Wethouder zit met kwestie Buurttuin in de maag: “Dit zijn besluiten die je liever niet wil nemen”

0
(foto: Buurttuin Sleat-Wikel)

Er is de laatste tijd gedoe rondom de Buurttuin in Sloten. Het probleem gaat over een stuk grond van 25 bij 25 meter, waar zo’n veertig mensen uit Wijckel en Sloten sinds vorig jaar hun groente en tuin verbouwen. Onlangs werd bekend dat de buurttuin niet past binnen het bestemmingsplan en dat het mienskipsproject op zoek moet naar een andere plek.

Klachten van chalethouders

De Buurttuin ligt aan de zuidkant van Sloten, naast De Ie. Na geklaag van chalethouders aan de andere kant van de tuin, is de gemeente De Fryske Marren in actie gekomen en tot de conclusie gekomen dat de Buurttuin daar geen activiteiten mag ondernemen. Zuur voor de mensen van de Buurttuin, maar de chaleteigenaren zijn blij met hun gelijk. Zij vinden alle drukte voor hun vakantieverblijf niet fijn.

De Buurttuin met op de achtergrond enkele chalets (foto: Buurttuin Sleat-Wikel)

Hoe is het zover gekomen?

Wethouder Irona Groeneveld legt uit wat er volgens de gemeente gebeurd is. “De Buurttuin heeft dankzij subsidie van de gemeente dit prachtige mienskipsinitiatief opgezet. Mensen kunnen elkaar ontmoeten en leren waar ons eten vandaan komt. Toen de subsidie verstrekt werd, wisten ze nog niet waar ze terecht zouden komen. Ze waren nog op zoek naar een stuk grond.”
Later werd er bij schapenboer Cor Schotanus een stuk grond gevonden. Aanvankelijk was de gemeente zeer enthousiast, maar nadat bezorgde chaleteigenaren aan de bel trokken, veranderde dat. Groeneveld: “De chaleteigenaren vroegen zich af waar al die mensen vandaan kwamen. Toen ze ons vroegen om dat uit te zoeken, kwamen we erachter dat het om de Buurttuin ging. De grond waarop de Buurttuin gevestigd is, paste niet in het bestemmingsplan.”

Agrarische bestemming is geen moestuin

Op het perceel liepen eerst schapen, maar door de komst van de Buurttuin is dat landbouw geworden. Voor de gewone man is dat een klein verschil. Groenveld: “En dat maakt het zo ingewikkeld. Daarnaast staat in dit bestemmingsplan dat we het open landschap willen behouden. Een buurttuin moet ook vallen onder categorie volkstuinen. Daarvan zeggen wij als gemeente dat die aan moet sluiten op bestaande bebouwing. Dus als de Buurttuin aan de slag wil, dan moet het bestemmingsplan gewijzigd worden, of we moeten een vergunning met maatwerk verlenen.”

Wethouder Irona Groeneveld (foto: Gemeente De Fryske Marren)

Tuinders geschrokken

Hoe viel dit nieuws? Groeneveld: “We hebben gesproken met de initiatiefnemers. Ze zijn enorm geschrokken. De eigenaar van de grond schrok ook. Het ging allemaal ter goede trouw. Maar we zijn ook met de klagers in gesprek gegaan. We hebben geprobeerd om de partijen om tafel te krijgen. Maar de klagers wilden dat niet. Zij zeiden: wij willen niet in gesprek. Als het niet mag, dan moet de gemeente ervoor zorgen dat het ophoudt.”

De wethouder vond dat spijtig en geeft aan dat ze er alles aan heeft gedaan om toch tot een oplossing te komen. “Mienskipsinitiatieven zijn ons ontzettend dierbaar. We hebben gekeken wat we konden doen om het op die plek alsnog mogelijk te maken. Maar de keuzes moet je eventueel ook bij een rechter kunnen verantwoorden. We kunnen het niet door de vingers zien omdat er anderen zijn die ook rechten hebben. Uiteindelijk hebben de chaleteigenaren gelijk. Zij hadden een punt, dat moeten we niet uitvegen. Daarnaast: bij een vergunning met maatwerkvoorschriften ben je er zeker van dat je in elke stap wordt gevolgd. En daar komt steeds verweer op. Dus we zijn tot de conclusie gekomen dat het een prachtig project is, maar het kan niet op dat plek.

(foto: Buurttuin Sleat-Wikel)

Communicatie

Wat de tuinders vooral dwars zit, is de communicatie met de gemeente. Groeneveld zegt daarover: “We hebben eerst een aankondiging gedaan, dat is een voornemen tot handhaving. Dan kunnen mensen aangegeven wat ze daarvan vinden, een zogenaamde zienswijze. Dat hebben zowel de Buurttuin als de grondeigenaar gedaan. Maar die zienswijze kun je ook altijd toelichten. Wij hebben met onze juristen en Ruimtelijke Ordening het zo goed mogelijk bekeken. Wij gaan daarom binnenkort met Plaatselijk belang en de Buurttuin om tafel. Dan kunnen ze toelichten hoe ze erin staan en kunnen wij als gemeente alles helder krijgen. Want op grond daarvan nemen we een definitief besluit.”

Nog geen oplossing

Op een stuk braakliggend terrein in de omgeving hoeft de Buurttuin vanuit de gemeente niet te rekenen. “Wij hebben ook al even gekeken. We hebben wel gezegd dat we willen helpen, zolang het maar aan het bestemmingsplan van volkstuin voldoet.”