Dit weekend in de regio: Beachvolleybal in Oudemirdum en dorpsfeest Haskerhorne

0
(foto: Beachvolleybal Oudemirdum)

Iedere week staat er een nieuwe uitgaansagenda voor je klaar op de website van Radio Spannenburg. Er valt van alles te beleven in de regio! Heb je zelf een evenement die je graag wilt delen? Mail ons op info@radiospannenburg.nl of stuur ons een WhatsApp-berichtje.

Filosofische wandeling

Heb je zin in een goed gesprek? Zoek je meer verdieping of heb je vragen die te maken hebben met zingeving, spiritualiteit of filosofie? Dan kun je op zaterdag 15 juni meedoen met een filosofische wandeling! Tijdens de wandelingen komt iedere keer een ander onderwerp aan bod. Door hierover met anderen te praten, krijg je meer inzicht over jezelf. Je hoeft geen kennis te hebben over filosofie om mee te wandelen. Iedereen is welkom! De wandelingen worden begeleid door medewerkers van het Humanistisch Verbond en de Protestante Gemeente Heerenveen. Start van de wandeling is in de Bibliotheek in Heerenveen. Hier eindig je ook, met een kopje koffie of thee. Deelname is gratis, opgeven is niet nodig. Aanvang om 10:15 uur.

Slootjesdag voor de jeugd Teroele

Zaterdag 15 juni is het slootjesdag in Teroele. Kinderen en hun ouders vangen in Friesland waterdiertjes en doen proefjes om te onderzoeken hoe het is gesteld met het waterleven in de slootjes. Samen met de IVN Natuurgidsen ontdekken zij welke dieren en planten er in en rond de sloot leven. Dit jaar staat speciaal in het teken van de aanwezigheid van kokerjuffers in het Nederlandse water. Wil je weten hoe een kokerjuffer overleeft in een sloot vol vijanden? Of hoe een bootsmannetje aan zijn voedsel komt? Waarom een schaatsenrijder kan schaatsen? Of gewoon welke beestjes er allemaal leven in het water? Dan kun je 15 juni de sloot in tussen 13:00 en 16:00 uur aan de Troelstraweg in Teroele. Aanmelden kan via ivnsudwesthoeke@outlook.com

Slootjesdag (foto: IVN Súdwesthoeke)

Dorpsfeest Haskerhorne

In Haskerhorne zijn van t/m zondag 16 juni dorpsfeesten. Vrijdgavond is er een bingo, talentenavond en muziek in de feesttent. Zaterdag is er meerkamp, schminken en komt vanaf 22:00 uur de band Smûk optreden. Zondag is de afsluiting met een tentsamenkomst met muzikale begeleiding door Excelsior en gastspreker Graddie Meijer. Het thema is ‘Vrijheid’.

Beachvolleybal Oudemirdum

Op zaterdag 15 juni staat Oudemirdum weer in het teken van het Beachvolleybal toernooi. Al weken zit de inschrijving vol, en zodoende doen er dan ook weer vijftig teams mee. Op zondag is er dit jaar beachsoccer en dat is nieuw. Daar mag de organisatie tien teams verwelkomen die door de organisatie zelf zijn samengesteld. Zo kunnen ze kijken of dit gaat bevallen. Maar nu al is bekend dat dit niet het laatste jaar zal zijn van beachsoccer.

Slach om Heech

De Slach om Heech op zaterdag 15 en zondag 16 juni is een wedstrijdweekend voor IFKS skûtsjes op het Heegermeer bij WaterSportvereniging Heeg. Zo’n 50 skûtsjes strijden met elkaar gedurende meerdere wedstrijden per dag op het Heegermeer. Het is voor de bemanningen een mooi oefenweekend voor het IFKS kampioenschap. Voor toeschouwers en organisatie is het een groot spektakel.

Het Oudemirdumerklif (Foto: Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân)

Geschiedeniswandeling Oudemirdumerklif

Op zondagmiddag 16 juni organiseren Bezoekerscentrum Mar & Klif en Hotel Boschlust een geschiedeniswandeling naar ‘t Oudemirdumerklif onder leiding van publiekshistoricus Arnoud van de Ridder. Hij vertelt je tijdens de kuier over de geschiedenis van dit unieke stukje natuur in Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslan. In kleurrijke verhalen neemt hij je mee op een tijdreis door de Marderhoeke naar het uitkijkpunt bij ‘t Oudemirdumerklif. De verdwenen badhokjes, visser Minne de Vries, het jagen op konijnen met een fret, de houten zeewering en de paalworm en andere bijzonderheden zoals de tuinwallen en het landschap komen aan de orde.
De kuier start om 13:30 uur bij Bezoekerscentrum Mar & Klif de wandeling wordt afgesloten rond 15:00 uur bij Hotel Boschlust waar we gezellig samen nazitten met een kop koffie/thee en gebak. De deelnamekosten bedragen € 12,50 per persoon incl. koffie/thee met gebak. Opgave is noodzakelijk en kan via www.nationaallandschap.frl/evenementen. De wandeling duurt ongeveer 1.5 uur.

Zeilwedstrijden voor Staverse jollen

Stichting de Staverse Jol organiseert in samenwerking met vijf plaatselijke commissies zeilwedstrijden voor Staverse jollen. Zaterdag 15 juni zijn er wedstrijden bij Oudega Súdwest. Er wordt gezeild in twee klassen: vissermanjollen en kajuitjollen.
Rond 10.00 uur is het palaver, om 11.00 uur gaan de schepen het IJsselmeer op voor de 1e wedstrijd en komen rond 12.30 uur terug naar de haven. ’s Middags om 14.00 uur is de 2e wedstrijd en rond 15.30 uur komen ze weer aan de kant voor de prijsuitreiking.

Amsterdamse Dag

Op zaterdag 15 juni vanaf 10.00 uur organiseert de Vereniging voor Volksvermaken Langweer de jaarlijkse Amsterdamse dag.
Traditiegetrouw vindt dit evenement elk jaar op de derde zaterdag van juni plaats. Het centrum van Langweer wordt omgetoverd tot een gezellige markt voor jong en oud. Wat mag je van deze dag verwachten? Het inmiddels bekende draaiend rad, waar weer leuke prijzen mee zijn te winnen.Voor de kleintjes de bekende kleedjesmarkt. De gezelligheid zal worden ondersteund door muziek. Ook dit jaar is de kofferbakverkoop in de Buorren. Voor de kinderen is er een rommelmarkt waar ze hun speelgoed kunnen verkopen.
In de oude haven grote waterbalonnen waarin je kunt lopen op het water, rondvaarttocht op een sleepboot, draaiend rad, live muziek op alle terrassen met aansluitend het Midzomeravond concert.

Zwaanzinnige Midzomeravond

Zwaanzinnige Midzomeravond is op zaterdag 15 juni in Langweer. Heerlijke muziek om naar te luisteren en daarna te dansen midden op de Buorren bij de Tapperij en Noflik by Zwigt & Bosma De Line-up bestaat uit Seewolf en Terra Volta. In de muziek van Seewolf hoor je dat de mannen een passie hebben voor minimalisme, maar de tijd durven te nemen om hun verhaal te vertellen. Want enkele jaren geleden heeft Seewolf een tapemachine vanuit Californië naar de Oude Bildtdijk verscheept. In de jaren 70 wordt er in de Wally Heider Recording Studio in San Francisco veel opgenomen over deze tapemachines. Muziek van o.a. Neil Young, Van Morrison, Tom Waits en The Grateful Dead lopen door de sporen van het apparaat en nu zo’n 50 jaar later loopt de muziek van Seewolf door deze zelfde sporen.
En de 7-koppige Nijmeegse band Terra Volta brengt een hete mix van aanstekelijke ska, bruisende reggae en opzwepende Balkan.