Scharsterbrug was twee dagen het middelpunt van Fryslân

0
Het festivalterrein van Brêgepop

Afgelopen weekend wisten weer zo’n ca. 18.000 bezoekers Scharsterbrug te vinden voor de negende editie van het BrêgePop-Festival. Een terugblik op twee dagen festivalvreugde.

Na maanden van voorbereiding kwam alles samen op vrijdag 12 en zaterdag 13 april. Meer dan 450 vrijwilligers hebben meegewerkt om dit alles mogelijk te maken. Vandaag de dag moet alles tot in de puntjes geregeld en voorbereid worden, BrêgePop-Festival is daar geen uitzondering op. We hebben allemaal meegekregen met de berichtgeving over Aaipop dat dit behoorlijk intensief is allemaal. Van opbouwers, afbrekers, technische mensen, schoonmakers, muzikantenbegeleiders, administratiemedewerkers, tot organisatoren, verkeersregelaars en barpersoneel. Overal moet voldoende van zijn en vaak ook gecertificeerd. Veel vrijwilligers zijn ook promotors van het evenement in hun eigen kringen en komen soms van ver om een onderdeel te zijn van de BrêgePop-familie. Veelal komen vrijwilligers een volgend jaar terug en ontstaan er vriendschappen voor het leven. Het ‘meedoen’ zien velen als een avontuur opzich.

De opbouw van Brêgepop (foto: Radio Spannenburg, Henk Jansen)

Het was 11 april precies 10 jaar geleden dat de eerste editie van start ging. Jitiizer, Vangrail, Jelle B en Gurbe Douwstra waren toen de headliners. Namen die je vandaag de dag ook nog tegen kunt komen, alleen staan ze niet meer bovenaan. Je kon het festival toen op de vrijdag voor €12,50 en de zaterdag voor €15,00 bezoeken.

In de 2024-editie werden de gasten bij binnenkomst op te terrein verwelkomt door straatartiesten die de eerste glimlach op de gezichten van de mensen wisten te krijgen. Na de muntverkoop kon meteen begonnen worden in de eerste van de negen podia: Het talent-stage. Hier waren over de twee dagen in totaal veertien acts geprogrammeerd. Acht van de veertien deden vrijdagavond mee met de contest en konden een plek in de finale veroveren door de jury en het publiek, middels een QR-code kon gestemd worden.
Op de zonnige namiddag begonnen vrijdag drie lokale acts, Sonic Fortress (Toanhûs-jeugdband), Aftr All (8501Indie-jeugdband) en Amedé. De voorronde van de contest begon half acht. Mees Beau Dean, Levikta, Darksidewall, Sjorrie en de Beppesizzers, Melissa Pander, Mauroos, Lionite en Crimping Iron mochten elk een kwartier vullen. De jury en publieksstemmen waren uiteindelijk duidelijk.

Wiebe de Jong
De Talent Stage (foto: Radio Spannenburg)

Op de hoofdpodia waren The Earring Experience, Danny Vera, Jan Smit en Jannes de grote publiekstrekkers. Ook Chef ‘Special kwam langs met een vrachtwagen vol materieel. Hun laatste album (New Gold, red.) was afgelopen week gelanceerd. BreggePop-Festival-24 was de laatste generale voor de start van hun tour langs de grote poppodia en festivals. Zanger Joshua Nolet kwam echter met een korset het podium op. Het publiek heeft niet veel gemerkt van de blessure, na het concert zijn echter wel enkele optredens uitgesteld aangezien Nolet niet goed uit de strijd was gekomen.

De zaterdagmiddag startte wederom zonnig, dit zou de rest van de dag zo blijven. Op het Talent-stage waren weer 3 acts buiten de contest geprogrammeerd. Het gelegenheidsduo Baned, met Ropecco en Benny Bakker beten de spits af, gevolgd door Johan & Friends. Tussen de contest door mochten Groot Onderhoud ook een klein uur vullen. De avond stond echter in het teken van de contest-finale. Mees Beau Dean, Sjorrie en de Beppesizzers, Melissa Pander en Crimping Iron hadden zich op de vrijdag gekwalificeerd voor deze climax. Na een mooie avond mocht Melissa Pander en haar band de talent-award in ontvangst nemen.

Melissa Pander (foto: Radio Spannenburg)
Melissa Pander

Wiebe de Jong, initiator en mede organisator was zeer te spreken over het nivo van de acts. “Het is altijd even afwachten hoe de bands in het echt klinken, je beoordeeld de opgaves op basis van Youtube-filmpjes en geluidsbestandjes. Het is goed uitgepakt en zeker voor herhaling vatbaar. We gaan met z’n allen de dagen evalueren en horen hoe de BregêPop-organisatie er tegen aan gekeken heeft”, aldus de Jong.

Wiebe de Jong

Zaterdag begonnen Folgas en De Kast op de grotere podia, namen als Antoon, Vangrail, RONDÉ, De Hûnekop en Pieter Sahieter namen het stokje over en maakten er een waar volksfeest van!!
Volgend jaar is de tiende editie, er staan volgens voorzitter Hessel Faber als dingen in de steigers. De vooruitzichten zijn gunstig, ook omdat het dorp en de regio dit festival heeft omarmd. Tijden veranderen maar de populariteit van het BrêgePop-Festival blijft groeien.

Radio Spannenburg liep mee met het Talent-stage van BrêgePop-festival. We volgen muzikale talenten uit de regio en Fryslân bij verschillende programma’s, waaronder Gewoan Frysk, Even Wat Oars en Nieuw te Horen vanuit de Toren.

(Foto: Brêgepop)