VVV en Marrekrite lanceren vaarroute langs poëtische ankerplaatsen

0
Floriaan Zwart van de VVV (links) en Lourens Touwen van de Marrekrite (rechts) (foto: ThomasVaer Fotografie, VVV Waterland van Friesland)

VVV Waterland van Friesland en Recreatieschap Marrekrite hebben gezamenlijk de MarBoei Poëzieroute gelanceerd. De route voert vaarders langs negen MarBoeien van Recreatieschap Marrekrite.

“De MarBoeien in Zuidwest-Friesland, waarvan je vierentwintig uur mag genieten, bieden een unieke ervaring. Omringd door water kom je dichter bij je eigen natuur dan ooit tevoren,” zegt Lourens Touwen, directeur van Recreatieschap Marrekrite.

Floriaan Zwart, directeur VVV Waterland van Friesland, voegt toe: “De mogelijkheid om op het water te genieten van gedichten of zelf aan het dichten te slaan, vormde de inspiratie voor deze vaarroute. Het is een waardevol project dat we samen hebben gerealiseerd en waarvan we zeker weten dat velen ervan zullen genieten.”

Een MarBoei op de Snitser Mar (foto: ThomasVaer Fotografie, VVV Waterland van Friesland)

Ankerplaatsen met gedichten

De route transformeert negen MarBoeien tot poëtische ankerplaatsen. De gedichten, voornamelijk in het Fries, zijn in samenwerking met dichters van De Moanne tot stand gekomen. Zo heeft dichteres Ellen Deckwitz haar eerste boottocht gemaakt over het Hegemer Mar en keek dichter Elmar Kuiper terug op de Swarte Brekken. Dichter Jaap Krol ging varen op de Sleattemer Mar.

Bij elke MarBoei is een gedicht te lezen, zoals ‘Seilen ride op ’e reiden, skowe as blauwe triangels troch pleats en mole’. Terwijl bootjevaarders onderweg zijn, kunnen ze ook luisteren naar bijpassende podcasts bij vier van de twaalf bijzondere plekken van de Verhaallijn Ruimte van VVV Waterland van Friesland. Eén van deze plekken is de MarBoei op de Hegemer Mar.

Niet in één dag af te vinken

De vaarroute strekt zich uit over bijna honderd kilometer en voor wie alle poëtische MarBoeien wil aandoen, is meerdere dagen onderweg. Bij elke boei mag een boot maximaal 24 uur aanmeren.
De route is te vinden op de website van VVV Waterland van Friesland. Het aanmeren aan een MarBoei is volgens de VVV eenvoudig, omdat er maar één lijn nodig is om door de boei te steken.