Honderden woonwagenbewoners naar Culturele Bijeenkomst

0
(foto: Radio Spannenburg, Douwe van der Kooij)

Honderden woonwagenbewoners uit binnen- en buitenland waren dit pinksterweekend in Heerenveen voor de jaarlijkse ‘Culturele Bijeenkomst Oudeschoot’.

Nieuwe locatie

Na meer dan vierhonderd jaar op dezelfde plek, in Oudeschoot, hebben ze dit jaar een nieuw terrein aangewezen gekregen. Het gaat om het parkeerterrein van het Abe Lenstrastadion, waar vorige week nog Heaven Open Air plaatsvond.
De bijeenkomst was dusdanig populair, dat de organisatie deelnemers uit Duitsland en Frankrijk moest teleurstellen. Er is plek voor maximaal 250 wagens. De belangstelling voor de tradities en de cultuur is dus groot.

(foto: Radio Spannenburg, Douwe van der Kooij)

Paarden en geloof

“Wij zijn natuurlijk veel met paarden en handel bezig,” vertelt Fetty Nijboer. “We zijn allemaal woonwagenbewoners die bijeenkomen. We zitten hier gezellig, er komt een zanger en daarmee vieren we onze cultuur.”

“De Culturele Bijeenkomst is een mooie gelegenheid om een partner te vinden uit de eigen cultuur,” zegt Grada Wolters van de organisatie. Het geloof speelt daarbij een belangrijke rol. “Zowel het christelijke als het katholieke geloof vallen daaronder. ’s Ochtends en ’s avonds hebben we diensten. De mensen uit het buitenland vertellen over wat ze daar met ze het geloof doen en wat hun dat brengt.”