Skûtsje Lûke in Balk en lentewandeling door het Lycklamabos: dit kun je deze week doen

0
De Passantenhaven in Balk (foto: Radio Spannenburg, Hans Eisma)

Iedere week staat er een nieuwe uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Er valt van alles te beleven in de regio! Heb je zelf een evenement die je graag wilt delen met de bezoekers en luisteraars van Radio Spannenburg? Stuur dan een e-mail naar info@radiospannenburg.nl

Opening Watersportseizoen Balk
Op 27 april staat Balk bol van de activiteiten voor jong en oud. Aan de oevers van de Sleattemermar kunnen bezoekers genieten van een watersportmarkt, springkussens en waterballen.
Het centrum van Balk wordt omgetoverd tot een bruisende braderie met livemuziek aan de Meerweg. En voor wie zich gemakkelijk wil verplaatsen tussen de verschillende locaties, staan de comfortabele paardentram en watertaxi gereed.
Voor de avonturiers biedt de Luts de perfecte setting voor een SUP-ervaring. Liever vanaf de zijlijn genieten? Bewonder dan de spanning tussen een vloot Skûtsjes op het Slotermeer.
Om 14:00 uur is aan de Meerweg Skûtsje Lûke met Wout Zijlstra. Wie het snelst het Skûtsje De Welvaart over een afstand van 100 meter trekt, wint een prijs. Er is ook een prijs voor de Sterkste Balkster. Opgave via 0651150589.
Daarnaast is het ook Koningsdag en is er vrijmarkt en een groot terras op de Meerweg, Raadhuisstraat en Van Swinderenstraat.

Lycklamabos (foto: IVN Súdwesthoeke)

Lentewandeling door het Lycklamabos
Dit jaargetijde toont zich weer in lentekleuren en -geuren. De standvogels zijn al druk bezig met broeden, en de zomervogels arriveren. Zij laten flink van zich horen om een plekje te veroveren en een partner te vinden. De varens ontrollen hun bladen en subtiele bloesemgeuren dwarrelen onze neusgaten binnen. Vrijwilligers hebben afgelopen winterseizoen weer flink hun best gedaan het Lycklamabos een stukje mooier te maken. Gids Ronald Schouten neemt je zaterdag 27 april graag mee om je dit alles te laten beleven en erover te vertellen. Startpunt is bij de kruising van de Hege Bouwen en de Jeneverdyk, nabij Hege Bouwen 37 in Nijemirdum. Opgave is noodzakelijk via schoutenrwh@gmail.com

Echtenerbrug/Delfstrahuizen: Opening Watersportseizoen
Op zondag 28 april wordt in Echtenerbrug en Delfstrahuizen het watersport seizoen geopend door de Ondernemersvereniging. Een gezellig,bruisend evenement waar veel te beleven is midden in de twee dorpen. Gezellige braderie met muzikaal tintje: optreden van het Shantykoor De Stuyvesant Sailers, Sjongersnocht, Fanfare Us Ideael-Nieuw Leven.
Diverse activiteiten door het hele dorp, waterballen, springkussen, demonstratie van de brandweer. En diverse lokale bedrijven zijn geopend. Dit alles tussen 12:00 en 17:00 uur.

Baukes boskje (foto: Nationaal Landschap Zuidwest Friesland)

Natuurwandeling
Op zondagmiddag 28 april organiseren Bezoekerscentrum Mar & Klif en Restaurant Teernstra een natuur- en landschapswandeling o.l.v. natuurgids Marten Wesselius.
De wandeling gaat eerst over de kade van het Slotermeer richting Wikelerhop en vervolgens via het Baukes boskje langs de nieuwe landgoederen in Ruigahuizen. Kortom: van een open merengebied met rietlanden, tot de beslotenheid van bos en bosjes, en vervolgens de weidsheid van landerijen.
Tijdens de kuier wordt toelichting gegeven over het gevarieerde landschap en de natuur en laat je je verrassen door wat je tegenkomt. De afstand is 10 km over grotendeels onverharde paden. Waterdicht schoeisel en kleding is aan te bevelen, evenals natuurlijk een verrekijker.
De start is om 14.00 uur bij de ingang van Restaurant Teernstra in Balk. Om 16:30 uur is de afsluiting. De kosten voor deelname bedragen € 12,50 p.p. incl. koffie/thee met gebak. Aanmelden doe je op nationaallandschap.frl/evenementen

De lezing over sporen van de Tweede Wereldoorlog trekt veel publiek (foto: Radio Spannenburg, Lucas Hoogkamp)

Extra lezing over sporen van WOII in Gaasterland bij Bezoekerscentrum Mar en Klif
Wegens grote belangstelling organiseert Bezoekerscentrum Mar en Klif een extra lezing op vrijdagmiddag 26 april om 13.30 uur. Jan Geert Vogelzang van Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân zal tijdens de presentatie ingaan op de sporen van de Tweede Wereldoorlog in Gaasterland.
Na vijf donkere Duitse bezettingsjaren zorgde het 7e verkenningsregiment van de Canadese divisie op 17 april 1945 voor de bevrijding van Gaasterland en Sloten. Vogelzang neemt deelnemers mee langs de nog altijd zichtbare sporen van deze periode, zoals de beschadigde brug bij Kippenburg door het transport van V2-raketten.
De lezing start om 13.30 uur en de kosten bedragen € 3,50 per persoon, inclusief koffie/thee. Vanwege de beperkte capaciteit is aanmelding vooraf noodzakelijk. Aanmelden kan via nationaallandschap.frl/evenementen.

27e Iepen Frysk Kampioenskip Sloeproeien in Lemmer op Koningsdag
Op zaterdag 27 april organiseert Watersportvereniging de Zevenwolden het 27e Iepen Frysk Kampioenskip Sloeproeien vanuit Lemmer. Teams uit het hele land nemen deel aan deze intensieve race. Dat komt vaak neer op een kleine 100 ploegen. De route is 22,4 kilometer, met start en finish bij het clubgebouw aan de Zijlroede. Deze wedstrijd wordt gezien als een van de zwaardere trajecten van het sloeproeiseizoen. De prestaties zijn bovendien bepalend voor het Nederlands Kampioenschap 2020 van de Federatie Sloeproeien.
De wedstrijd start om 12:30 uur en de finish wordt rond 15:00 uur verwacht. Bezoekers kunnen parkeren op het nabije parkeerterrein bij het strand. Aanbevolen spotterplaatsen zijn de Brekkenpolder bij de brug van de Doraweg en het fietspontje aan het eind van de Doraweg.