Melissa Pander gaat weer voor de prijzen

0
Winnaar Sneek: Melissa Pander (foto: Radio Spannenburg, Henk Jansen)

De afgelopen weken was het weer druk in Friesland-Muziekland. Naast de festivals en evenementen waren er zeven voorrondes voor de Kleine Prijs van Friesland. De laatste drie waren voor de categorie bands. Van de Singer-songwriter en Hiphop is eerder verslag gedaan. Er zijn twee voorrondes per categorie.

Drie avonden waren er georganiseerd door FrieslandPop en de locaties in Donkerbroek, Sneek en De Westereen (respectievelijk 13 april in Cafe Donkerbroek door stichting de Kortsluiting, 19 april door Rock Cafe Sneek en 3mei door het Poppodium Badhûs in de Westereen)

In totaal hebben er 10 bands meegedaan van de geselecteerde 12. Door omstandigheden moesten er twee afzeggen in de Westereen.

Op elke avond kon er een plek in de finale op 29 juni in het Bolwerk te Sneek verdient worden, de finaleavond wordt aangevuld met een ‘wildcard’ welke aangewezen wordt door overkoepelende organisator FrieslandPop.

Winnaar Donkerbroek: Deafened to Death (foto: Radio Spannenburg, Henk Jansen)

De eerste voorronde in Donkerbroek was met wat hardere muziek, waaronder metal en punk. Deafened to Death, de Hardcore-metalband uit Leeuwarden was de winnaar, zij gaven een snoeihard optreden met enorm veel energie. Ze bliezen het publiek en de jury omver met een show waar de overige bands niet aan konden tippen. Toch was het niveau hoog en hebben de Pulse, Bosbrand en Deep Sleep Cinema een goeie indruk achter gelaten.

Pop in Sneek

De tweede voorronde in Sneek was iets meer pop-gerelateerde muziek, aangevuld met indie. Melissa Pander uit Oudemirdum wist met haar band de dagzege op te eisen met haar Nederlandstalige popliedjes. De Bands Sono en Aurelia Rose brachten een enthousiaste show en kunnen terugkijken op een goeie leeravond. Floor Bruystens en haar band uit Heerenveen hadden ook een puik optreden gegeven. Zij wisten achteraf de wildcard binnen te slepen.

Country in de Wâlden

De derde voorronde in De Westereen had dan weer meer een boerenrock/country sfeer. De Country-rockband JackShit uit Leeuwarden wisten hier de laatste rechtstreekse finale-ticket te veroveren ten kost van Asbest, de boerenrockband die in hun Stellingwerfs dialekt de boel op de kop wisten te zetten. Ondanks dat er maar twee bands waren was het toch een prachtige muziekavond.

Al met al was de organisatie tevreden over het niveau van de bands. De een is iets verder dan de ander en sommige bands hebben erg veel potentie om de komende jaren mooie dingen te gaan doen.

In het radioprogramma Even Wat Oars volgt Radio Spannenburg deze muziekevenementen op de voet. In het programma wordt muziek van lokale artiesten gedraaid en wordt verslag gedaan van de muzikale gebeurtenissen die ze meemaken. Ook later blijft Radio Spannenburg deze artiesten volgen. Soms duiken ze weer op in een andere vorm, of onder een andere naam. De Friese muziekscene blijft steeds in beweging.