Hessel de Walle schrijft over veelzijdige rol Friese vrouwen tijdens WOII

0
Hessel de Walle (foto: Wikmedia Creative Commons, Hurkonides)

Op 12 april werd in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek het boek ‘Vrouwen van het Friese verzet: gevecht op vele fronten’ gepresenteerd. Het boek is geschreven door Hessel de Walle.

Hessel De Walle

Nieuwsgierig

Het boek werpt een nieuw perspectief op de rol van vrouwen in het Friese verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Daar was ik nieuwsgierig naar”, vertelt De Walle. “Ik wilde écht weten wat die vrouwen in het verzet hebben gedaan. Wat stelde het nou echt voor?”
Waar het traditionele beeld vaak beperkt blijft tot de koerierster, toont de Walle aan dat hun betrokkenheid veel breder en diverser was.

Het boek, waar De Walle ruim een jaar aan heeft gewerkt, vertelt het verhaal van 32 vrouwen uit Friesland en andere delen van Nederland die zich tijdens de oorlog niet alleen verzetten tegen de Duitse bezetter, maar ook tegen traditionele genderrollen. Deze vrouwen, gekenmerkt door hun strijdbare karakter, voerden verzet op meerdere fronten.

Het schrijven ging De Walle redelijk gemakkelijk af: “Ik heb veel aan samenwerkingen gehad. Het is belangrijk dat je informatie van deskundigen aangeleverd krijgt, zodat je niet zelf de zaken uit moet zoeken. Ook de families hebben ontzettend goed meegeholpen. Vanuit de archieven was wel informatie, maar juist de verhalen van de families zijn waardevol.”

Rechten van vrouwen lagen aan banden

Het meest fascinerende vind De Walle hoe de vrouwen omgingen met de wet. “Ze hadden het maatschappelijk veel lastiger dan mannen. Tegenwoordig zijn we voor de wet gelijk, maar voor vrouwen gelde dat niet.”

De Walle belicht niet alleen hun ervaringen tijdens de oorlog, maar ook de omstandigheden waarin ze opgroeiden en hoe ze omgingen met hun positie in een door mannen gedomineerde maatschappij. Het boek is een eerbetoon aan de moed en veerkracht van deze vrouwen, die een essentiële rol speelden in het Friese verzet.