vrijdagavond 12 en 26 april is op Radio Spannenburg tussen 20:00 en 22:00 uur een terugblik op de Hiphop en Band voorrondes.