Speech tegen anti-semitisme bij de herdenking in Tacozijl

0

Commissaris van de Koning Arno Brok heeft tijdens de jaarlijkse herdenking op de Joodse begraafplaats in Tacozijl, bij Lemmer, een speech gehouden tegen antisemitisme.

Aanspreken op gedrag

Met een groeiend aantal meldingen van Jodenhaat in Fryslân benadrukte Brok de noodzaak om solidair te zijn met slachtoffers en anderen aan te spreken op hun gedrag. De ceremonie, bijgewoond door zo’n 75 mensen, werd buiten het hek gehouden uit respect voor de sabbat, de wekelijkse rustdag in het Jodendom. Brok maakt zich zorgen over het antisemitische sentiment en riep alle Statenleden op om de dodenherdenking bij te wonen, na een verklaring tegen Jodenhaat ondertekend door alle partijen in de Friese Staten.

Anti-semitisme wordt niet getolereerd

Burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren benadrukte in zijn toespraak het belang van onderscheid tussen kritiek op de Israëlische regering en antisemitisme. Hoewel vrijheid van meningsuiting wordt gekoesterd, wordt antisemitisme niet getolereerd in de Friese gemeenschap.