Vincent fietst in een week heel Nederland in de rondte: “wat meer uitdaging dan de Elfstedentocht”

0
Vincent Valkenburg

Waarbij voor velen het uitfietsen van de Elfstedentocht een hele kluif is, lacht de 31-jarige Vincent Valkenburg daar om. De Workumer kiest liever voor een grotere uitdaging: hij gaat in z’n eentje de contouren van heel Nederland fietsen. Een tocht van ruim 1.900 kilometer.

Vincent, wat ben jij allemaal van plan?

“Ik ga zaterdagochtend beginnen aan de ‘Race around The Netherlands’. Dat is een tocht langs zowat de hele grens van ons land. Ik fiets ongeveer de contouren van het land. Dus van de grenslijnen met Duitsland tot de kustlijnen van Noord-Holland, alles komt voorbij.”

Dan ben jij wel een échte racefietsfanaat. Hoe is dat ontstaan?

“We zijn met een groepje vrienden begonnen toen de coronaperiode heerste. We gingen steeds wat langere afstanden fietsen. Denk aan het fietsen langs de provinciegrens van Friesland. Later kwamen daar ook die van Groningen en Drenthe bij. Die zijn ruim 300 kilometer per stuk. Toen hadden we de smaak te pakken. We zagen het als dé training voor de 12 Provinciën Tocht. Daarbij ga je in één dag, in één tour alle provincies ‘aanraken’.”

Vincent en zijn vriendengroep (foto: eigen foto)

Jullie wilden dus steeds meer en verder.

“Ja, precies. En dan is het gewoon kijken hoe ver je kunt komen. De grenzen opzoeken en verleggen. We hebben ook wel eens gedaan hoever we in 24 uur kwamen. Dat bleek 530 kilometer te zijn. Twee jaar geleden heeft een maatje meegedaan aan de tour rond Nederland. Hij heeft hem ook helemaal uit gefietst. En dat lijkt mij ook een mooie uitdaging!”

Je gaat dus alleen fietsen, maar ben je ook de enige?

“Nee. Er starten 260 deelnemers. En zij moeten volledig op eigen kracht een vaste route volgen. Ze moeten volledig zelfvoorzienend zijn. Dus ze hebben een tent, slaapzak en luchtbed mee. En dat allemaal op de racefiets. Er zijn geen materiaalwagens of hulp van buitenaf. Alle voorzieningen die we mogen gebruiken zijn publiek en openbaar. Als er wat aan de hand is met de fiets, moeten we gewoon naar een lokale fietsenmaker.”

De fiets is al klaar voor vertrek (foto: Vincent Valkenburg)

Zit er ook tijdsdruk op?

“We krijgen 8 dagen en 10 uur om dit te volbrengen. Ik hoop zelf dat ik binnen 6 dagen weer terug ben. Dat komt dan neer op 300 kilometer per dag. En 300 kilometer afstand overbruggen is ongeveer 12 tot 14 uur fietsen.”

Hoe moet je je hier in hemelsnaam op voorbereiden, Vincent?

“Haha, nou zo veel mogelijk fietsen. Ik heb getraind met een trainingsapp. Daarmee heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk kilometers te maken. En deze week heb ik veel rustdagen en heb ik mooi even de tijd om mijn uitrusting op orde te brengen.”

De route (foto: dotwatcher.cc)

Wat nou als je dit haalt: heb je dan alweer een nóg grotere uitdaging op je bucketlist staan?

“Eerst nog niet! Maar er zijn nog wel langere tochten. Bijvoorbeeld de Transcontinental Race van zo’n 4.000 kilometer. Daarbij ga je door verschillende landen in Europa. Dat zou ook leuk zijn.”

Kunnen we je onderweg ook volgen?

“Jazeker, op dotwatcher.cc. Daar kun je mijn naam intypen in de tracker. En tussendoor doe ik ook updates op Instagram: @Valkenburg_fietst