Langweer opent watersportseizoen en andere uitjes: dit kun je deze week doen

0
De haven van Langweer (foto: Google Street View)

Iedere maandag staat er een nieuwe uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Er valt van alles te beleven in de regio! Heb je zelf een evenement die je graag wilt delen met de bezoekers en luisteraars van Radio Spannenburg? Stuur dan een e-mail naar info@radiospannenburg.nl

Opening watersportseizoen Langweer
In het weekend van 20 en 21 april wordt in Langweer het watersportseizen feestelijk geopend. Op het water strijden het hele weekend meer dan 30 skûtsjes om de hoogste eer tijdens het Skûtsjesilen, terwijl de deelnemers van de Skûtsje Kuier langs de boorden van Langwarder Wielen op de wal hun sportiefste beentje voorzetten. De tocht is 12 kilometer en tijdens het wandelen bent u toeschouwer van de skûtsjes die hun wedstrijd varen. Dat wil je toch een keer mee maken?
De Skûtsje kuier start vanaf 13:00. De start vindt plaats bij het Thus bij de StrandJuffies in Langweer. Inschrijfkosten zijn € 12,50. Inschrijven kan tot donderdag 18 april via www.deskutsjekuier.nl Aanmelden aan de start is niet meer mogelijk.
Vanaf het water zijn de wedstrijden goed te volgen, maar ook op de wal, met goede ogen en/of een verrekijker. Zondag om 10:00 uur is de kleine finale en 14:00 uur grote finale.
Muziek is er van De Bounty Hunters in Het Wapen van Langweer. En in De Drie Zwaantjes is er muziek met de Briljantjes.

Expositie ‘Van Gogh: Een nieuwe blik’
Afgelopen vrijdag werd in het restaurant van het PapagenoHuis in Lemmer de expositie ‘Van Gogh’. Komende week zijn deze kunstwerken te bewonderen. Ze zijn gemaakt door cursisten van It Toanhûs.
De expositie biedt een unieke kijk op het werk van Vincent van Gogh. De titel van deze editie nodigde de kunstenaars uit om nogmaals te kijken naar zijn werken. De resultaten hiervan zorgen ervoor dat je het werk van Vincent van Gogh op een nieuwe manier zal ervaren.
In deze expositie komen verschillende kunstvormen samen. Waaronder pastelkrijt, schilderen, tekenen, houtskool, fotografie, keramiek en schrijven. Deze diversiteit maakt de tentoonstelling boeiend en inspirerend.
De expositie is te bezichtigen van dinsdag 16 tot en met vrijdag 19 april tijdens de openingstijden van het PapagenoHuis.

Anke van Straalen en Simon Bouma (foto: Muziek aan de Luts)

Muziek aan de Luts: Anke van Straalen en Simon Bouma
Musici van Friese bodem staat op het vernieuwde programma van Muziek aan de Luts in het Breahûs aan van Van Swinderenstraat in Balk. Op vrijdag 19 april kun je genieten van de muziek van fluitiste Anke van Straalen en organist Simon Bouma.
Simon studeerde bij Jos van der Kooy in Alkmaar en Anke haalde haar diploma Uitvoerend Musicus bij Harry Starreveld in Amsterdam. Simon is bedreven als pianist en koordirigent naast kerkmusicus. En bij Muziek aan de Luts staat Anke bekend als vaste gastdocent bij de kamermuziekdagen. Ze zijn beiden docent bij het Muzisch Centrum in Emmeloord.
Het wordt een gevarieerd programma, van Back en zoon via Franse componisten tot Arie Keijzer en Piazolla. Ook zullen er een fluit solo, orgel solo en een fluit-piano romance te horen zijn naast de fluit-orgel combinatie. De toegang is gratis met een collecte na afloop, met een richtbedrag van €10. Aanvang is om 20:00 uur.

Marjo Dames met Anna’s Oorlog

Podium Gorger: Marjo Dames met Anna’s Oorlog
Anna’s oorlog is een indrukwekkend en meeslepend verhaal over de verschillende rollen die mensen gespeeld hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog en over verzwijgen en de betekenis daarvan op jongeren van nu.
Anna is een meisje van nu. Ze is 11 jaar en woont met haar ouders op een woonboot een eind buiten het dorp. Ze is dolblij als in de buurt
een jongen van haar leeftijd komt wonen.
Maar haar ouders verbieden haar om met die jongen om te gaan. ‘dat kun je maar beter niet weten’ en ‘dat vertellen we je nog weleens’ zijn de dooddoeners. Samen met Borre, de nieuwe buurjongen, gaat Anna op onderzoek uit. Het wordt een speurtocht langs verzwegen
familieverhalen uit de Tweede Wereldoorlog.
Donderdag 18 april om 20:00 uur in Doopsgezinde kerk aan de Raadhuisstraat in Balk. Kaarten zijn te bestellen op podiumgorter.nl

Slach om Starum
Zaterdag 20 april en zondag 21 april wordt er weer gestreden voor de kust van Stavoren. Deze editie zijn er niet alleen tjalken welkom, maar alle bolkoppen in het algemeen en klippers. De Slach om Starum bestaat uit drie wedstrijden op een korte wedstrijdbaan. Maar welke baan, dat hangt af van de windkracht.

Concert @ Klokkenstoel
De horeca in Goingarijp heeft een nieuw concept bedacht! Het is een ‘concert en lunch in de kerk’ in samenwerking met verschillende muzikanten & duo’s! Zondag 21 april komen the Queenies het programma verzorgen. The Queenies, oftewel Liz & Herma brengen met piano en zang de meest aanstekelijke en grappigste liedjes uit de geschiedenis ten gehore.
Van 12:00 tot 13:15 is het optreden in het kerkje van Goingarijp, aansluitend schuif je aan in de horeca. Informatie vindt je op www.restaurantdeklokkenstoel.nl

Janneke Warringa

De Hege Fonnen: Ubuntu
In het Friestalige theaterprogramma Ubuntu zingt Janneke Warringa over verbinding en dialoog; over verdraagzaamheid en respect. Dit vanuit het besef dat we leven in een roerige tijd waarin mensen steeds vaker tegenover elkaar lijken te staan.
Ubuntu is een levensmotto binnen de Zuid-Afrikaanse cultuur. Vrij vertaald betekent het: ‘ik ben, omdat wij zijn’. Met andere woorden: we hebben elkáár nodig in ons bestaan.
Net als haar vorige theaterprogramma Ferlet staat Ubuntu voor een voorstelling waar muziek en dit boeiende thema samenkomen.
Janneke werkt in dit nieuwe programma weer samen met pianist Peter van der Zwaag, begeleider van artiesten als Willeke Alberti, Jenny Arean, Robert Long en Liesbeth List. Verder wordt ze muzikaal ondersteund door zangeres Elske Fekkes en celliste Andrea Meijer.
Zaterdag 20 april om 20:15 uur in De Hege Fonnen in Lemmer. Kaarten zijn te bestellen op theaterlemmer.nl/programma