Moeite met belastingaangifte? Er is hulp in de bibliotheek

0
Laurine Wierda (foto: Sociaal Werk De Kear)

De bibliotheken in De Fryske Marren, Sociaal werk De Kear en Humanitas bieden mensen hulp bij het invullen van hun belastingaangifte.

Laurine Wierda van Sociaal werk De Kear

Laurine Wierda, buurtwerker van Sociaal werk De Keur ligt uit wat hulpzoekenden kunnen verwachten. “Mensen die moeite hebben met het invullen van de belastingaangifte ondersteunen we zodat ze naderhand geen problemen ondervinden. We zijn op drie locaties aanwezig. Tot nu toe hebben we ongeveer twintig mensen al kunnen helpen.”

De vraag naar hulp speelt met name bij mensen die digitaal minder vaardig zijn. Wierda: “Over het algemeen zijn het dan ook oudere mensen die bij ons aankloppen. Maar ook jongeren hebben wel eens moeite met het invullen van hun belastingaangifte.”

Niet voor iedereen

Vrijwilligers van Humanitas doen het uitvoerende werk. Ze staan in de bibliotheek de mensen te woord. Als mensen een smartphone meenemen waarop de aangifte ingevuld kan worden, dan kunnen de vrijwilligers daadwerkelijk helpen.
De hulp is niet voor iedereen. Mensen met een bruto jaarinkomen boven de 35.000 euro of een eigen vermogen van meer dan 50.000 euro zijn uitgesloten. Ook ondernemers kunnen geen aanspraak maken op de hulp, omdat ze hulp kunnen krijgen van een boekhouder.

Mensen die op zoek zijn naar hulp, kunnen zich opgeven via de balie van de bibliotheek in Balk, Joure en Lemmer. De hulp is kosteloos en is nog tot eind april beschikbaar.