Nieuw in Lemmer: het rouwcafé

0
(foto: De Klaver Dagbeleving)

Het verlies van een dierbare verandert alles. Rouwen en het dagelijks leven oppakken kan dan moeilijk zijn. Om steun te bieden heeft het Mantelzorg Informatie Punt ‘Rouw en verlies’-bijeenkomsten georganiseerd. Deze waren dermate populair dat hieruit een nieuw initiatief is ontstaan: het rouwcafé.

Francien Bekius en Jacky Senger

Op de ‘Rouw en verlies’-bijeenkomsten werden ervaringen gedeeld en werd gesproken over het vormgeven van herinneringen. Het gaat om een initiatief van Sociaal Werk De Kear. Deze organisatie biedt ondersteuning, begeleiding en advies aan mensen in verschillende levenssituaties.

Gedachten, ervaringen en vragen

Francien Bekius is coördinator van het Mantelzorg Informatiepunt en vertelt over het ontstaan van het Rouwcafé. “Uit de “Rouw en verlies’-bijeenkomsten kwam een nieuw initiatief: het Rouwcafé. Hier kunnen mensen elkaar informeel ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Een plek om gedachten, ervaringen en vragen te delen.”

Het concept van een rouwcafé niet nieuw. Zo is er in Opsterland ook een rouwcafé, maar ook op andere plekken in Nederland. Bekius: “En nu is er dus ook een rouwcafé in De Fryske Marren, bij Klaver Dagbeleving aan de Kleine Beer 15.”

Vroeger was het anders

Jacky Senger is vrijwilliger bij De Kear en begeleid mensen die iemand verloren zijn. Ze begrijpt wel dat er behoefte is aan het rouwcafé. “Pakweg vijftig jaar geleden ging het er heel anders aan toe. Er werd bij het verlies van een partner amper over gesproken. Nu merk je dat er veel meer behoefte is om erover te praten. Mensen willen de herinnering levend houden.”

Het Rouwcafé is toegankelijk voor iedereen. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. De eerste editie is woensdag 17 april om 10:00 uur.