Schoon Belonen, een succesvol project in de gemeente Heerenveen

0
Zwerfafval in Heerenveen (foto: Radio Spannenburg, Douwe van der Kooij)

Elk jaar belanden miljoenen kilo’s zwerfafval op straat of in de natuur. Dat is uiteraard niet de bedoeling. In de gemeente Heerenveen bestaat nu een aantal jaren het project “Schoon Belonen Heerenveen” en dat is een groot succes.

Yfke Hoogland, aanjager van dit project bij de gemeente Heerenveen, legt kort uit wat het project inhoudt. “Maatschappelijke organisaties adopteren een gebied in de gemeente. De helft van deze organisaties zijn basisscholen. In deze gebieden gaan ze regelmatig het afval opruimen. Hier zijn echter wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet de school of vereniging minimaal één keer per maand een opruimactie organiseren.”

Steeds minder blikjes

De omvang van het gebied wordt bepaald door de hoeveelheid ervan afval dat er wordt aangetroffen. Hoe meer afval er in het gebied ligt, des te kleiner het gebied dan is. Hoe schoner het gebied is, des te groter het gebied is. Yfke: “Daardoor ben je met elk gebied even lang bezig.”

De deelnemers verzamelen het zwerfafval in vuilniszakken. De wijkteams stellen de vuilniszakken beschikbaar en later weer worden opgehaald.​ Het statiegeld op blikjes, dat onlangs is ingevoerd, is een positieve ontwikkeling. “Wij zien dat die blikjes steeds minder in het openbaar gebied gevonden worden”, vertelt Yfke Hoogland.

Beloning voor het harde werken

De deelnemers van het project zijn verplicht om dit voor twee jaar te doen en  worden hiermee beloond met een bedrag van €750,- per jaar, per gebied.

De vorige periode namen 40 organisaties deel. Dat betekent voor verantwoordelijk Wethouder Jaap van Veen redelijk diep in zijn zak moest steken. Maar hij is erg trots op dit project. Het project Schoon Belonen Heerenveen bestaat reeds vijf jaar. Inmiddels zijn er al 14 inschrijvingen voor de komende periode van twee jaar binnen.

Informatieavond

Op 28 mei wordt een informatieavond georganiseerd zodat de deelnemers alle regels nog eens worden uitgelegd en kunnen er vragen worden gesteld. Wie zich wil aanmelden, kan dat doen tot 26 mei 2024, via www.heerenveen.nl/schoonbelonen.