Joure onder de wol en Concours Hippique; dit kun je komende week doen

0
(foto: Joure onder de wol)

Iedere week staat er een nieuwe uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Er valt van alles te beleven in de regio! Heb je zelf een evenement die je graag wilt delen? Mail ons op info@radiospannenburg.nl of stuur ons een WhatsApp-berichtje.

Joure onder de wol

Op zaterdag 18 mei staat tijdens dit wolfeest alles in het teken van wol. De markt staat in het teken van het bewerken van geschoren vachten, en het verwerken van wol door te spinnen, breien, haken, vilten of anders creatief bezig te zijn.De kramen staan opgesteld in de tuin van de Sint-Mattheüskerk. De toegang is gratis.
Daarnast is er die dag ook Boerenstreekmarkt in Joure. Deze is in de Midstraat.

Concours Hippique Joure

Het Concours Hippique in Joure wordt dit jaar voor de 22e keer georganiseerd en zal plaatsvinden op zaterdag 18 en zondag 19 mei. De zaterdag staat in het teken van de paarden dressuur. Dit jaar is er voor de klasse M t/m ZZL paarden een selectiewedstrijd voor de Friese Kampioenschappen outdoor. Tevens zal er op de zaterdag de team dressuur worden verreden door zowel de pony’s als de paarden. De zondagochtend is voor de pony dressuur, inclusief de Bixie ruiters en amazones. De zondagmiddag staat in het teken van de menners, er kan zowel dressuur als vaardigheid worden gestart. Het Concours Hippique wordt gehouden op het terrein van de familie Boonstra aan de Lange Ekers in Oudehouske.

(foto: Skouster Oldtimerdei)

Skouster Oldtimerdei

De Skouster oldtimerdei is een evenement waar diverse tractoren worden tentoongesteld. Je vind ze aan De Daam in Heeg op zaterdag 18 mei tussen 10:00 en 17:00 uur. Ook is er de mogelijkheid om op het “speelveld” zelf op een machine plaats te nemen of uw tentoongestelde trekker op vermogen te laten testen (alleen vóór deelnemers show). Tevens is er een behendigheidsspel voor trekkers en een kleppendeksel race, diverse kraampjes en natuurlijk de snackwagen.

Kunstmarkt Balk

In het centrum van Balk, staan zaterdag 18 mei weer zo’n honderd kunstenaars langs het water van de Luts. Ook is er straattheater en livemuziek. Deelnemende acts en muziek op de kunstmark zijn dit jaar Inki Pinki, Hout & Hout, Blik Vooruit, Human Grijpers, Biechtstoel. Twirre en Lefthand Freddy. It Toanhûs laat van zich zien in de Doopsgezinde kerk en in het Oude Raadhuis staat dit jaar Galerie Bax.

Muziek aan de Luts: Kinsky Trio Prague

Het vooraanstaande Tsjechische kamermuziekensemble Kinsky Trio Prague geeft op vrijdag 17 mei een optreden in It Breahûs in Balk.
Elk lid van het trio heeft een indrukwekkende solocarrière op internationaal niveau. Desondanks delen ze sinds 1998 het podium en hebben ze een prachtige verzameling cd’s uitgebracht, met niet alleen Tsjechische composities, maar ook werken van Russische en Franse oorsprong. Ze geven dit voorjaar drie concerten in Nederland, hier zullen ze werken van Brahms, Schubert en Smetena spelen. Het concert in It Breahûs wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting La Pellegrina. Het optreden in Balk is op vrijdag om 20:00 uur. De toegang is gratis met een collecte na afloop, met een richtbedrag van €10.

Optreden Hesston College Choir op en aan het water

Om de twee jaar komt het Hesston College Choir uit Kansas tijdens hun rondreis door Europa, langs in Joure. In 2024 is dit voor de twintigste keer. Extra feestelijk is het feit dat het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente Joure dit jaar 200 jaar oud is. Het wordt een jaar met elke maand wel een bijzondere activiteit. Het Hesston College Choir verblijft een paar dagen in Joure en verzorgen in die periode een paar concerten. Zo zingen zij in de Oecumenische Parkdienst tijdens Pinksteren, een paar nummers van hun repertoire. Deze Parkdienst begint zondag 19 mei om 10.00 uur. Speciale optredens van dit koor zijn op zondagmiddag 19 mei om 17.00 uur vanaf het water in Broek. Dit concert is te bezoeken per boot. Ook zijn er zitplaatsen aan het water mocht u geen boot hebben. En maandagavond 20 mei om 19.30 uur in de Doopsgezinde Kerk van Joure, Midstraat 70. De toegang is gratis.

Lemster Skuorre Blazers

De Lemster Skuorre Blazers zijn een graag geziene groep enthousiaste blazers en drummers die in de zomer regelmatig optreden. Ze zullen het centrum vullen met hun melodieuze klanken op zondagmiddag 19 mei van 14:00 – 17:00 uur.

Open dag Nautische overheden (foto: Friesland.nl)

Open dag Nautische overheden

Op vrijdag 17 mei opent de provincie Fryslân samen met de Marrekrite, Waterpolitie en Rijkswaterstaat de deuren in de haven van het steunpunt Uitwellingerga voor een open dag tussen 10:00 en 16:00 uur. Hier krijg je de kans om een armada aan boten van Provinciale Waterstaat, Marrekrite, Waterpolitie en Rijkswaterstaat van dichtbij te bewonderen en te leren hoe ze worden ingezet voor hun specifieke taken.
Neem een kijkje in het elektrische inspectieschip de PW10 van Provinciale Waterstaat, die toezicht houdt op 1000 km aan provinciale vaarweg. Ontdek de milieuboot en maaiboot van Recreatieschap Marrekrite die de steigers en andere aanlegvoorzieningen beheren en onderhouden. En bewonder de grote boten van Rijkswaterstaat en de Waterpolitie, die worden ingezet voor handhaving op het water.
Ook is er een demonstratie te zien van brugbedieningen op afstand op groot scherm, verzorgd door een medewerker van de bediencentrale in It Swettehûs. Neem alle tijd om rond te kijken, vragen te stellen aan de bemanning van de schepen en meer te leren over de onmisbare nautische taken van deze organisaties. De organisatie vraagt om zoveel mogelijk op de fiets te komen vanwege de beperkte parkeerruimte voor auto’s.

Pinkster festival De Brekken

In Lemmer is aankomend weekend het Pinkster Festival De Brekken. Vrijdag vanaf 19.00 uur gaan de remmen los met All Tha Fokk en Pieter Sahieter. Het feest duurt vrijdag tot 01.00 uur.
Zaterdagmiddag 18 mei organiseert De Brekken een pubquiz. De pubquiz is in de feesttent en begint om 13.45 uur. Teams van maximaal 8 personen kunnen zich opgeven. Tussendoor krijg je hapjes en na afloop is er een BBQ.
Zaterdagavond 18 mei komt de Feest & Rockband Rauzer, Helene Fischer Tribute en achter de draaitafel staat DJ Henri Kicken. De feestavond begint om 19.00 uur.
Zondagmiddag 19 mei komt het trio Jawis De entree is gratis. Zondagavond komt de feestband Melrose. En Tina Turner komt ook nog langs. Echter is dit natuurlijk wel een Tribute. DJ Kicken maakt de show compleet. De feestavond begint op 19.00 uur.
Maandagmiddag 20 mei is de afsluiting met een Superbingo. Je kan een Middellandse zee cruise winnen. Tussendoor is er een optreden van Iris Kroes en van cabaretier Ronald Smink.
Er zijn verschillende soorten tickets verkrijgbaar voor de diverse activiteiten. Deze zijn te bestellen op www.debrekken.nl
Het hele weekend is er voor de kleintjes een kermis in de oude stijl. Onder andere zweefmolen, schiettent en echte ouderwetse grijpmachines. En zoals elk jaar is er ook dit jaar een braderie. Deze is dit jaar twee dagen lang. Op 1e en 2e Pinksterdag zal er een braderie zijn van 12.00 tot 17.00 uur.

Balkster Speciaalbier Festival

Ook in 2024 wordt het Balkster Speciaalbier Festival weer georganiseerd op eerste pinksterdag! Je kunt biertjes proeven op het parkeerterrein van de Plus supermarkt. De organisatie laat weten dat o.a. de volgende brouwerijen aanwezig zijn: Grutte Pier, Tsjerkebier en Havenbrouwerij Het Brouwdok. Er is ook live muziek, foodtrucks, een poffertjeskraam en springkussens voor de kinderen. Ook dit jaar wordt weer de muziek verzorgd door het super gezellige duo van de Choice Piano show! Je kunt bij hun nummers aanvragen. Het festival is gratis te bezoeken, op het bier na natuurlijk, tussen 14:00 en 21:00 uur.