Badeendjesrace voor duurzamer Museum Joure

0
(foto: Museum Joure)

Museum Joure heeft plannen om te verduurzamen. Om dat te kunnen financieren organiseert de vriendenvereniging van het museum binnenkort een badeendjesrace.

Anne Sjoerd Heegsma is voorzitter van de ‘Vereniging Vrienden van Museum Joure’ en vertelt wat het doel is. “De directie heeft ons gevraagd om een ludieke actie te bedenken omdat het museum wil verduurzamen. De panden van Museum Joure zijn namelijk oude gebouwen. Momenteel worden deze duurzamer gemaakt. De oude fabriek en het geboortehuisje van Egbert Douwes worden op dit moment helemaal geïsoleerd en gaan van het gas af.”

Maar daarmee is het museum er nog niet. “Als vriendenvereniging organiseren we daarom op zaterdag 1 juni een badeendjesrace bij het museum om de financiering rond te kunnen krijgen. Mensen kunnen badeendjes ‘adopteren’ en daarmee een prijs winnen. Er zijn 3.000 badeenden die we te water willen laten gaan. Van de opbrengst wil het museum zonnepanelen aanschaffen.”

Bij het Museum Joure worden de badeendjes te water gelaten (foto: Radio Spannenburg, Jan Brinksma)

40.000 euro nodig

Die zonnepanelen moeten op de oude fabriek komen te liggen. Heegsma: “Gelukkig mag dat, want het gaat hier wel over monumentale gebouwen. In totaal komen er ruim veertig zonnepanelen te liggen. Die zijn niet allemaal te bekostigen vanuit de badeendjesrace, maar de Stichting Westermeer en de Rabobank hebben ook een donatie gedaan. Daarnaast heeft onze vriendenvereniging duizend theedozen van DouweEgberts gekregen. Deze hebben we mogen verkopen. En een gift van de LionsClub maakte het bedrag uiteindelijk 30.000 euro. We hopen met de badeendjesrace nog eens 10.000 euro op te halen.”

Hoge gasprijzen

Aanleiding voor de duurzaamheidsplannen zijn de gestegen energiekosten van het museum. “Die ging vorig jaar van 60.000 naar 90.000 euro. Daarna zijn de kosten weer iets gedaald, maar er was reden genoeg om de verhuurders van de panden te vragen om mee te helpen met verduurzamen,” vertelt Heegsma.

Een groot deel van de zonnepanelen liggen al op het dak, maar zijn nog niet afbetaald. “Daarvoor wordt de badeendjesrace nog georganiseerd. Inmiddels zijn ruim 700 badeendjes verkocht. We gaan ook actief mensen aan het benaderen. Dat begon met familie en vrienden van direct betrokkenen, maar we gaan ook bedrijven in Joure benaderen.”

Museum Joure (foto: Radio Spannenburg, Jan Brinksma)

Hoe werkt het?

Om mee te doen aan de badeendjesrace kopen deelnemers één of meer loten. Het nummer op het lot komt overeen met het nummer op het badeendje. De verkochte eendjes worden te water in de Overspitting, dat is de gracht achter het museum. De brandweer van Joure spuit de eendjes naar de finish.

De prijzen worden verdeeld op volgorde van binnenkomst. De veertig eendjes die als eerste over de finish komen, staan garant voor een prijs. De prijzen worden beschikbaar gesteld door sponsoren, zodat de opbrengst van alle loten volledig naar het goede doel kan gaan.