Mooi hemelvaartweer op De Jouwer

0
Mees Beau Dean band op Hemelvaartfestival Joure (foto: Radio Spnannenburg, Henk Jansen)

De afgelopen editie van het Hemelvaart Festival in Joure is volgens de organisatie een geslaagd evenement gebleken. Het gratis muziekevenement in Park Hermastate startte in het begin van de middag onder een blauwe lucht en een stralende zon. Stichting Volksvermaak Joure wil graag laagdrempelige evenementen organiseren in Joure met lokale mensen voor lokale mensen.

Dit jaar was er qua line-up een iets andere muziekkeus dan de voorgaande jaren. Zo was er gekozen voor de Mees Beau Dean-band als starter. Deze jeugdige artiesten uit regio Heerenveen hadden eerder indruk gemaakt op het talent-stage van BrêgePop een paar weken terug. Zij wisten in een klein uur behoorlijk indruk te maken met hun cover-liedje.

De organisatie zegt: “Het mooie van een gratis open Festival is dat het publiek heen en weer kan lopen tussen het centrum van Joure en het Festivalterrein kunnen lopen. Mensen gingen tussendoor nog even om een boodschap en konden later weer aanschuiven bij een volgende artiest.”

Piter Wilkens in het Engels

Als tweede band kwamen De Feiers op het openluchtpodium van park-Hermastate. Een in eerste instantie onbekende band, maar toen de vier gitaristen begonnen te spelen draaiden er zich behoorlijk wat hoofden om richting het podium. Een van de vier is Piter Wilkens in een andere setting. En Engelstalig kan hij ook goed uit de voeten met zijn drie muzikale kameraden (Gunar, Harry, Johan en Piter komen alle vier uit Marssum. Ze brachten onder andere Johnny Cash en Elvis Presley op het podium op hun eigen manier en wisten het publiek meer dan een uur lang aan zich te binden. Ze brachten een aaneensluiting van internationale cover-hits.

De Feiers op Hemelvaartfestival Joure (foto: Radio Spannenburg, Henk Jansen)

Inmiddels was Omrop Fryslân ook op het terrein gesignaleerd. Ze maakten opnames en deden live-gesprekjes met de organisatie, bezoekers en artiesten. Ze hadden meerdere plekken voor die dag in de agenda staan en Joure was een mooie tussenstop.

Als derde band stond Milk & Alcohol op het programma. Zzij mochten deze editie als laatste act iets langer op het podium staan. Met hun eighties New-Wave-muziek wisten deze artiesten een net iets andere show neer te zetten dan het publiek gewend is op Hemelvaartsdag in Joure. De band welke gerelateerd is aan de Jouster muziekstichting 8501indie, wist menig toeschouwer en luisteraar veertig jaar mee terug te nemen in de tijd.

Het mooie weer nodigde veel mensen uit om even om het hoekje te kijken, vanaf het begin waren er telkens een zevenhonderd toeschouwers op het terrein. het totale bezoekersaantal wordt geschat op een circa vijftienhonderd verschillende personen. Gedurende het festival kwam de organisatie erachter dan dit de veertiende editie was en dat volgend jaar dus een jubileum-editie zal worden.

Bij Radio Spannenburg is altijd veel aandacht aan lokale evenementen, zoals te horen in Afslag Maandag, Gaastnijs en Even Wat Oars.