Sport & Cultuurfonds moet volwassenen met smalle beurs in beweging krijgen

0
Volwassenenfonds Sport & Cultuur

De gemeente De Fryske Marren is aangehaakt bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Het fonds maakt sport en cultuur mogelijk voor inwoners die moeite hebben om rond te komen.

Nieuwe regeling voor minima

“We hadden dit fonds al voor de jeugd, maar nu dus ook voor volwassenen” zegt wethouder Luciënne Boelsma. “Er was al een minimaregeling voor 18-plussers waarbij mensen een bedrag kregen en een bibliotheekpas. Maar de raad heeft ons opdracht gegeven om meer te doen tegen armoede.” Het nieuwe fonds gaat per 1 januari 2025 de bestaande regeling voor minima overnemen.

Wat houdt dit fonds in?

“Het betekent dat je als volwassene van dit fonds gebruik kunt maken als je wil sporten, maar je dat niet kunt betalen,” vertelt de wethouder. “Het geldt ook voor culturele activiteiten. Bijvoorbeeld als iemand lid wil worden van de fanfare.” Het Volwassenenfonds betaalt de contributie, lesgeld en de eventuele benodigdheden. Inwoners hebben recht op een bedrag tot €300,-. Na goedkeuring van de aanvraag wordt de bijdrage van de gemeente direct aan de aanbieder betaald.

Wethouder Luciënne Boelsma (foto: Gemeente De Fryske Marren)

Financiering

Voor dit jaar en 2025 heeft de gemeente al extra budget voor minima geregeld. “We kijken dit jaar hoe de buspas voor minina en dit nieuwe fonds voor Sport & Cultuur verloopt. Op basis daarvan maken we een keuze voor 2026 en verder. De raad moet dat dan bekrachtigen. Ik hoop dat dit fonds gaat voldoen.”
Volgens Boelsma zijn andere gemeenten enthousiast over dit fonds. “Als dit één keer loopt, geeft het een spin-off. Ze zeggen dat het aanslaat.”

Schijnwerpers op cultuur

Het valt de gemeente op dat inwoners meer gebruik maken van regelingen om te kunnen sporten, dan zich cultureel te verrijken. “We komen binnenkort daarom met een campagne waarom ook cultuur belangrijk is. Als ze bijvoorbeeld bij een orkest zitten, is dat voor het sociale welzijn beter. Maar de drempel om je daar aan te melden is hoger dan het afsluiten van een abonnement op de sportschool.”

Meedoen?

Een aanvraag bij het Volwassenenfonds wordt gedaan door een intermediair die actief is binnen de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker van het gebiedsteam, buurtsportcoach of de welzijnswerker. Intermediairs zijn te vinden via de website van het Volwassenenfonds.