Martien wandelt voor goede doel de Zuiderzee rond

0

Het is een tocht van bijna vijfhonderd kilometer door weer en wind, maar Martien Vroone wandelt gewoon door. De 72-jarige wandelaar uit de kop van Noord-Holland zamelt namelijk geld in voor het vakantieschip Prins Willem Alexander. Wij treffen Martien op zijn rustdag op de camping in Lemmer.

Op De Platte Dijk staat zijn kleine tentje in de beschutting van alle wind en regen die Martien al over zich heen heeft gekregen. Inmiddels is de wandelaar al op tweederde van zijn 24 dagen tellende tocht, maar hij is er nog niet. Martien moet de hele Friese IJsselmeerkust nog bij langs, plus de Afsluitdijk. “Ik ben begonnen in Den Over, en daar hoop ik over een paar dagen weer te eindigen.”

Oude stapelbedden

Martien wandelt voor het vakantieschip Prins Willem Alexander. “Dat is een schip waar intensieve zorg kan worden verleend, zodat mensen die dat nodig hebben alsnog op vakantie kunnen. Op het schip is ook ruimte voor vrijwilligers nodig. Zij slapen nu nog in stapelbedden, maar die zijn verouderd. Daarnaast raken sommige vrijwilligers op leeftijd, en dan is zo’n stapelbed ook niet ideaal. Het schip vaart veel over het IJsselmeer, dus toen dacht ik: dan ga ik die in de rondte.”

Martien Vroone kan op z’n rustdag lekker op slippers lopen. (foto: Radio Spannenburg, Darshan Boerema)

Baaldagen maar weer is geen spelbreker

Nadat Martien in 2017 met pensioen ging, is hij steeds meer wandelen. Zijn vakanties bestaan dan ook uit een paar wandelschoenen, een rugzak en een tentje. Dat heeft hij nu ook mee op deze wandeling rond de voormalig Zuiderzee. “Hij weegt 14 kilo. De moed zakt me nog niet in de schoenen, maar ik heb wel baaldagen gehad.” Daarmee doelt Martien op de vele regen en harde wind die hij voor de kiezen kreeg. “Dan dacht ik: moet ik nu nog verder? Maar de sponsoring gaat door, dus dat houdt mij op de been.”

Onderweg is Martien met zijn bepakking een opvallende verschijning. “Mensen spreken mij aan en dat is leuk. Ze zijn nieuwsgierig omdat ze mij zien rondzeulen. Hij lijkt elk jaar weer zwaarder te worden, maar ik denk dat het mijn leeftijd is”, lacht Martien.

Drieduizend is de doelstelling

Inmiddels staat de teller via de doneersite op ruim 2.200 euro. “En op de boot staat ook nog een collectebus. Daar zit zo’n 600 euro in, is mij verteld.” Het uiteindelijke doel is om zo’n 3.000 euro op te halen.

Naast het halen van het einddoel is er nog één andere hindernis voor Martien: de Afsluitdijk is dicht voor fietsers en wandelaars vanwege het grootschalig onderhoud. “Ik hoop dat ik langs de afzetting mag. En anders zit het er niet anders op dan de bus te pakken.”