De 40e editie van Lemmer Ahoy en andere evenementen; dit kun je komende week doen

0
Lemmer Ahoy (foto: Hart van Lemmer, Nelly Lieuwens)

Iedere week staat er een nieuwe uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Er valt van alles te beleven in de regio! Heb je zelf een evenement die je graag wilt delen? Mail ons op info@radiospannenburg.nl of stuur ons een WhatsApp-berichtje.

Lemmer Ahoy

Dit jaar is de 40e editie van Lemmer Ahoy. Het driedaagse zeilevenement steekt van wal in de vroege morgen van Hemelvaartsdag. De wedstrijden staan bekend als de eerste grote krachtmeting tussen de skûtsjes van de SKS en IFKS. Er doen ongeveer 60 skûtsjes aan mee en dat trekt veel belangstelling vanaf de wal. De beste plek om alles te volgen is bij de hoek in de dijk, iets voorbij het strand. Hierlangs komen de skûtsjes bij elke ronde dichtbij. De organisatie is in handen van Watersportvereniging de Zevenwolden.
Op deze dagen is het extra gezellig in het centrum van Lemmer. Jong en oud vermaakt zich op de kermis. De kermis is open van 13:00 tot middernacht en begint al op dinsdag 7 mei.
Bekende dweilorkesten op donderdag- en zaterdagmiddag langs de Emmakade doen nog een schepje bovenop de feestvreugde.
Op zaterdag 11 mei van 11.00 tot 17.00 uur is er een Hemelvaartmarkt tijdens Lemmer Ahoy. De kramen staan aan de Korte- en Langestreek langs het water van het Dok, de centrumhaven van Lemmer.

Stekjes Ruilbeurs (foto: IVN Súdwesthoeke)

Stekjesruilbeurs

Kom op zaterdag 11 mei stekjes ruilen in de Heemtuin van Mar & Klif in Oudemirdum. Ook als je niets in te brengen hebt, vind je misschien toch wel iets dat je voor je eigen tuin kunt gebruiken. Dat kan je dan natuurlijk meenemen. Wat kun je zoal aantreffen: kaardenbol, muurleeuwenbek, stinkend nieskruid, moederkruid, witte valeriaan, dahliaknollen, roze wilgenroosje en welriekende agrimonie. Oftewel: wilde planten, bekende maar ook onbekende. Maar ook recent opgekweekte plantjes van groenten als pompoen, rode snijbiet, sierkalebas. De stekjesruilbeurs is van 11:00 – 16:00 uur.

Elfsteden Oldtimerrally

Zaterdag 11 mei zullen weer vele oude auto’s en motoren deelnemen aan de Elfsteden Oldtimerrally. En met oud bedoelt de organisatie écht oud: alleen tot en met bouwjaar 1949. Vanuit Oudega De Fryske Marren zullen ze tegen de klok in de elfsteden bij langs. Start is vanaf 7:00 uur ‘s ochtends en de deelnemers komen langs in Sloten tussen 16:00 en 19:00 uur. Er doen zo’n 400 auto’s mee en 200 motoren.

Lente Wandeltocht Sloten

AsUgo organiseert een extra editie van de Lente Wandeltocht voor de mensen die aan het trainen zijn voor de Slachte-marathon. Deze is op zondag 12 mei met een fotopuzzeltocht van 2,5 kilometer (een leuke activiteit voor het hele gezin) en wandelroutes van 5, 10, 15, 21 en 30 kilometer. Aanmelden kan op www.asugo.nl/wandeltochten

Mudrun Rotsterhaule

Op het terrein naast de Doarpsfinne in Rotsterhaule is zaterdag 11 mei de start van de Abe Sjipkop Bevrijdings Mudrun. Het is dé survivalrun door de landerijen van Sintjohannesga en Rotsterhaule. Zaterdagavond is een gezamenlijke maaltijd en feestelijke afsluiting met muziek van Chicas Las Bandidas. Ze treden vanaf 22:00 uur op. Opgave gaat via abe-sjipkop@outlook.com Je kunt je opgeven voor de 6 kilometer met zo’n 16 obstakels, of de 12 kilometer met zo’n 32 opbstkels. Die laatste is voor bikkels. Geef in je mail alle namen en leeftijden door plus de afstand. De start van de mudrun is om 14:00 uur.

Tippelaarsconcert (foto: Concordia Balk)

Tippelaarsconcert Sloten

Dinsdag 7 mei organiseert de Stichting Friese 11-Steden Wandeltochten samen met Streekharmonie Concordia Balk weer het Tippelaarsconcert in de Grutte Tsjerke in Sloten aan het einde van de eerste Wandelelfstedentocht-dag. De wandelaars van de 76e editie lopen de eerste etappe van bijna 50 km van Leeuwarden naar Sloten. Na die eerste inspannende dag is er ’s avonds een ontspannen uurtje met lichte en vrolijke muziek. De muzikanten van Concordia, onder leiding van Arjen Steur, hebben op deze avond diverse nummers op het repertoire staan. Zo staan op het programma onder meer hoogtepunten uit de musical Jesus Christ Superstar en een aantal hits uit de jaren 60 en 70. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Bij de uitgang is er een collecte.

Koffiekuier door Bakhuisterheeg, Hemelum, Morra

Op zondagmiddag 12 mei organiseren Bezoekerscentrum Mar & Klif en Hotel Jans in Rijs een natuur- en landschapswandeling onder leiding van natuurgids Marten Wesselius.
Deze wandeling voert je over de hoogten van Bakhuizen en Hemelum en vervolgens via het Morrapaed langs de Morra richting Galamadammen en via het Flinkeboskje weer terug naar de Rijs voor koffie. Een kuier door een bijzonder gedeelte van Gaasterland over de keileemrug met bosschages dan naar het open merengebied. Onderweg hebben we kans diverse soorten bosvogels, water- en rietvogels te spotten, en je hebt zicht op het nest van de zeearend. Tijdens de kuier wordt toelichting gegeven over het gevarieerde landschap en de natuur en laten we ons verrassen door wat we tegenkomen. De afstand is ongeveer 11 km en de start is om 13:30 uur. Aanmelden kan op nationaallandschap.frl/evenementen

Bokkepop

Op vrijdag 10 mei en zaterdag 11 mei is er plezier en vermaak voor jong en oud tijdens Bokkepop in Oudega De Fryske Marren. Vrijdagmiddag start het feest met een kinderdisco. Tussen 16.00 uur en 18.00 uur zijn de jonge feestvierders welkom om hun beste dansmoves te laten zien.
Nieuw op Bokkepop dit jaar is de muziekbingo met DJ Siebe Kooystra. Er komen allemaal muziekgenres voorbij waarmee je prijsen kunt winnen. Ook is er een prijs voor de best verklede tafel in het thema: FOUT!
Zaterdag 11 mei is de grote feestavond. Vanaf 20.00 uur komt De Hûnekop, Jackfire en Party Animals dansvloer lokken. Via de website zijn kaarten te bestellen voor beide avonden op www.bokkepop.nl

Workshop linosnede maken (foto: Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân)

Workshop linosnede maken

Een leuke activiteit voor moederdag. Op zondag 12 mei, van 13.30 tot 16.00 uur, geeft Maike Bouma een workshop linosnede bij Mar & Klif in Oudemirdum. Het is een eenvoudige druktechniek waarbij je maar weinig middelen nodig hebt om een mooie afbeelding te maken. Als je na afloop naar huis gaat met je zelfgemaakte prints, weet je hoe je deze kunt maken aan je keukentafel, zonder gebruik van een drukpers. De workshop is voor zowel volwassenen als kinderen. Ervaring is niet nodig. Ook mensen die vinden dat ze niet kunnen tekenen, gaan met een mooie print naar huis. Aanmelden kan op nationaallandschap.frl/evenementen