Gezelligheid kent geen tijd in Sociaal Café van Marga

0
Marga Roskam (rechts) is de duizendpoot van het Sociaal Café (foto: Radio Spannenburg, Nelie de Vries)

Creatief bezig zijn, of juist met je handen in de modder. Wat je ook leuk vindt om te doen, het is op dinsdagochtend een gezellige en drukke bedoening in De Treemter in Balk tijdens het Sociaal Café.

Marga Roskam vertelt over het Sociaal Café

Het doel is duidelijk: het bevorderen van sociale verbondenheid en het opbouwen van een hechte gemeenschap. Marga is een van de vrijwilligers die zich inzet om dit doel te bereiken. Ze probeert alles in goede banen te leiden. “Wij hebben hier iedere dinsdag inloop bij het Sociaal Café. En dat is voor alle leeftijden. De ene keer gaan we aan de slag met bloemen en planten. De andere keer doen we een tulpenroute. We gaan wel eens een rondje door de kringloop. En in de zomer gaan we uit varen.”

Marga krijgt ondersteuning van Sociaal Werk De Kear. “Die heeft geholpen met het opzetten en ondersteund bij het aanvragen van de subsidie. Verder betalen de deelnemers voor de koffie een euro. Dat geld beland in een potje, en daar doen we weer leuke dingen van.”

Het Sociaal Café bestaat alweer een tijde en kent vele trouwe deelnemers. “Het begon in ’t Haske in Balk en nu zitten we hier. Nadat ’t Haske verdwenen was, hebben we een tijdje in de kerk gezeten. Nu hebben we een hele leuke groep in de Treemter. Ze komen overal weg. Vooral de mooie verhalen die op tafel komen, daar geniet ik van.”

Sociaal Café (foto: Radio Spannenburg, Nelie de Vries)

Als het maar leuk is

De activiteiten zijn niet in beton gegoten. Behalve de eerste dinsdag van de maand. “Dan maken we altijd een kaartje. Dat is zo van oudsher. Voor de rest bepraten we onderling wat we leuk vinden om te doen. Iedereen die langskomt in het Sociaal Café heeft daar een stem in. Vinden de mensen een idee niet leuk, dan gaan we dat ook niet doen.”

Als Marga een uitje regelt, begint dat altijd met parkeren. “Er gaan altijd veel ouderen mee, en dus is het belangrijk dat iedereen daar kan komen. Vervolgens zit je met financiën, maar dat is dus dat geld van de koffie en thee.”

Voldoening

Marga geniet van elke week. “Ik vind het heerlijk hoe iedereen zo lekker onbevangen met elkaar omgaat. Mensen helpen elkaar en dat is het Sociaal Café. Met elkaar, voor elkaar. Mensen helpen mij ook met koffie inschenken, daar geniet ik van.”

Aanmelden voor de activiteiten is niet nodig. “Je komt gewoon op dinsdagochtend om half 10 naar De Treemter in Balk en dan is de koffie bruin.”