Gemopper over containerunits: “Dit levert voor buurtbewoners grote problemen op”

0
De containerunits (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

In Lemmer zijn sommige inwoners niet te spreken over de tijdelijke containerunits van Dynhus. De Parkstraat in Lemmer wordt momenteel flink onder handen genomen. De huizen, gebouwd in de jaren ’70, worden gerenoveerd. De werkzaamheden leveren dermate veel hinder op, dat bewoners om beurt in containerunits moeten wonen.

Hendrik Bootsma is een van de bewoners die niet te spreken is over deze oplossing van woningcorporatie Dynhus. Eerder gaf hij bij Radio Spannenburg aan dat het een “kwestie van wat ongemak is”, maar daar komt de Lemster op terug.

Een grote tegenvaller

“Het viel tegen. Wij kwamen op de dag van de verhuizing in een smerige unit terecht. De helft van de spullen op de inventarislijst was er niet. Daarnaast was het ook enorm warm. Nou zit er een airco in de woning, maar die maakt ontzettend veel lawaai.” Verder klaagt Bootsma over de kookplaat, de wasmachine die niet werkte en slecht internet. “Onstabiel internet levert voor sommige buurtbewoners enorme problemen op. Een vrouw die een noodknop draagt vanwege haar gezondheid, is volledig afhankelijk van stabiel internet, omdat die knop daarmee werkt. Die vrouw was helemaal in paniek.”

Het avontuur van Bootsma in de containerunit duurde dan ook maar negen uren. Om middernacht hebben hij en zijn vrouw de spullen ingepakt en zijn ze naar hun eigen huis gegaan.

Groot onderhoud aan woningen in de Parkstraat (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

Maandag de eerste

Nadat Bootsma op de late vrijdagavond weer naar zijn oude huis is gegaan, heeft hij het noodnummer van Dynhus gebeld. “Dan krijg je iemand van een ander bedrijf aan de telefoon, die vervolgens overlegt met Dynhus. Het antwoord wat ik kreeg was dat ik niet eerder dan maandag geholpen kon worden. Ook een telefoontje van de Thuiszorg voor de ouderen hielp niet.”

De week erop is Bootsma in gesprek gegaan met de uitvoerder van het bouwbedrijf en twee medewerkers van Dynhus. “Ze gaven toe dat de situatie met de servicedesk niet goed ging. Ik kon toen een ander huisje krijgen, maar ik kreeg via via te horen dat de bovenbuurman daar luide muziek draait en feestjes geeft. De buurt adviseerde mij om dat niet te doen. Daarna heb ik besloten om in mijn eigen huis te blijven. Ik zit dus nu middden in de verbouwing. Op zich stoor ik mij er niet aan en we verlenen alle medewerking aan het bouwbedrijf. In overleg gaat het perfect. Het grove werk gaat vier weken duren, maar ik heb dit liever dan zo’n unit. Ik laat het over mij heenkomen en dat is het beste.”

“Maar er zijn een aantal zaken die mij nog altijd storen,” aldus Bootsma. “Er is een warmtepomp beloofd, maar dat gaat niet door. En ik krijg van een buurtbewoner te horen dat hij veel meer moet gaan betalen, voor hetzelfde als wat wij hebben. De communicatie is gewoon slecht.”

Niet iedere bewoner is te spreken over de tijdelijke huisvesting (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

Reactie Dynhus

Yeb Tiemensma van Dynhus betreurt de gang van zaken. “Wij beseffen dat dit project een grote impact heeft op onze huurders. Er gebeurt veel aan de woning en dat betekent dat de huurder uit de woning moet. Een van de opties is om tijdelijk te verhuizen naar een van de zes containerunits die we hebben geplaatst. Hier verblijven huurders vier weken in. Dat heeft de nodige impact. Er zijn enkele problemen gemeld en die zijn door ons of de aannemer opgepakt. We leren uit de situaties die zijn ontstaan, zodat we ons kunnen verbeteren. Voor zover ons bekend heeft zich alleen in één weekend problemen afgespeeld.”

Het is de eerste keer dat Dynhus huurders in een containerunit onderbrengt. “We hebben wel eerder projecten gedaan waarbij huurders naar een wisselwoning moeten. Maar dit is nieuw en dat is een leerproces. Je moet je ook afvragen of wisselwoningen wel een alternatief is in deze tijd van woningkrapte. Je moet dan namelijk huurwoningen vrij houden.”

Grootschalig onderhoud in de Parkstraat in Lemmer (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

Niet de laatste keer voor de units

Volgens Tiemensma blijft de optie voor containerunits ook voor komende projecten bestaan. “Als ik kijk naar de plannen voor de komende jaren, dan kan een containerunit een prima oplossing zijn. Maar bij het eerstvolgende project, Lemmer-west, hoeven mensen niet uit hun woning. Het gaat daar om 114 woningen waarbij we een deel gaan slopen en een deel gaan renoveren. Voor de sloopwoningen gaan we wisselwoningen inzetten. Voor de woningen die gerenoveerd worden, kunnen mensen in hun eigen woning blijven.”