Volle zaal voor verhalen over sporen uit de Tweede Wereldoorlog

0
De lezing over sporen van de Tweede Wereldoorlog trekt veel publiek (foto: Radio Spannenburg, Lucas Hoogkamp)

Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum krijgt momenteel veel publiek over de vloer voor de lezing van Jan Geert Vogelzang. Hij vertelt over de sporen die de Tweede Wereldoorlog in Gaasterland hebben achtergelaten.

Jan Geert Vogelzang

Jan Geert Vogelzang is van het Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân en begrijpt wel waarom er veel belangstelling is voor zijn lezing. “Veel mensen die de oorlog zelf niet mee hebben gemaakt, maar hun ouders wel, hebben veel interesse in dit onderwerp. Ze maken er de tijd voor vrij.”

Het is deze week 79 jaar geleden dat de Canadezen Gaasterland en de Súdwesthoeke hebben bevrijd. Vogelzang: “Als je er oog voor hebt, dan zie je nog de sporen en begrijp je het ook beter. Bijvoorbeeld de inkepingen in de brug bij Kippenburg door het transport van V2-rakketen. De scheuren uit de oorlog kun je nog zien. Maar het zit ook in hele simpele zaken zoals straatnemen.”

Jan Geert Vogelzang (foto: Radio Spannenburg, Lucas Hoogkamp)

Verhalen voor de jeugd

Vogelzang zou het mooi vinden als ook de nieuwe generatie de verhalen meekrijgt. “Ik zou het ook wel aan de jeugd willen overdragen, maar dat vraagt een andere manier van vertellen. Ik ga volgende week in Bakhuizen op een school dit onderwerp behandelen. Maar voor hun is het leuker om het herkenbaar te maken. Ik vertel dan over alle oorlogen rond hun eigen woonplaats.”

Wegens grote belangstelling organiseert Bezoekerscentrum Mar en Klif een extra lezing op vrijdagmiddag 26 april om 13.30 uur.