Bezoek de KNRM en de grasbaanraces in Joure; dit kun je komende week doen

0
Open huis bij de KNRM in Lemmer (Foto: VVV, Ellen Bosma)

Iedere week staat er een nieuwe uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Er valt van alles te beleven in de regio! Heb je zelf een evenement die je graag wilt delen? Mail ons op info@radiospannenburg.nl of stuur ons een WhatsApp-berichtje.

Reddingbootdag KNRM Lemmer

Op zaterdag 25 mei doet het KNRM-station Lemmer weer mee met de Landelijke Reddingbootdag. De KNRM speelt een belangrijke rol in Lemmer. Op de eerste plaats staat natuurlijk het reddingswerk. Maar de medewerking van de KNRM-mensen garandeert ook de veiligheid bij talloze evenementen in Lemmer. Sterker nog, zonder hun assistentie zouden veel manifestaties niet georganiseerd kunnen worden.
De open dag in Lemmer is bij het Reddingbotenstation langs de Sluisweg en is van 10:00 tot 16:00 uur. Bekijk de boten aan de steigers of vaar als donateur mee met een reddingboot. Voor kinderen is dit vaak een onvergetelijke belevenis. Als het mogelijk is, geeft de brandweer op die dag ook allerlei demonstraties. Bovendien is het naastgelegen opleidingsschip van de Zeekadetkorps Lemmer te bekijken.

Grasbaanraces Joure

Motorclub Flying Boetoe organiseert komend weekend grasbaanraces. Op zaterdag 25 mei brullen de motoren weer over de Nutsbaan in Joure! Dit jaar verwelkomen ze de terugkeer van de Specials en Zijspannen. Verwacht dus razendsnelle races en een dag vol adrenaline en vermaak. De dag begint om 13:00 uur en de entree is €15,- voor personen vanaf 18 jaar. Jeugd is gratis.

Dorpsfeest Oudehaske

Van donderdag 23 t/m zondag 26 mei is de Feestweek in Oudehaske. Donderdagochtend is er koersbal, ’s middags klaverjassen en ’s avonds is er een Tent Pubquiz en live muziek van de band Plus Us. Vrijdagochtend zijn de kinderspelen. ’s Avonds is er een playbackshow en feest met DJ Lex. Zaterdag is de gezellige morgen met o.a. Vrouwenkoor ‘De Feanwiven’. ’s Middags is er Jeugdmeerkamp. ’s Avonds de Hasker BBQ en optredens van Benny Bakker, de band Empire en DJ Sander Post. Zondag is de afsluiting met koffietijd en de tentdienst met medewerking van Sjongersgroep Majim uit Koudum.

Langweerder Streekmarkt

Op zondag 26 mei wordt de Buorren in Langweer omgetoverd tot de lokale streekmarkt. De markt is van 12:00 – 18:00 uur. Je kunt er producten van de lokale ondernemers kopen.

Wandelen in het Rysterbosk (Foto: It Fryske Gea)

Voorjaarswandeling door het Rysterbosk

Op zondag 26 mei organiseert It Fryske Gea een voorjaarswandeling door het Rysterbosk. In deze tijd van het jaar komen alle bomen weer uit hun winterslaap. De bladeren zijn inmiddels uit hun knopjes gekomen, waardoor het groen van de bladeren prachtig afsteekt tegen de donkerbruine bast. Kortom, het Rysterbosk is een bezoek meer dan waard! Aanmelden kan op itfryskegea.nl. Voor leden is de wandeling gratis, anders is het €4,- De wandeling is van 09:30 – 12:00 uur.

Slagwerkdag van It Toanhûs

Zaterdagmiddag 25 mei organiseert de slagwerkafdeling van It Toanhûs de SlagWerkDag. Een middag voor beginnende én gevorderde slagwerkers. Dus zit je al op les, heb je vroeger gespeeld en begint het weer te kriebelen of ben je nieuw in de wereld van het slagwerk? Dan kun je langskomen. De dag wordt gestart met een drumspektakel van DrumForce One. Dit is om 14:00 uur. Na de opening worden er op verschillende locaties in De Brede School Joure Zuid workshops gegeven: Djembé workshop, Drumbreak en -solo’s maken, Melodisch slagwerk Marimba, een Drum inloop en er is een repetitie van de huidige Toanhûs cursisten, de Samenspeelgroep ‘Feel this moment’ Wil je aan een of meerdere workshops meedoen? Dan kun je je opgeven via toanhus.nl

Brio Zeilmarathon

Zaterdag 25 mei om 7.00 uur vindt de 35e editie van de Brio Zeilmarathon plaats. Elk jaar wordt de Brio Zeilmarathon georganiseerd door Watersportvereniging Onder Ons uit Terherne. Het is de grootste zeilmarathon race in Friesland.
De zeilmarathon voert de open zeilboten door zuidwest Friesland over een 60 kilometer lang traject. De race is uitgegroeid tot een evenement met 150 boten na een rustig begin in 1988 met 30 boten.
Er mag op alle manieren worden voortbewogen tijdens de wedstrijd, zolang er geen hulp van derden wordt gebruikt en ook geen mechanische hulpmiddelen. Zolang de voorrangsregels en de veiligheid in acht worden genomen is verder bijna alles toegestaan. Deze manier van zeilen levert een mooi schouwspel op van jagen, peddelen, bomen en zeilen, maar ook van afzien en plezier! Bij de finish in het centrum wordt je als een ”elfstedentocht” held binnengebracht, hierna barst in de feesttent een groot feest los.

Workshop Vouwlamp maken (foto: Nationaal Landschap Zuidwest-Friesland)

Workshop Vouwlamp maken

Met slechts twee velletjes papier en wat strategisch geplaatste vouwlijnen maak je een pracht van een lamp! Wil je leren hoe? Doe dan donderdag 23 mei om 14.00 uur mee aan de workshop o.l.v. Sijbrigje van ‘Leafs fan Siep’ bij Bezoekerscentrum Mar en Klif. Je maakt dan deze papieren lamp van circa 15 cm hoog met een doorsnede van 20 cm die zowel hangend, liggend op z’n kant of staand super mooi te stylen is én compleet met stroomsnoer en led-lamp thuis meteen sfeer kan maken!
De workshop duurt 2 tot 2,5 uur. Deelname kost € 40 inclusief materiaal, koffie/thee en stroomsnoer met ledlampje. Aanmelden doe je op nationaallandschap.frl/evenementen

Modeltreinbeurs

Op zaterdag 25 mei vindt er in Joure weer een modeltreinbeurs plaats. Liefhebbers kunnen terecht in ‘t Haske.
De beurs in Joure is al meer dan 20 jaar een begrip onder de modeltrein liefhebbers. Bij modelspoor heb je eigenlijk te maken met meerdere hobby’s in één! Er komt heel wat bij kijken, denk aan: ontwerpen, tekenen, plannen, bestuderen van de werkelijkheid, elektronica, schilderen, enzovoort.
Er zal een aanbod zijn van nieuwe en gebruikte treinmodellen, railmateriaal, toebehoren en literatuur van de meeste merken. Op de beurs kunnen (gebruikte) treinen geruild, verkocht en gekocht worden. Hobbyisten die met een probleem op modelspoorgebied zitten kunnen mogelijk een antwoord op hun vragen krijgen.
De zaal is zaterdag 25 mei geopend van 09:45 – 14:15 uur. De toegangsprijs bedraagt voor volwassenen € 3,30 en kinderen € 1,40.

Natuurgebied bij De Verborgen Hoek (foto: Nationaal Landschap Zuidwest-Friesland)

Plantenexcursie voor beginners

Camping De Verborgen Hoek in Harich heeft een interessant natuurgebied aangelegd met onder andere een groot veld met bloemrijk grasland en waterplassen. Ideaal om kennis te maken met bloeiende wilde planten. Juist als je nog niet veel kennis van planten hebt, is deze excursie iets voor jou. Uiteraard zijn plantenkenners ook van harte welkom. Wat kun je zoal verwachten? Verschillende soorten klaver: rode en witte klaver, rolklaver, kleine klaver, hazenpootje en basterdklaver. Het natuurgebied bij De Verborgen Hoek is deze tijd van het jaar ideaal om te genieten van bloeiende wilde planten. Je kunt daarom op zaterdag 25 mei op excursie door dit gebied. Deze excursie wordt georganiseerd door de IVN Súdwesthoeke. Opgave (gewenst) via ria2brouwer@gmail.com Start: 13.30 uur op de parkeerplaats van camping De Verborgen Hoek aan de Bokkeleane in Harich. Je kunt hier ook parkeren. De excursie duurt twee uur.