Dorpsblad Langweer omgetoverd tot glossy

0

Al 46 jaar valt elke maand in Langweer en Boornzwaag bij elk huis het Dorpsblad Langweer op de mat. Maar met de komst van de nieuwe hoofdredacteur Barbara Beukering worden de bakens beetje bij beetje verzet. Deze zomer is de juni-editie omgetoverd in een Glossy Zomerspecial.

Hoofdredacteur Barbara Beukering en voorzitter Riemer van der Velde

Extra inkomsten genereren

En bij een glossy hoort natuurlijk een lanceerparty. En die wordt gegeven in een monumentale boerderij aan de Dijken. Deze boerderij was ooit van politicus Ed Nijpels.

Bij binnenkomst in de enorme deel worden de vrijwilligers gelijk getrakteerd op champagne geserveerd door Barbara van Beukering. Van Beukering is jarenlang hoofdredacteur van bekende glossies geweest en is nu vrijwilliger bij het Dorpsblad. Vorig jaar trad er een nieuw bestuur aan, dat op zoek was naar extra inkomsten. “Dus we hadden een brainstorm, hoe kunnen we extra inkomsten genereren?” verteld Van Beukering, “En daar kwam een glossy uit. Want een glossy kunnen we ook verkopen aan toeristen, hopen we.”

“Deze uitgave is twee keer zo dik. Het is full color, glimmend, een hard ruggetje.” glundert Van Beukering, “Dus het hele gevoel is echt een luxe magazine in plaats van een zwart-wit krantje. Maar belangrijker is nog de inhoud. Wij richten ons met de inhoud ook echt op de bezoekers van Langweer, op de toeristen.” legt ze uit, “Normaal richten we ons alleen op de bewoners. En nu hebben we onze doelgroep eigenlijk redactioneel verbreed.”

(foto: Radio Spanennburg, Larissa Lokenberg)

Toeristen verwennen met luxe product

Met de inhoud van deze glossy krijgt de toerist een goed beeld van Langweer en wat het te bieden heeft. Het magazine ligt op veel plekken in het dorp.Van de haven tot de cafés, de supermarkten, VVV, de bakker.

Het blad wordt gemaakt en bezorgd door vrijwilligers. En die moesten wel wennen aan de ‘glossy’-werkwijze. “We maken elke maand hetzelfde blaadje. En iedereen zit dan op een rijdende trein met vaste rubrieken.” legt Van Beukering uit, “Dus nu moesten we opeens helemaal out of the box. En twee keer zoveel redactie maken. Dus het was wel even een kluifje.”
Ook de bezorgers moesten in het spier, door de dikke kwaliteit van het papier en de dubbeldikke uitgave, was alles 3 keer zo zwaar.

Of het blad goed gaat verkopen is de vraag. “Als het blad er aan het eind van de zomer nog ligt, dan was het experiment niet goed geslaagd.” verzucht Van Beukering, “Maar wij hopen natuurlijk dat elke toerist denkt: dat moeten we hebben.”