Plan voor haven vol houseboats in Lemmer, gemeente houdt oogje in het zeil

0
Houseboats in de haven van Lemmer (foto: Gielissen)

Op watersportgebied is het is een trend: wonen en varen op een ‘houseboat’. De internationale projectontwikkelaar Gielissen speelt op die vraag in door 25 plaatsen in de binnenhaven van Lemmer beschikbaar te stellen voor deze luxe, varende woningen.

Wethouder van Iddekinge

Grenzen opzoeken

Wethouder Remboud van Iddekinge van De Fryske Marren snapt de ontwikkelingen wel. “Ondernemers zoeken de grens op. En dat mag ook. De houseboats zouden eerst in de buitenhaven komen. Maar nu verschijnen er op het internet verhalen dat de binnenhaven van Lemmer daarvoor gebruikt gaat worden.

De wethouder bekijkt het project van twee kanten. “Als watersporter ben ik zelf ook nieuwsgierig wat het project betekent. Het moet gaan om boten van 8 meter lang en 6 meter breed.”
De Fryske Marren houdt dan ook een vinger aan de pols, “maar we zijn als gemeente nu niet in gesprek met Lemmer-Binnen. Dat is een juridische discussie. Het zou hier gaan om een woonboten, en dan mag je in de haven liggen,” zegt Iddekinge. “Ik moet als wethouder de wet handhaven. Zo benader ik deze situatie ook. Maar een jachthaven vol met houseboats is voor mijn gevoel geen jachthaven meer. Het lijkt dan een woonwijk. Maar zoals de ontwikkelaar ook schrijft op haar website, van echt wonen is geen sprake.”

Wethouder Remboud van Iddekinge (foto: gemeente De Fryske Marren)

Informatieverstrekking cruciaal

De wethouder hoopt niet dat mensen in sprookjes gaan trappen. “Ik hoop dan ook dat de mensen geïnteresseerd zijn, zich goed laten informeren. Als je daar langer verblijft, dan komen er praktische problemen om de hoek kijken. Denk aan het vuilwater. Hoe komt het als zo’n boot het hele jaar op zo’n plek ligt? Daar moeten we binnen de kaders die mogelijk zijn, zeker op toekijken. Dat geldt voor alle boten die in de havens liggen.”

Hoe nu verder?

Ook in buurgemeente Súdwest-Fryslân lopen ze tegen deze ontwikkeling aan. Moet de gemeentes niet op de rem trappen? “Nee, je moet niet alles uitsluiten. Als er vraag naar is en het kan op een mooie manier, dan vind ik dat een goede ontwikkeling. Maar het moet niet ten koste gaan van de goede naam die we hebben bij de vele toeristen die hier komen.”

Mocht het zover komen dat het project doorgaat, dan zal de gemeente actief de beide jachthavens benaderen. Iddekinge: “Niet om op te treden, maar als uitnodiging om hier wat moois van te maken.”