Radio Spannenburg blijft streekomroep van De Fryske Marren

0

Radio Spannenburg blijft de komende vijf jaar streekomroep van De Fryske Marren. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond met algemene stemmen besloten.

Radio Spannenburg is net als de NPO en Omrop Fryslân een publieke omroep. Voor het uitvoeren van deze publieke taak ontvangt de Stichting Radio Spannenburg ruim 33.000 euro per jaar van de overheid.

Met de uitspraak van de gemeenteraad krijgt het Commissariaat voor de Media het advies om met Radio Spannenburg door te gaan. Daardoor wordt vanaf 19 augustus aanstaande de uitzendlicentie van Radio Spannenburg voor vijf jaar verlengd.

Nieuwe uitdagingen

Voor de traditionele lokale omroepen in Nederland staan grote uitdagingen op de agenda. De landelijke overheid heeft de wens om vanaf 2027 een nieuw publiek bestel in te laten gaan, bestaande uit tachtig professionele streekomroepen. Dit betekent dat kleine lokale omroepen in Nederland met elkaar moeten samenwerken op organisatorisch en journalistiek gebied.

Radio Spannenburg blijft de streekomroep van De Fryske Marren – Foto: Radio Spannenburg

Radio Spannenburg loopt hierin voorop doordat de omroep voldoet aan de wens van schaalvergroting en de investeringen op journalistiek vlak. “Dit betekent dat wij ons de komende tijd volledig kunnen focussen op het uitbreiden van onze nieuwsverhalen,” aldus Ronald van der Pol van Radio Spannenburg. “Naast het bereik via ons radiokanaal, zien we de laatste maanden ook een flinke online groei, doordat we actiever zijn geworden op social media. Daarnaast verandert het mediagedrag van de consument in rap tempo. Mensen kijken bijvoorbeeld steeds minder traditionele tv en daar profiteren wij enorm van.”