Oranjewoudfestival vergroent en professionaliseert

0
Opbouw Oranjewoudfestival (Foto: Radio Spannenburg, Douwe van der Kooij)

Van 30 mei tot 2 juni zal dit jaar in Oranjewoud weer het Oranjewoudfestival plaatsvinden. Dit is een befaamd en zeer gewaardeerd festival met voornamelijk klassieke muziek. Het is dit jaar voor de 12e keer dat het Oranjewoudfestival wordt georganiseerd.

De Overtuin, een unieke locatie

Het festival plaats vindt plaats in een prachtige omgeving, namelijk de Overtuin, gelegen in parkgebied Oranjewoud ten oosten van Heerenveen.

Het park behoorde tot het gebied van Landgoed Oranjewoud, dat in de 17e eeuw door Albertine   Agnes van Nassau werd aangelegd. De locatie is dan ook magisch en zeer geschikt voor muziekfestivals.

Het organiseren van het Oranjewoudfestival kost veel tijd. 

“Bij het organiseren van een dergelijk festival komt veel bij kijken,” aldus Enno Feenstra, hoofd productie. Een jaar van tevoren worden de eerste voorbereidingen getroffen. Dan reeds moet worden nagedacht over hoe de programmering er uit zal zien, een taak voor de programmaprogrammeur. Het doorlopen van het vergunningentraject kost eveneens veel tijd. Dit en nog veel meer wordt geregeld door een fijn en gedegen team. Het festival heeft een goede naam, is een van de meest toonaangevende klassieke-muziekfestivals van Nederland. Veelzijdig, internationaal, prikkelend en laagdrempelig. Desondanks probeert het team te finetunen, zoals het zoeken naar een breder publiek.

Het festival vergroent en professionaliseert

Veel aandacht is er voor het vergroenen van het festival. Zo zijn er ecologische scans gemaakt en wordt er dit jaar gebruik gemaakt van accupacks met veel kleinere aggregaten ernaast. Daarmee kunnen piekspanningen beter opgevangen worden. Voor een deel draait het festival op zonnepanelen. Voor het verplaatsen van mensen wordt gebruik gemaakt van elektrische autootjes. 

Samenwerking met Lauswolt uit Beetsterzwaag

Het festival werkt samen met Lauswolt uit Beetsterzwaag. Eén van de pijlers is de educatie, de kinderen in contact brengen met allerlei verschillende soorten muziek. Muziek is op de scholen veelal wegbezuinigd. Door middel van sport, spel en doen wordt geprobeerd de kinderen weer in contact te brengen met muziek en daar zo draagvlak voor te creëren.

Musici op het podium

Op het festival treden vele grote artiesten op. De heer Feenstra noemt als zijn voorkeur The Vilnius String Quartet, RemyAlexander, Nyke Laverman, Woodcraft en Orbi.