Alle weerelementen worden getrotseerd bij de Skûtsje Kuier Langweer

0

Dit weekend opent Langweer het watersportseizoen. Op het water strijden meer dan dertig skûtsjes om de hoogste eer, terwijl de deelnemers van de Skûtsje Kuier langs de boorden van Langwarder Wielen hun beenspieren op de proef stellen. Echter doen er steeds minder mensen aan de Skûtsje Kuier mee.

Van 300 naar 75 deelnemers

“We mogen deze editie 75 mensen verwelkom aan de start”, zegt Monique Waterlander van de organisatie. “Ze krijgen allemaal een pet mee, een bidon en natuurlijk de route. Het weer zit redelijk mee.”
Toch hangen er ook donkere wolken boven Langweer dit weekend. Want tijdens de hoogtijdagen van de Skûtsje Kuier deden er veel meer mensen mee. “Helaas doen er steeds minder deelnemers mee. Door de coronacrisis is de belangstelling helemaal ingezakt. Ik heb ook geen idee waarom het daarna niet meer is aangetrokken”, verzucht Monique.

Monique Waterlander van de Skûtsje Kuier (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

Ophouden is geen optie

Toch blijft Monique en haar team niet bij de pakken neerzitten. “We gaan gewoon door met de organisatie van de Skûtsje Kuier, zodat we weer op die 300 deelnemers gaan uitkomen. Daarbij willen we zowel jong als oude betrekken. Vooral inwoners van Langweer zelf moeten we weer in de benen zien te krijgen. Maar velen hebben de tocht al een keer gelopen. Als het om inwoners gaat, moeten we het echt van de fanatiekelingen hebben.”

Monique denkt dat ongeveer een kwart van de deelnemers uit de directe omgeving komt. Ze ziet meer kansen om deelnemers uit andere hoeken van Nederland te vinden. “Sommigen komen zelfs uit het zuiden van het land. Ze leggen de boot hier in de haven en doen gezellig mee.”

In Boornzwaag gaan de wandelaars met de pont over (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

Muzikale afsluiting

Het weekend in Langweer wordt afgesloten met muziek van De Bounty Hunters in Het Wapen van Langweer. En in De Drie Zwaantjes is er muziek met de Briljantjes.