Snippefangers zijn na 45 jaar uitgeblaasd

0
Douwe Boonstra (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

In MFC De Gearte in Bakhuizen is deze zondag het laatste optreden van Blaasorkest De Snippefangers. Na 45 jaar valt het doek voor het orkest die bekend staat om zijn walsen, de Egerländer-muziek.

Geen animo meer bij het publiek

Waarom houden De Snippefangers op? “Dat is eigenlijk omdat de belangstelling voor onze muziek afneemt,” vertelt voorzitter Douwe Boonstra. “Om het aantrekkelijk te houden, moesten we ook meer gaan optreden. Dat was ieder jaar de boodschap op onze vergadering. Maar toch nam de belangstelling van het publiek steeds verder af. Daarom hebben we besloten om te stoppen. Het zou zonde zijn als we dit zouden laten doodbloeden. We zijn nu nog in een goede vorm, we hebben nog genoeg muzikanten. Dat is het probleem ook niet.”

Je kan je afvragen: waarom stappen De Snippefangers niet over op een ander muziekgenre? Boonstra: “Onze leden spelen allerlei muzieksoorten bij andere orkesten, fanfares en harmonieën. De leden spelen dus gewoon wel door, maar niet meer met onze formule. We blijven elkaar dus gewoon tegenkomen.”

Carnavalsmuziek

En dus komt er deze zondag een einde aan De Snippefangers, welke begon in 1979. In Bakhuizen werd de carnavalsvereniging opgericht, en de feestvierders wilden daar graag een boerenkapel bij hebben. “We speelden toen hele andere muziek. Denk aan ‘Er staat een paard in gang’ en andere carnavalskrakers”, lacht dirigent Henk Homma.

Langzaam aan veranderde dat naar walsen en polka’s, typische Egerländer-muziek. Boonstra: “Die muziek kwam vaak op de tv voorbij. Door de populariteit ontstonden er veel kapellen en orkesten die deze muziek gingen spelen. Toen hebben wij ook de overstap gemaakt, want mensen mochten er graag naar luisteren.”

Homma: “Het is jammer dat we nu moeten stoppen. We hebben een vrij vaste ploeg met een harde kern. We hebben altijd met plezier met elkaar gespeeld en het zou jammer zijn als dat langzaam zou gaan verdwijnen. We hebben het mooi gehad en laten we er een punt achter zetten.”