De Gaasterland Wandeltocht of toch op de fiets? Dit zijn de evenementen voor komende week

0
De Gaasterlandse Wandeltocht (foto: Radio Spannenburg)

Iedere week staat er een nieuwe uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Er valt van alles te beleven in de regio! Heb je zelf een evenement die je graag wilt delen met de bezoekers en luisteraars van Radio Spannenburg? Stuur dan een e-mail naar info@radiospannenburg.nl

Herdenkingsconcert Joure
Zaterdag 4 mei kun je in de Hobbe van Baerdtkerk luisteren naar een herdenkingsconcert. Samen met het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en het Noord Nederlands Kamerkoor o.l.v. Dirigent Jan Vermaning kun je luisteren naar het Requiem in C mineur.
De toegang is gratis. Aanvang van het concert is om 20:45 uur, na afloop van de Nationale Dodenherdenking.

Dodenherdenking Oudemirdum
In samenwerking met Plaatselijk Belang Oudemirdum en basisschool De Wâlikker wordt op zaterdag 4 mei de dodenherdenking in Oudemirdum georganiseerd. Om 19.30 verzamelen bij MFC It Klif aan de Hegewei voor een stille tocht naar het Monument. Hier vindt de kranslegging plaats. Vervolgens een wandeling in stilte terug naar MFC IT Klif waar een kopje koffie of thee gedronken kan worden.

Een winterkoning (foto: IVN Súdwesthoeke)

Vogelexcursie door het moerasbos langs het Wikelerhop
Voor deze excursie moet je vroeg opstaan. Start om 5:00 uur bij de ingang van het Wikelerbosk nabij de dorpskerk in Wikel aan de Menno van Coehoornweg. Dan kun je genieten van de sfeer en geluiden in de vroege ochtend van donker tot na zonsopgang. Al in het donker hoor je de merel en de roodborst en dan volgen al snel andere vogels als winterkoning, zwartkop, zanglijster en koolmees. En zo gaat het door, steeds meer vogels laten zich horen en zien.
De excursie gaat vervolgens door het moerasbos langs het Wikelerhop. Een andere biotoop met andere vogels, zoals kleine karekiet, rietzanger, visdiefje, fuut. Er is volop aandacht voor het leren herkennen van vogelzang in bos, riet en open veld. Probeer er een paar te onthouden om straks ook zelf te kunnen herkennen. De excursie eindigt om 7:00 uur met koffie/thee. Opgave is verplicht via sytsebouwhuis@gmail.com

Gaasterland Wandeltocht
De Gaasterland Wandeltocht is een jaarlijkse wandeltocht, over verschillende afstanden, door het zeer gevarieerde landschap van Gaasterland. Ieder jaar met een interessant thema. De tocht wordt georganiseerd door Lionsclub Balk, ‘Tusken Mar en Klif’. Zondag is de 19e editie.
De Gaasterland Wandeltocht is véél meer dan een wandeltocht. Het is een belevingstocht door Gaasterland, waarbij je diti jaar op plekken komt waar je nog nooit bent geweest, dankzij het thema ‘Oer it Boerehiem’.
De 7.5 km is de kortste afstand. De lopers van deze route worden vanuit Bakhuizen per antieke bus teruggebracht naar het startpunt bij de manege in Harich. De andere routes zijn 15, 25 en 40 kilometer. Het inschrijfgeld komt namelijk geheel ten goede aan Stichting Kinderhulp Oeganda en de Stichting Hulphond. De Stichting Kinderhulp Oeganda helpt en ondersteunt kinderen en weeskinderen en Stichting Hulphond is het expertisecentrum voor het opleiden en inzetten van hulphonden, maar ook paarden. De hulphonden worden opgeleid als steun en toeverlaat voor mensen met een fysieke beperking of epilepsie
Na afloop kun je heerlijk genieten en napraten over ‘de tocht’ onder het genot van een drankje en live-muziek.
De wandeltocht start op zondag 5 mei om 8:00 uur voor de 40 kilomter, 08:30 uur voor de 25 kilometer, 10:00 uur voor de 15 kilometer en 11:00 uur voor de 7,5 kilometer.
Inschrijven kan online op gaasterlandwandeltocht.nl

Elfmerenfietstocht
De Elfmerenfietstocht, een toerklassieker sinds 1967 door Friesland, in de 4 afstanden.
De 55e elfmerentocht vindt dit jaar plaats op zaterdag 4 mei. In 1967 werd de Elfmerenfietstocht voor het eerst georganiseerd door fietsclub RTC Rally uit Sneek. De tocht is sindsdien jaarlijks verreden met slechts één onderbreking in 2001 in verband met de MKZ-crisis. De Elfmerenfietstocht staat garant voor een sportief dagje uit, met een prachtige route langs de Friese meren door idyllisch landschap. Iedereen is van harte welkom: jong en oud, fietsers al dan niet met trapondersteuning en steppers. Aanmelden kan op elfmerenfietstocht.nl De start en finish zijn in Sneek.

De LenteMaakfabriek met speciale doe-/speurtocht
De LenteMaakfabriek is weer te beleven bij Museum Joure. Dat betekent dat kinderen elke dag in de meivakantie kunnen genieten van een speurtocht in het museum én in de museumtuin.
De LenteMaakfabriek biedt dit jaar een uitgebreide doe-/speurtocht met als thema ‘lente’. Overal in én om het museum zijn er korte activiteiten te vinden. Bij de balie liggen de benodigde materialen klaar in een vrolijk lentetasje. Kinderen gaan, samen met ouders, opa en oma of andere begeleiders zelf op ontdekkingsreis. Zo zoeken ze naar de verschillen van diverse versies van het koffievrouwtje van D.E, testen ze hun zintuigen tijdens het ruik-spel, experimenteren ze met zwaartekracht, overbrengingen en wrijving bij de supergrote actie-reactiebaan én maken ze hun avontuur schommelend af in de grote museumtuin. Leuk op zowel een zonnige als regenachtige dag.
Voor deelname aan de LenteMaakfabriek is geen aparte aanmelding of ticket vereist.

De Maakfabriek bij Museum Joure (foto: Maartje Roos)

Lezing in Bibliotheek Joure over de bevrijding van Noord-Nederland
Woensdag 1 mei om 10.30 uur is er in Bibliotheek Joure een lezing over de bevrijding van Noord-Nederland. Joël Stoppels vertelt over o.a. de opmars van de Canadezen van D-Day, en over de Afsluitdijk en Delfzijl.
Dit jaar is het 79 jaar geleden dat tienduizenden Canadese soldaten ons bevrijden van de Duitse bezetter. In het Senior Café van 1 mei gaat Joël Stoppels uitgebreid in op de opmars van de Canadezen van D-Day tot de Afsluitdijk en Delfzijl. Momenteel schrijft Joël Stoppels samen met Harold de Jong een boek over de bevrijding van het noorden van Nederland in april en mei 1945. Door uitvoerig onderzoek in de Canadese archieven is er veel nieuwe informatie bovengekomen. Deze nieuwe informatie zal ook als leidraad dienen voor deze unieke lezing. Aangevuld met ooggetuigenverslagen, filmpjes en een presentatie zal Joël Stoppels het op een boeiende en indrukwekkende manier vertellen.
Je kunt je vooraf aanmelden, maar dat is niet verplicht. Wel alvast je plekje reserveren? Ga naar bmf.nl.

Creatieve Workshop Natuurjournalen maken
Op vrijdag 3 mei om 10:30 uur organiseert Bezoekerscentrum Mar & Klif een workshop Natuurjournalen maken o.l.v. illustratrice Mirja Nature Art.
Natuurjournalen is een creatief avontuur in de natuur. Door al je zintuigen te gebruiken en de natuur vast te leggen met pen, papier en waterverf ontdek je nog veel meer! Het gaat niet om het maken van een perfecte tekening. Het gaat om het proces van tekenen en schrijven waardoor je op een andere manier bezig bent met de natuur en in de natuur. Het is een hele ontspannen bezigheid.
Door middel van laagdrempelige schetsoefeningen leer je hoe je de natuur om je heen kunt vastleggen op verschillende manieren zowel buiten als binnen. Je gaat werken met o.a fineliners, waterverf en waterkwasten. Aanmelden kan via nationaallandschap.frl/evenementen

Hessel de Walle (foto: Wikmedia Creative Commons, Hurkonides)

Lezing ‘Vrouwen in het Friese Verzet’
In de Tweede Wereldoorlog speelden tientallen vrouwen als koerierster, pilotenhelper, chauffeur, spion of anderszins een rol in het Friese verzet. In de traditionele verzetsliteratuur blijft het beeld vaak beperkt tot dat van de koerierster. Uit het boek van Hessel de Walle blijkt dat hun rol veel verder ging. Hessel geeft op 5 mei om 13.30 uur een lezing in Bezoekerscentrum Mar en Klif.
Het boek, waar De Walle ruim een jaar aan heeft gewerkt, vertelt het verhaal van 32 vrouwen uit Friesland en andere delen van Nederland die zich tijdens de oorlog niet alleen verzetten tegen de Duitse bezetter, maar ook tegen traditionele genderrollen. Deze vrouwen, gekenmerkt door hun strijdbare karakter, voerden verzet op meerdere fronten.
Het meest fascinerende vind De Walle hoe de vrouwen omgingen met de wet. “Ze hadden het maatschappelijk veel lastiger dan mannen. Tegenwoordig zijn we voor de wet gelijk, maar voor vrouwen gelde dat niet.” Aanmelden kan via nationaallandschap.frl/evenementen