Vier weken doorbijten in een unit voor een gerenoveerd huis

0
De Parkstraat zoals deze er tot nu toe uitzag (foto: Google Street View)

De Parkstraat in Lemmer wordt momenteel flink onder handen genomen. De huizen, gebouwd in de jaren ’70, worden gerenoveerd. En de sloop van het appartementengebouw aan de Parkstraat en het Groene Kruis gebouw is inmiddels in volle gang. Een deel van het complex is al met de grond gelijk gemaakt. Op de vrijgekomen plek wil Dynhus ruim veertig nieuwe appartementen bouwen, verdeeld over twee gebouwen.

Hendrik Bootsma

Alles wordt vernieuwd

Terug naar de Parkstraat, waar onder andere Hendrik Bootsma woont. Hij vertelt dat er veel aan de huizen moet gebeuren. “De gevel wordt vernieuwd, er komt een geheel nieuw dak. En er komt een isolatiemuur. Daar komen weer steenstrips tegenaan. De vloer wordt geïsoleerd en de bewoners krijgen een warmtepomp, zodat ze van het gas kunnen.”
Na vier weken zijn de sloopwerkzaamheden klaar en kunnen de bewoners terug. De grootste hinder is dan voorbij.
Omdat bewoners vanwege de renovatiewerkzaamheden tijdelijk niet in hun huis kunnen, zijn er zes woonunits geplaatst. De eerste bewoners, uit het achterste deel van de Parkstraat, hebben inmiddels de sleutel voor hun tijdelijk onderkomen gekregen. Ook Hendrik Bootsma en zijn gezin ontkomen niet aan deze tijdelijke verhuizing.

Containers worden geplaatst (foto: Hendrik Bootsma)

Even doorbijten

“Eerlijk gezegd heb ik geen zin om ons huis leeg te trekken,” lacht Bootsma. “We komen in een kleine unit, dus dat wordt nog een dingetje. Zeker nu ik de kinderen weer thuis heb wonen. Maar goed, onze woning is oud en gehorig. Ik kon letterlijk alles verstaan. Het is nu alleen even het ongemak wat we ervan ondervinden. We staan er positief in, want het wordt er alleen maar beter op.”

Bewoners krijgen geen huurverhoging van Dynhus, maar moeten wel vijf euro extra per maand betalen voor de zonnepanelen die op het dak komen.

(foto: Stoffel en Wim Produksjes)