Jelmer van Gelderen blaast nieuw leven in Simmerwille: “de aanvragen vliegen ons om de oren”

0
Mia en Jelmer (foto: Rondvaartbedrijf de Simmerwille Joure)

De historische boot de Simmerwille is na het overlijden van Janny Brouwer behouden gebleven voor Joure. Stichting Het Kofschip heeft het schip gekocht en de exploitatie is in handen van Jelmer van Gelderen en zijn vriendin Mia. Wat zijn hun plannen?

Jelmer van Gelderen over de overname

Het bijzondere aanbod kwam begin januari van voorzitter Ynte Kuindersma van Het Kofschip. “Hij vroeg of ik de Simmerwille wilde gaan exploiteren,” vertelt Jelmer enthousiast. Het bestuur van Het Kofschip zocht naar jonge horecaondernemers met affiniteit voor catering, wat Jelmer en Mia goed uitkomt gezien hun ervaring hiermee. “Het is een unieke kans die we van de stichting hebben gekregen. Mia en ik grijpen het met beide handen aan. Ze is ook mijn compagnon is ons eetcafé. En samen gaan we nu ook deze nieuwe uitdaging aan.”

Jelmer en Mia gaan de exploitatie van het schip op zich nemen. Ze regelen de boekingen, stellen arrangementen samen en regelen het personeel. De schipper voor de Simmerwille is al gevonden: binnenvaartschipper Jan Douwe Tiemersma uit Franeker. “We zoeken nog een aantal reserveschippers, want hij wil ook wel eens een dag vrij,” aldus Jelmer.

De Simmerwille blijft aan de Slachtedyk liggen (foto: Google Street View)

Zandstralen

Op dit moment ligt de Simmerwille voor onderhoud in Franeker. Het schip krijgt een grote onderhoudsbeurt en moet op 1 juni weer in de vaart zijn. “We hopen op beter weer voor de schilders, want het schip moet in de buitenlucht geschilderd worden. Maar volgens mij liggen ze op schema,” aldus Jelmer.

De Simmerwille zal naar verwachting blijven liggen aan de Slachtedyk. “Het is een mooi en uniek plekje. Wij vinden dat we daar moeten blijven liggen,” zegt Jelmer.

Inbox stroomt al vol

De boekingen lopen volgens Jelmer goed. “In een paar weken tijd hebben we al ruim twintig boekingen. Dat vind ik veel omdat we laat in het seizoen van start gaan. De aanvragen vliegen ons om de oren en we hebben er heel veel zin in, zeker nu het mooie weer eraan komt.” Gasten hoeven niet te verwachten dat ze als sardientjes in een ton aan boord zitten. Het schip biedt ruimte aan 140 personen, maar Jelmer en Mia hebben besloten voor maximaal 80 personen te gaan varen. Dat doen ze ook om de catering beheersbaar te houden.

Het idee is om langer door te varen. Jelmer: “Schipper Tiemersma heeft al aangegeven het seizoen te willen verlengen. Het hoeft niet per sé in oktober op te houden, want het schip is volledig verwarmd.” Wat wel hetzelfde blijft is de gastvrijheid van de vorige eigenaren. “We gaan verder op de voet zoals frou Brouwer dat altijd deed. We doen aan vaarten voor groepen, dagvaarten, bruiloften en bedrijfsuitjes. Mensen komen aan boord, krijgen een gebakje. En dan gaan we varen. Aansluitend zijn ook buffetten mogelijk. We doen alles op aanvraag en dan gaan we volgend jaar kijken naar arrangementen.”

Samenwerkingen

Jelmer heeft ook al enkele samenwerkingsgesprekken gevoerd, onder andere met het Museum Joure en de VVV. “We denken aan arrangementen waarbij je ’s ochtends het museum bezoekt en ’s middags uit varen gaat. Maar ook met de VVV zijn we al in gesprek voor tochten voor individuen,” besluit Jelmer.