Overlastgevers Heerenveen worden nu collectief geweerd uit horeca: “De eerste twee staan er al in”

0
Burgemeester Fokkens en Marianne Fransen (foto: Radio Spannenburg, Douwe van der Kooij)

Vanaf deze week kunnen horecaondernemers in Heerenveen zich aansluiten bij de Collectieve Horeca Ontzegging (CHO). Dat betekent dat ze samenwerken om ervoor te zorgen dat hun horecazaken veiliger zijn voor henzelf, hun medewerkers en hun klanten. Heerenveen is de eerste plaats in Friesland die dit invoert.

Minder overlast

De bedoeling is om overlast te verminderen en misdaad in de uitgaansgebieden te voorkomen. De gemeente wil dat mensen zich goed gedragen als ze uitgaan. Als iemand zich zeer slecht gedraagt in een café of restaurant, kunnen ze worden geweigerd in alle andere aangesloten zaken in dat gebied, of zelfs de hele gemeente. Als ze toch proberen binnen te komen, kan de politie optreden en de rechtbank overgaan op vervolging.

Burgemeester Fokkens-Kelder en Marianne Fransen plakken de eerste sticker (foto: Radio Spannenburg, Douwe van der Kooij)

Eerste sticker voor It Houtsje

Marianne Fransen van café It Houtsje aan de Oude Koemarkt heeft de eer om de eerste sticker op haar gevel te plakken. “Ik ben er heel blij mee. We staan achter dit concept. Dit brengt voor ons rust, overzicht en veiligheid. We kunnen zien wie wel en niet in de zaak mag komen. Gelukkig gebeurt een ontzegging niet vaak. Maar als er echt wat aan de hand is, moeten we kunnen ingrijpen. De eerste twee personen staan al geregistreerd. Omdat het een collectief is, geldt dat dus voor alle deelnemende horeca die meedoen met de Collectieve Horeca Ontzegging.”

Privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft heeft toestemming gegeven aan de horecaorganisatie KHN om het nieuwe beleid toe te passen. De KHN heeft ook een nieuw computersysteem en een app gemaakt om bij te houden wie er geweigerd wordt. Dit moest aangepast worden vanwege nieuwe privacyregels, maar volgens de gemeente Heerenveen werkt deze nu weer goed.

De burgemeester van Heerenveen, Avine Fokkens-Kelder, heeft de eerste sticker geplakt en is tevreden over de start van dit project. “We zijn erg blij dat de Heerenveense horeca de collectieve horecaontzeggingen weer kan inzetten. Dit is een belangrijke stap en een goed instrument dat helpt in onze aanpak van veiligheid in het horecagebied. Er doen nu zo’n 25 horecazaken mee. We hopen dat veel horecazaken in onze gemeente mee gaan doen”, aldus Fokkens.